自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:養狗煩惱

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

我仔同隻狗相處好好喎!日日拖地係必須架喇,就算有冇狗都要做架啦!放生隻狗咪等同送佢死!不如你搬走啦!

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+yungchai+於+13-06-03+發表放

原帖由 cccchristyyyy 於 13-06-03 發表
Agree!!! 我睇完呢個post 真係燥左!
我都係,簡直不知所謂!

大宅

好聽啲叫放生,其實係遺棄囉!成日聽到啲人有BB就唔要啲狗。點解咁唔負責任?牠們是有生命有感情的。我都有BB亦有一隻頑皮poodle, 有時佢周圍賴尿真係好鬼嬲,但我從來冇諗過唔要佢,勤啲清潔囉!而且狗狗通常有靈性,會讓啲小朋友。我隻頑皮狗以前好霸道,但佢見到阿B會好讓佢。有時聽到阿B喊仲會通知我,就算阿B搞佢,佢最多走開,從來冇兇我阿B。我覺得狗是家中一份子是家人,絕不應因為有左BB而放棄\"家人"

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

點解係要放生2隻無搵食能力嘅狗,而唔係你自己搬走!!!!!!!

我自已2隻貓3隻狗,就算我生仔果陣得一貓一狗,一早講到明,一隻都不能少!!!

我外家2狗3貓,狗係松鼠同一隻40磅唐狗,仲要中長毛,我2個仔不知幾中意!

扯狗尾尼樣係要教唔好做,而唔係斬腳趾避沙虫牙!!!又唔見我2個仔會扯狗尾,隻狗瞓路中間,我大仔仲會同佢講“阿be唔該借借”

同樣地,他日你個b扯你頭髮,你會剷光頭定唔要你個b牙

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

禁止訪問

BK Milk勳章

水晶宮

引用:點解係要放生2隻無搵食能力嘅狗,而唔係你

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+sophialing+於+13-06-03+發表

原帖由 八婆仔@ 於 13-06-03 發表
按樓主邏輯,應該係放生個B
真係嗚呼哀哉!!

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

男爵府

伯爵府

畀面勳章

樓主,不如換轉角度諗呀:第二時你囝囝/囡囡結婚,另一半搬黎同你兩老住,然後同你囝囝/囡囡講:你老豆呀媽成日甩到通地頭髮,又一身老人除,遲D BB 出世佢地要掂點算呀?不如將佢兩個放生啦(請用你依家諗放生狗狗既意思套落去)。如果你諗完,仲覺得有人性,係理所當然既,咁我都無話可說啦

大宅

最簡單又唔麻煩就係你搬走~
一係你就接受~我隻狗每季都大量甩毛~
佢大小便都出街去~每次去完都抹腳抹patpat~每日吸塵~抹地一次~
所以佢無咩味~
屋企一定要有痴狗毛既滾筒~因為唔掂隻狗都好~都唔知點解会有狗毛貼上身~

樓主你認該無養過寵物~寵物係主人既寶貝+仔女+好朋友+心靈支柱...
你點可以要你99唔好要!?

子爵府

環保接龍勳章

放生??!! 小心第二時你仔放生你……

大宅

樓主,希望你可以真切地反省下自己的想法,所有生命都應該被尊重。

大宅

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:Rainyok 的帖子

你搬走咪得囉放左2隻狗,你冇野下話。。。明知你99屋企有2隻狗你就準備好先生喇。。生完就話掉左2隻狗出街

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我無睇錯呀~樓主妳話放生?? 不如妳自己放生自己啦!!搬出去咪得LOW!!:;pppp:
請問係咪人嘅生命可貴,咁人以外嘅生命就係低賤呢??
我自己屋企都有兩隻狗,仲要係長毛兼勁甩毛嘅小松鼠,我自己都有BB,但咁耐以黎佢地相處完全無問題,我BB身體皮膚氣管好好好健康!!
另外我自己都會隔日幫兩隻狗梳毛,每個星期幫佢地全身大洗一次同修甲,屋企亦都日日吸塵抹地,同會日日幫佢地個狗籠換報紙同消毒,畢竟有BB喺屋企,所以清潔衛生一定會做足!!
有時我BB會手多多蚊佢兩個D毛,我兩隻仔好有靈性,完全唔會反咬BB,有時我作狀打BB手仔,佢兩個會好惡咁吠我,好識保護BB tim ar!!!

男爵府

狗狗係人類既好朋友,你不如趁機會好好了解狗狗啦,講真,我相信隻狗日後仲會乖過你個b囉!! 你同你個b唔係大晒架!你將來點教仔架?你都咁大個人啦!放生呢咁既說話都講得出既?你知唔知咩叫尊重同愛護生命架?你遺棄狗狗就即係推佢地去死!狗狗因為你兩母子慘被遺棄而活活餓死既話,你同你個b小心會有報應囉! 你大人大姐,唔係同狗相處唔到呀?!

大宅

引用:我奶奶養了兩隻唐狗。成日甩好多狗毛!搞到

原帖由 Rainyok 於 13-06-03 發表
我奶奶養了兩隻唐狗。成日甩好多狗毛!搞到我每天都要執毛毛。好麻煩又唔衛生!而且屋企有bb。我怕第時佢伸 ...
樓主,你竟然有"放生"佢哋呢個諗法。放咗點會生?單單為咗自己自自在在,唔駛執毛,便要佢哋自生自滅,真係好恐怖,好得人驚!唔好用bb來做藉口做擋箭牌,大把屋企有狗有b。唔該唔好咁自私諗埋晒啲咁不負責任嘅嘢
希望只是你一時意氣,唔好再諗再講啦!
其他jm唔該幫幫樓主解決狗毛問題啦!

大宅

引用:我奶奶養了兩隻唐狗。成日甩好多狗毛!搞到

原帖由 Rainyok 於 13-06-03 發表
我奶奶養了兩隻唐狗。成日甩好多狗毛!搞到我每天都要執毛毛。好麻煩又唔衛生!而且屋企有bb。我怕第時佢伸 ...
還有,想提提樓主,如果你放生狗狗,有機會是虐畜,犯法架,千其唔好做!

伯爵府

首頁
12345...16

尾頁

跳至