興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我部Canon DSLR相機, 雖然只係買咗7個幾月, 但已經試過幾次喺按下shutter button後, 聽到第一下"卡"聲, 部機就會"休克". 就算將個開關掣撥去"關"再撥去"開", 都開唔著部機. 要將舊電池攞走幾分鐘(什至一晚), 再放番入部機先可以著到機.

早幾日我終於攞咗部機去CS, 佢地例牌check吓邊度花咗, 成部機佢只係話個"對焦屏"3點鐘位置有少少花, 但對成像完全無影響.

想問吓呢度師兄, 點解塊"對焦屏"會花? 同埋, 有無師兄遇過或者聽過部相機會休克? 會係咩成因?

部機雖然係made in Japan, 但啲QC都係麻麻地.

禁止訪問

男爵府

ha8mo 發表於 13-6-4 15:10
支鏡有問題都可以咁架,未必一定係機身事

我插支Sigma菲林鏡在1仔機身,一轉光圈就同你情況一樣
師兄你點解決個問題?

我有次去旅行喺景點部機突然休克, 拆電等幾分鐘都唔惦, 結果部機訓咗成晚, 第二朝先回魂.

我唔係太肯定, 不過我好似用兩支Canon鏡都試過出事.

咁唔reliable嘅機真係令我好失望.

禁止訪問

男爵府

ha8mo 發表於 13-6-4 20:59
我果個問題沒得解決的
只可熄機開過
我部係1D X, 買咗無幾多個月就咁.

複式洋房

禁止訪問

男爵府

ha8mo 發表於 13-6-6 14:21
咩鏡?24-105?
我用EF 35mm f/1.4L USM.

昨日Canon打俾我, 話師父check過機和電都發現不到哪裡有問題, 但CS都証明我交部機俾佢地果時係有問題. 佢地話同我重新裝firmware, 俾番我再試吓用我.

我覺得部機係有問題, 只不過佢地無能力搵出原因. 下次再有問題我會要求佢地換過部新機俾我.

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ha8mo 發表於 13-6-4 15:10
支鏡有問題都可以咁架,未必一定係機身事

我插支Sigma菲林鏡在1仔機身,一轉光圈就同你情況一樣
1仔好貴, 估唔到有呢D問題,真係唔講都唔知

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

ha8mo 發表於 13-6-7 09:18
我上網搵下
話firmware 1.2.1 update 係改善 Err 70 同 Err 80 既問題
好可能就係你果個情況
我最初預到呢個情況, 已經將個firmware保持最updated嘅版本 (i.e. 1.2.4).

當我話俾Canon聽我部機個firmware已經係最updated嘅版本, 重裝都無意思, 佢地又話佢地有個更加新嘅版本, 只不過未release, 咁即係要我做白老鼠?

如果係firmware問題, 而hardware完全無問題嘅話, 咁照計同我用同一個firmware嘅其他用家, 都應該會遇到同一個問題. 我好日都唔影一次相, 影相都係當玩吓, 部機咁嘅表現已經令我好唔方便. 如果日日要靠呢部機搵食嗰啲點算? 如果班搵食嘅用家都有事, 肯定喺網上鬧到Canon反肚. 事實上無人咁鬧, 即係其他用家無事, 咁我應該信係firmware問題, 定係一啲Canon測唔出嘅hardware問題呢?

禁止訪問

男爵府

ha8mo 發表於 13-6-7 14:28
嘩,咁你都買1Dx?
有能力買(當時我以為嘅)最好就買最好, 等自己無藉口話啲相唔靚係因為器材唔好. 唔駛心思思去upgrade, 反而可以專注技巧.

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ha8mo 發表於 13-6-7 14:28
嘩,咁你都買1Dx?
呢D未叫高檔玩家囉mouth:, 幾萬銀買件玩具,仲要係一買就最貴果隻

男爵府

部機我8/6攞番啦, 如果佢再休克我真係要Canon換機.

伯爵府

highend model also that bad?
慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

禁止訪問

男爵府

寫我心情 發表於 13-6-11 06:43
highend model also that bad?
Maybe my camera doesn't want to be used by a novice like me. God knows.

男爵府

ha8mo 發表於 13-6-11 09:12
寫email去日本鬧啦

我試過寫email去日本sigma鬧,雖然都解決唔到我問題,但總算有高層覆我,之後見到佢既 ...
今年我已經同國泰假期, 連卡佛同香格里拉做咗筆友. 睇嚟我都係時候要交個新筆友啦...

首頁

尾頁

跳至