自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

hellomiffy 發表於 13-6-4 08:01
平價時買。我第一次買樓時首期連雜費十萬,月供4千
same! 第一次買樓時首期連雜費15萬,月供3千8 XDD!

珍珠宮

十幾廿年前收入萬幾蚊可以供樓架喇.月供幾千.

總有困難時.

廿幾年前結婚買樓俾首期, 結完婚兩公婆戶口夾埋得4千幾.
好辛苦儲到點錢, 又話生BB, 再捱過. 到仔大咗收入又多咗, 物價又變成天價.
就這樣捱了幾十年.

唯一慶幸是當年買樓有平有貴. 平平地依家都叫做有瓦遮頭.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

子爵府

回覆:好想知道點解咁多人可以揾萬幾而又供到樓....

我都係2按,之後升值,又一路儲錢,又再買收租,所以5年冇買過新衫,平時極慳家,因為我鍾意儲實質嘢(c6一樣),所以兩公婆一定要意向一致!

大宅

老公sars時買樓做9成半樓按
拎幾萬做首期 搵萬一 供樓供5千幾

而家要買樓??唔使諗lu~~
時也...

伯爵府

廷廷媽 發表於 13-6-4 09:09
香港既樓價真係全球數一數二, 大部份人都係C慳C底都係供到層蚊型住宅, 一世為層樓打工, 好好享受一下都冇, ...
分分鐘貴過日本
但日本住嘅面積同人均收入都好過香港

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

上樓上得合時

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:廷廷媽+發表於+13-6-4+08:20+真可悲

原帖由 akachanman 於 13-06-04 發表
我又唔覺可悲, 無付出又何來收穫呢?

好好醜醜, 我都叫有層樓, 雖然我仲供緊
講得冇錯,no pay no gain,我識得有人覺得租樓好,但可能我思想守舊,我覺得有間屬於自己既屋,到第時老左冇能力搵錢,起碼唔愁住屋問題~ 好似我爸爸媽媽咁,兩個得小學學歷(唔高人工),有自己間屋又有樓收租,都係慳返黎…… 樓換樓咁換返黎~

伯爵府

其實我06年睇過沙田第一城二房,都係百鬆啲萬
仲可以按95, 真係萬幾蚊都供得起
唔係好耐之前咋!

侯爵府

人地死慳死抵你吾知啫,餐餐麵包你得吾得吖,吾係食一頭半個月喎,人工低無計架喇。20年前我老公就係咁捱到佢第一層居屋,仲要養阿爸阿媽,衣家叫做捱出頭。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆 caramelpudding 的帖子

唔係分分鐘, 係貴過, 以尺價黎講, 東京都冇咁貴, 上次先同日本既同事傾過呢個問題, 佢都話香港既樓又貴又細

象牙宮

死儲

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆 beiette 的帖子

有公屋住最好

男爵府

係2年前買, 同老公收入都係一人萬幾蚊,
住唔起市區, 奶奶都唔係咁開心, 不過冇辦法啦,
最後170萬係屯門買樓, 做9成按,
不過個陣低息, 而家一個月都係供5000蚊,
不過要供30年

伯爵府

畀面勳章

引用:平價時買。我第一次買樓時首期連雜費十萬,

原帖由 hellomiffy 於 13-06-04 發表
平價時買。我第一次買樓時首期連雜費十萬,月供4千
我初時買新界樓附有裝修的,細執左2萬到,借九成半,首期佣金連裝修total$6XXXX,月供$4XXX

珍珠宮

claudia 發表於 13-6-4 09:52
坦白講現時搵萬幾, 同父母住儲首期, 只可以搵新界百幾萬的居屋, 月供7千以下. 私樓就唔好想了.

...
而家仲有幾多百幾萬居屋?

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆:好想知道點解咁多人可以揾萬幾而又供到樓....

真係應該係上一代既功勞掛?送首期!

「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

珍珠宮

claudia 發表於 13-6-4 10:48
新界西綠表/白表免補地價的都叫有.
免補地價冇得講啦~ 而家邊有人有公屋唔住,走去買居屋架~ 買果d都係冇公屋資格既人啦~
私樓可唔可以有哩個discount?

大宅

引用:坦白講,當年我地平價買,首期父母借部份俾

原帖由 AnnGartafield 於 13-06-04 發表
坦白講,當年我地平價買,首期父母借部份俾我地(所以我老公好識做,還首期之餘,層樓寫我父母名,而家父母 ...
你父母好錫你地……你地都好錫父母

首頁
34567...10

尾頁

跳至