論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

聽日炒印印﹐有的緊張

印印做左兩個月﹐都係乜都唔識做。通知 agent 帶佢走﹐點知agent 問我可唔可以忍多佢一個月﹐因為agent 俾左萬幾蚊擔褓佢黎香港做三個月﹐如過做唔夠三個月﹐就被炒﹐agent 要賠錢。所以﹐agent 幫我俾一個月的代通知金及機票﹐叫我請多佢一個月﹐做滿三個月令十日﹐就可以炒佢。為左省點錢﹐忍多佢一個月﹐聽日個agent會來帶佢走﹐今日 agent 同我講﹐買左聽日3點鐘的機票﹐即刻送佢走。請問你地有無聽過類似我既case?
有的緊張﹐因為唔知會唔會有手尾。

大宅

Re: 聽日炒印印﹐有的緊張

?? ?-( ?-(

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

就咁睇,我會覺得您個agent都算係咁啦.但您話有無手尾跟,我就真係唔敢講.

您手上有無攞齊收據?有既都唔怕既.

洋房

都未聽過由agent 比錢佢走, 你影印機票, 出糧收據等, 最好找個朋友幫手做見證啦.

複式洋房

而家等緊agent黎。聽個agent 既口氣﹐好似係想用佢自己突然要走的藉口﹐因為agent叫我﹐等佢上左機先fax 封信去immg.
好緊張﹐唔知工人會唔會發巔。有時想香港打工仔﹐被炒時都係咁啦。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

我想提下你, 你點知佢上咗機未, 我個case就係今日走, 代理係我面前立即傳真張終止顧庸合約 (有工人簽署)去入境處後再立即寄過去, 我覺得這樣做會好啲囉

複式洋房

今日agent帶我工人走﹐agent 出左張機票俾我工人﹐我copy左一份。然後﹐我工人的反應比我預期的冷靜﹐執齊所有的野﹐簽左文件﹐就走左。想問下﹐fax 去 immg 的信﹐係唔係一定要工人簽名架﹖

大宅

個agent未同你攪清楚?

複式洋房

Muffin,
我都係agent, 係因為有d agent 與印尼的 agent 有些協議, 有時印印做唔足4個月係真係要賠番 d commission 比印尼 o既. 至於幫你出機票, 唔係無可能, 而係最好要求agent 叫個工人簽收埋已經收左 "僱主" 比佢 o既機票 / 現金. 我地今日就係有個妹, 僱主私人同佢簽晒 d 英文文件, 佢最後竟然同我地講唔明英文, 係僱主迫佢簽. 攪到我 d 同事又出錢, 又出力去令佢乖乖地離港 (仲送埋佢去機場). 所以要叫你 agent 比番清楚 d record 同 receipt 你.

good Luck :-P

別墅

我都打算炒印印, 但agent唔願上嚟我屋企, 我驚炒佢時會發難.... :cry:

複式洋房

我今日都叫左留下個security(女)上黎幫我看著佢執野﹐及做證人。

複式洋房

一般 agent 係唔會上屋企幫手, 因為佢地都人手有限, 又唔可以肯定邊個僱主幾時炒工人. 但我都試過安排同事去幫僱主 (因為有 d case 個妹十分麻煩的). 但一般係會請僱主帶埋工人上來公司當面簽署文件及交收金錢. 以免工人抵賴.

別墅

我擔心同個妹上agent途中佢無簽收任何野就走佬,然後反告僱主吾補足比佢。好似在家中叫佢做晒手續先走穩陣D。

別墅

我下個月都會炒印印,發覺印印好硬頸,面黑都算,做錯野永遠唔道歉,尋日將key插在門鎖,唔記得,好大鑊,鬧佢佢重黑面,我已經請左新工人,部署炒佢,兩個月就走人,冇得留低,可憐我要俾錢炒佢,辛苦搵番黎d血汗錢俾鬼晒d衰人,好唔抵!

大宅

good luck la~

大宅

2019新春慶豚圓

我想問點樣可以請左個新既先炒? 因為我聽個 agent 講話如果係香港入境處果度批, 係要話炒左依家果個先可再申請... 如果唔係就唔批... 所以我都好煩惱

loy211 寫道:
我下個月都會炒印印,發覺印印好硬頸,面黑都算,做錯野永遠唔道歉,尋日將key插在門鎖,唔記得,好大鑊,鬧佢佢重黑面,我已經請左新工人,部署炒佢,兩個月就走人,冇得留低,可憐我要俾錢炒佢,辛苦搵番黎d血汗錢俾鬼晒d衰人,好唔抵!

別墅

crystalfong 寫道:
一般 agent 係唔會上屋企幫手, 因為佢地都人手有限,

呢D所謂一般 agent 咪叫不負責任0羅
我地有事就唔幫,錢又收左,係咪叫財到光棍手
我試過幾次都叫 agent 上黎睇住佢執野走
重搞到夜晚11點幾。佢夠膽唔上黎,唱都唱衰佢。
那些年我們開心的日子不復見

別墅

當然可以請到個新先炒舊啦,不過你要放棄舊工人的稅,如果夾到炒佢個日剛剛係那個instalment的最後一個月,就good fit啦,唔駛sit比政府。

如果你give up已付了的稅,入境處可以即刻同你process新工人的申請,咁可以新工人來港後先炒舊的。

果陣我唔想放棄工人稅,因為剛剛付了,所以就選定新工人,等舊工人離港後,immigration才process我的申請,因為他們要sure我個舊工人走了,才肯把餘下的稅pass去新工人度。

Ruby05 寫道:
我想問點樣可以請左個新既先炒? 因為我聽個 agent 講話如果係香港入境處果度批, 係要話炒左依家果個先可再申請... 如果唔係就唔批... 所以我都好煩惱

[quote]
loy211 寫道:
[/quote]

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

通常即炒時,印印會有咩反應?會唔會發顛碌落地 ?駛唔駛叫定警察架. 我都預備去舊迎新呀. 

別墅

loy211,

我之前個case 又係, 我一早同個agent講幾時帶佢番agent 處, 當日叫佢pack 嘢走, 大喊. 死都唔pack. 咁我晌佢面前用個大紅白藍, 將佢d嘢pack 晒落去, 再開門放晒出去等佢知no way, 同佢走時比佢激死, 一邊喊一邊重要照鏡. 你話死唔死. 去到agent處, 我叫agent 同我攪好晒d手續, 全部要係簽收. 等第2 日不停打比agent 問佢上機未. 第一時間自己 fax & post to immg.

首頁

尾頁

跳至