跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

每年小一派位後都有人歡喜有人愁!派到弱勢小學,唔使哭訴,盡人事盡量叩門,唔成功唔緊要因為弱勢小學一樣有優點!由於生源不足而成為弱校,所以特別珍惜學生,老師特别有耐性和包容性校方更會樂於聽取家長意見,以求進步如果真係想轉校,不妨小二才插班心儀小學,用一年時間體驗下愉快學習,俾弱校一個機會,亦俾小朋友一段快樂時光!如果小朋友成為尖子,証明佢有能力更上一層樓,小二插班升呢,手到拿來如果小朋友只屬中庸,咁即係天意安排,注定係一個愛與包容的地方,享受六年

男爵府

回覆:派位!既來之則安之

認同!!

大宅

樓主 你派左邊間

我派了去蒙養,今日去註冊,入到去好似時光倒流70年咁

學校冇大堂,冇冷氣,然後入到一間類似輔導室的地方等侯,間學校得地下個層,上面好似有半層咁,跟住見到學校每班的流程表係用色紙條用圖釘釘係個壁佈版上,全間學校好靜,個時2:30分到,見唔到一個老師或一個學生,我係個到做左一陣註冊手續,比D蚊滋咬到兩腳紅腫,個文員話這裏係好多蚊的,會建議野蚊的全年著長褲......

我本來考慮過佢的優點,小班,老師關懷及有成功感等,但今日去完註冊,完全唔敢諗

WSYSC  聞者傷心~希望小朋友讀得開開心心~~~~  發表於 13-6-7 09:21

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:派位!既來之則安之

不能完全認同,有啲中游的還可以,但有啲學校真係好唔掂,近朱者赤,細路好易受人影响架囉

請勿打招呼~

水晶宮

畀面勳章

唉!鬼唔知亞媽係女人我唔係講風涼話,呢幾年都好難求到叩門位!我并非今年派小一家長,但我仔女都係讀過弱勢小學而升英中叩門位每校only2-4個,機會渺茫
我大女P.1-P.6間小學已殺校但佢年年keep住Top 5,萬千寵愛在一身,所以順利升英中再入U
我仔讀梁小,當年都唔出名,但我仔有d特殊,好彩得到老師包容,又順利升英中!
細女小一小二讀天水圍輔小,年年第一名,插班南元小、梁小、元小、真光都收,最後讀梁小畢業升英中
仔女學知識靠學校,學做人品德靠父母!一個小朋友易唔易學壞係靠家教功力,唔好賴同學,入小一前共有6年時間打好品德家教基本,父母要好好把握

大宅

引用:唉!鬼唔知亞媽係女人我唔係講風涼話,呢幾

原帖由 701003 於 13-06-04 發表

唉!鬼唔知亞媽係女人我唔係講風涼話,呢幾年都好難 ...
....我仔而家K1,我已經睇定升小學資料!好多野唔係你想就一定得,即使我而家安排佢學咩,學咩....叩門表現唔好又好似無用咁,所以我都好迷惘。究竟我應該點安排呢?順其自然?精心安排?最慘就係有個細既跟住,想第時有機會同哥哥讀埋一間.....頭痛

子爵府

回覆 701003 的帖子

梁小是否樂善堂梁球居?
我大仔都有特殊困難,而家K2,呢間學校包容嗎?
我最怕係俾同學仔欺負,而老師不處理。
如果可以,可否講多一D關於呢間學校的事。謝謝!

大宅

deleted

大宅

引用:唉!鬼唔知亞媽係女人我唔係講風涼話,呢幾

請問輔小如何呀,老師有愛心嗎?輔小比較近我,李東海太遠,尋日去註冊,間學校静英英~

複式洋房

yeah!agreed.

複式洋房

回覆 701003 的帖子

複式洋房

所謂落地哭三聲,好醜命生成,人生無盡如人意,人的成長各個濟遇不同,每間都是好學校,因為學校絕不會將壞東西教孩子,孩子能受多少吾多少,就看他的吾性和造化,所以要抱樂觀積極態度面對派位,既來之則安之,隨遇而安,就不會迷網。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+701003+於+13-6-4+21:50+編輯+

你的態度好正面小朋友能在你的愛中成長,必能學會自愛自重,對人包容。

兒時記憶:有個鄰居間小學高小時同學已於班上開片,五年級男仔已非禮女同學,奶戈曳,毫無紀律可言,我一見佢啲同學就怕了。咁果間學校啲老師怎能有heart教,好少少都搵個第二間啦。

我未經歷到小一階段,其實而家啲學校係咪差極有個譜?上面講果啲咁差的係咪無哂架啦?呢啲我完全接受唔到囉(果間學校仲响度)

WSYSC    發表於 13-6-7 09:25
請勿打招呼~

複式洋房

melody228 發表於 13-6-4 21:33
不能完全認同,有啲中游的還可以,但有啲學校真係好唔掂,近朱者赤,細路好易受人影响架囉

...
認同小朋友受影响,我派耀小,我都覺得校舍唔掂,舊,焗,臭圖書館,總之就唉

複式洋房

我仔現小一
上年派左出去天水圍
結果扣門入了香港潮陽
眼見成績幾好
打算扣門返元朗
希望慳時間上下學,仲有想慳車錢的。
一年咁計,真是很不公平的,浪費很多時間同金錢。
今年想扣插小二都不行,因為完全冇位,問了,不能相信,唉
咁明年又繼續讀吧
http://www.babyhome.com.tw/bb/170356http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/eva_023010/my_photos

珍珠宮

引用:樓主+你派左邊間我派了去蒙養,今日去註冊,

原帖由 鄧豬太太 於 13-06-04 發表
樓主 你派左邊間

我派了去蒙養,今日去註冊,入到去好似時光倒流70年咁
我仔3年前都係呢區,好驚派到村校丶蒙養係我家附近丶但真係好認同你好似返到70年代甘丶我等取派位果张紙驚到個心不停跳丶你努力叩门啦!祝好運

[img[img]

首頁

尾頁

跳至