跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問屯門鄭仁安千禧小學和蒙恩小學!那間好些!怎樣選擇?謝謝!

Hello!! 我叫軍耀,我是在11月3日出生,現在已經六個月啦!

男爵府

我都想知,坐等.

複式洋房

据说这两间都是很好的学校,不过千禧是小班教学,蒙恩是大班教学,

子爵府

回覆:winbb 的帖子

千禧嘅程度係簡單好多架

伯爵府

好媽媽勳章

引用:千禧嘅程度係簡單好多架 +

原帖由 PerryChak 於 13-06-04 發表
千禧嘅程度係簡單好多架
一啲都唔覺淺喎!學校又無用緊低一級的教科書,點解會話淺??

子爵府

回覆:tuenmunbb 的帖子

兩間鄭任安嚟講,千禧係淺啲

男爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

都唔明點解咁多人話千禧D野淺
以前淺唔代表依家都係淺

我女個補習話, 佢教4間小一
千禧D野一啲都唔淺
考試, 默書仲捉得緊啲添呀

大宅

回覆:請問屯門鄭仁安千禧小學和蒙恩小學!那間好些!怎樣選擇?謝謝!

如果兩間都心儀的話,建議你等開放日去參觀完再決定。

大宅

我覺得很多人未親自去了解及參觀,便說千禧課程淺,這對學校好唔公平.
千禧課程一D都唔淺.學生除了讀得開心外,每個老師也對教學充滿熱誠,而且非常關心學生的需要

大宅

回覆 PerryChak 的帖子

其實你從那裡得知千禧課程淺過鄭任安(華都)呢?

子爵府

引用:回覆+PerryChak+的帖子其實你從那裡得知千

原帖由 clarelee 於 13-06-04 發表
回覆 PerryChak 的帖子

其實你從那裡得知千禧課程淺過鄭任安(華都)呢?
我仔幼稚園同學媽媽係對過兩間嘅課程

大宅

PerryChak 發表於 13-6-4 21:23
我仔幼稚園同學媽媽係對過兩間嘅課程
我覺得聽別人說,不如自己親自睇

男爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

其實好多人講到千禧好HEA 咁,對學校同學生都好唔公平, 我承認功課係比其他學校小, 但唔代理課程淺, 學校十分鼓勵學生睇課外書, 我女女差唔多個個星期都帶圖書返去睇, 今日我問佢帶唔帶, 佢就話唔帶, 因為就快考試, 想溫習, 學校讀書風氣好好喎

大宅

回覆:請問屯門鄭仁安千禧小學和蒙恩小學!那間好些!怎樣選擇?謝謝!

yes !千禧一d都唔hea同淺!

大宅

香港家長定律: 功課深=好。

其實個小朋友讀得開心學到野咪就得,課程深跟唔上對學習失去興趣仲得不嘗失。

複式洋房

回覆:qqsunday 的帖子

我極度同意!最重要能啟發小朋友的學習興趣!就算小孩時因家長或學校的管教使他們有好成績!也不能確定他們長大後有求知的慾望!

Hello!! 我叫軍耀,我是在11月3日出生,現在已經六個月啦!

大宅

回覆 winbb 的帖子

有啲家長唔會理會本身小朋友能力,一心諗住課程深就係好,到最後小朋友讀得辛苦又會話佢地冇心機讀書。

複式洋房

我都贊同, 另外功課深淺又係針對邊個而言呢?? 每個家長既程度都唔同, A家長覺得太淺, 可能B家長已經應付唔到...所以都要睇返小朋友自己的程度同家長可以提供到既後援程度....

珍珠宮

引用:香港家長定律:+功課深=好。其實個小朋友讀

原帖由 qqsunday 於 13-06-15 發表
香港家長定律: 功課深=好。

其實個小朋友讀得開心學到野咪就得,課程深跟唔上對學習失去興趣仲得不嘗失。
認同

大宅

回覆 普通话屯门 的帖子

蒙恩係小班教學架, 我女兒正在這校讀. 學校好不好都係靠聽別人講的, 讀了就知好不好.

這校自不錯, 但我知千喜會有快多不同類的話動給小朋友參加和出賽, 這個跟蒙恩很不同, 蒙恩一樣有很多課外活動, 但在比賽方面, 不是很熱衷, 學校本身的最好活動係歌詠, 網球, 其他獎項都係小朋友自己取的.

功課也不多, 深淺很個人的. 學校一定唔會做差自己, 現在個個家長都想將來入好中學, 大淺怎樣入到呢, 係現實來的.

首頁

尾頁

跳至