婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

近來成日上黎BK, 好想同大家分享吓我既經歷.

我係一個姑9,同時亦係人家既新抱.

作為一個新抱, 我已經好成功咁同 6299 炒大鑊, 但好彩老公維護我, 所以差不多1 年無見過面了(yeah~~)...
作為一個姑9, 我好鍚細佬. 我仲有個細妹, 都好鍚細佬. 我細妹直情係縱我細佬...
弟婦剛生咗BB, 坐月期間同我爸&細妹住. 我請咗個陪月 EE 喺頭一個月幫佢. (我同老公不同住)
其實弟婦無99, 好多嘢已經舒服好多. 不過我上得BK多, 所以弟婦生之前都專登同細佬, 弟婦, 細妹同爸爸做"輔導", 因為我好驚會有的乜嘢唔開心既事發生.

而家BB 四個半月了, 一家人相安無事, 同弟婦既感情仲好好. 今日, 弟婦突然 text 我話: "家姐, 我嫁入你哋家真係好開心.多謝你哋." 我真係好感動, 好開心. 所以好想上黎分享吓.

其實見到細佬個BB 真係好開心, 每次見到佢我都好想抱佢; 就算佢瞓緊, 我都會好想叫醒佢比自己"玩".
就算弟婦喂奶時 (母乳) 都有啲好唔捨得走開既感覺, 事無大少關於BB 既都好想參與; 有時甚至會發覺自己淨係會見到 BB, 而唔記得咗弟婦既存在..... 我相信呢啲都係一般 6299 / 姑9/ 姑仔 既"興趣" / 問題.

我想講既重點係, 我哋作為姑9既, 如果真係鍚個細佬, 我哋要學識 "尊重"; 亦要學識 "通氣".
就算每次見到BB都好想抱, 但要忍... 點都要有禮貌地問吓BB 媽媽: "我而家可唔可以抱吓佢?"
BB 瞓緊時, 唔該喺你入房前問吓 BB 媽媽: "我可唔可以入去望吓佢?" 同時, 請忍住你想嘈醒BB 既慾望.
弟婦喂奶時, 真係唔該唔好企喺度賴死唔走... 比啲私隠人哋.
平時就算你幾掛住BB, 唔該你唔好下下都淨係問 "BB 點呀?BB 點呀?", 問咗BB 媽媽揍BB 辛唔辛苦, 有無嘢要幫手先...
仲有, 無人想BB 病的! 做呀媽既更加無可能會整病自己個仔. 所以, 如果BB 真係不幸病倒時, 唔該唔好第一句就走去鬧個媽媽唔識揍仔!! (真係好HURT架! BB 之前病, 我細妹就沖口而出咁話弟婦: 你點做呀媽架?... 比我鬧到佢 9 彩! 要佢同人 say sorry 呀!... 之後我入房見到弟婦喊得好可憐... 安慰咗佢成個鐘呀大佬!!)

做姑9 / 99 既, 其實去到尾, 你都想有個人真心真意, 開開心心咁鍚你細佬 / 仔. 唔好因為自己既自私, 甚至無道理既自尊, 而去傷害一個愛你細佬 / 仔 既女人.

evamouse  講得實在太好喇  發表於 13-6-7 10:26
catfield    發表於 13-6-5 13:53
petitvicky    發表於 13-6-4 17:22
kawai120  gd  發表於 13-6-4 12:23
tsoi520    發表於 13-6-3 09:37
totheend    發表於 13-6-2 17:58
totheend    發表於 13-6-2 17:58
偷懶喵星人    發表於 13-6-2 17:09
kandyb    發表於 13-6-2 03:51

大宅

引用:近來成日上黎BK,+好想同大家分享吓我既經歷

原帖由 cometheidi 於 13-06-02 發表

讚成。你做得好好。 甘樣先和諧

大宅

回覆:一個姑奶之我見

真係要比個讚你!

伯爵府

講得好!

別墅

回覆:cometheidi 的帖子

做得非常好

男爵府

你…真好!

子爵府

Hi

大宅

抵讚一個

別墅

點解我個姑奶唔係你,同你差天共地

我愛賴屎B  係啦!我都好慘,請看#59  發表於 13-6-2 23:10

男爵府

珊瑚宮

2024年龍年勳章

抵讚!

子爵府

我好希望妳可以指導下我姑9,
佢唯佢獨尊,人前人後唔同面口,欺負我c6,四周唱我如何不是(全都生安白做),口講如何錫親弟,

一句到尾,等報應!

真心羨慕你弟婦

大宅

點解我唔係你弟婦?

我愛賴屎B  agree  發表於 13-6-2 23:11

伯爵府

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

知易難行,
你真係好好
讚讚

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

讚成!你真係講得好好

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你真係一個好好既榜樣
老實講我唔貪心, 我姑9如果有你一半咁識尊重人, 做野顧下人地感受, 我估我同佢一定唔會攪到關係咁差
我姑9係一個離左婚既公主, 我老公結婚前同姑9關係都ok, 因為姑9經常要老公幫佢買呢樣果樣, 買完仲要做埋送貨員拎去比佢(唔一齊住的)
最經典既係試過要我老公代佢向銀行借錢, 用老公名義借, 錢就佢袋
分期還比銀行, 但每期還錢時姑9都no show(咁又係既銀行追都係追我老公還), 我老公又要幫佢還
每次幫完佢, 一句唔該/多謝都無聲, 做得唔夠好仲要被佢埋怨(試過幫佢買concert飛買唔到握手位只得普通位, 佢鬧我老公無鬼用攪到佢無得同偶像握手, 錢都無比返我地)
我同老公結婚後, 老公清醒左唔再幫佢做阿4, 佢大大聲0係眾親友面前話我老公婚後成個人變晒, 淨係錫老婆唔錫佢
d親友又怕左佢(因佢成日話自己離左婚好可憐), 叫我老公唔好咁對家姐
佢仲呻唔想做份工, 叫我老公養老婆不如養埋佢(我老公只係普通打工仔, 唔係好高收入), 我老公當然唔so佢, 佢又周圍唱我老公唔錫佢
我唔望姑9會有咩關照我, 佢唔好再成日搵我老公著數我已經好多謝佢

cometheidi    發表於 13-6-3 14:16

大宅

如果個個都好似你咁諗就天下太平。

大宅

有次喺屋企kick親差啲跌倒,自己阿媽都淨係話:好彩你無抱住bb咋!
唉…

首頁

尾頁

跳至