自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無熟悉勞工法例或當人事部的媽媽? 可唔可以幫幫我?

我老公已經遞信一個月通知resign. 咁佢公司可唔可以叫佢提早走? 唔駛一個月通知. 唔想佢留o係度出一個月人工比佢. 我老公可唔可以唔同意呢? 因為已經有新工作.resign 時間meet到份新工. 唔駛中間時間無人工.
:cry:

大宅

Re: 有無熟悉勞工法例或當人事部的媽媽? 可唔可以幫幫我?

如果合約寫明其中一方唔做, 需要一個月前通知, 你老公已經遞信一個月通知resign ---> 冇問題。
如公司想佢早d走, 甘咪賠錢 law, 想你老公早幾多日走, 咪賠幾多日錢。

如有錯, 請指正 !!

大宅

Re: 有無熟悉勞工法例或當人事部的媽媽? 可唔可以幫幫我?

如果在離職通知期內提早走, 係要補錢, 即係比如你老公想早走10日, 要賠10日錢比公司, 相反, 公司想你早10日走, 公司要賠10日錢比你老公, 所以你個case只要大家協商唔駛賠錢, 而你老公又可以返新工, 係無問題的

複式洋房

thank you babychin and ss2003. :lol:

該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至