潮流時尚

跳至

首頁
12345...59

尾頁

子爵府

回覆:iamiris 的帖子

No no…粒石要3萬幾……鑲就6千幾

子爵府

回覆:iamiris 的帖子

呢隻就鑲同石都6千幾,加埋一萬三左右

大宅

引用:Quote:原帖由+andeskinki+於+13-06-11+發表

原帖由 Sasalam2012 於 13-06-11 發表
老闆話暫時冇貨,不過佢話平時佢都好少賣,因公主方厚身,一卡都好似好細咁喎。

...
sasa,可否幫我問下老闆四爪耳環,每隻三十份,f colour大約幾錢嗎?不知會否麻煩了你?
我在另外有JM 介紹的seller 27份一隻,f colour 共54份,$7500!
Thx

侯爵府

引用:No+no…粒石要3萬幾……鑲就6千幾 +

原帖由 andeskinki 於 13-06-11 發表
No no…粒石要3萬幾……鑲就6千幾
Icic

公爵府

引用:Quote:原帖由+Sasalam2012+於+13-06-11+發

原帖由 LOVEIS 於 13-06-11 發表
sasa,可否幫我問下老闆四爪耳環,每隻三十份,f colour大約幾錢嗎?不知會否麻煩了你?
我在另外有JM 介紹 ...
冇問題,不過你最好自己親自去兩邊睇下實物,不能單靠價錢去決定。

大宅

回覆:andeskinki 的帖子

只是個人意見分享 -
方石與圓石就算同color grade 和同份數,方石都會比圓石望落黃D同細D,不過當然方會比圓抵買。

所以建議妳盡量買F color 以上的公主方。
我之前有粒方石,俾佐敦閃舖個老闆看過,佢話唔收(因為我想 trade in 換番粒大D嘅圓石),所以最後都去咗第二間。所以除非妳買咗都冇唸住 trade in, 否則唔建議買圓以外的cutting.

子爵府

回覆:crystal_doll 的帖子

我有幾粒圓石喇
所以先成日心思思買其他形狀既石
而且方石的確係抵買,圓石,我之前傻,買左粒d 色,其實我應該買e,f,g色但係大少少既……

大宅

引用:Quote:原帖由+LOVEIS+於+13-06-11+發表sasa

冇問題,不過你最好自己親自去兩邊睇下實物,不能單靠價錢去決定。
明白Thx sasa

子爵府

回覆:Sasalam2012 的帖子

Sa sa,我想問下其實點睇枱面大唔大?
我成日聽其他jm講枱面大,係咪即係呢張圖入面既table呢?

子爵府

回覆:andeskinki 的帖子

我都有一隻

子爵府

回覆:BabyMiMi 的帖子

Very nice ar

公爵府

引用:Sa+sa,我想問下其實點睇枱面大唔大?我成日

原帖由 andeskinki 於 13-06-11 發表
Sa sa,我想問下其實點睇枱面大唔大?
我成日聽其他jm講枱面大,係咪即係呢張圖入面既table呢?
我唔算專業,只知道每粒石不同卡數的枱面有一定嘅range, 例如一卡圓石嘅枱面多數在6.xmm, 如果近6尾,枱面稱之為大。或者可以講1.3x ct石,枱面大,望落會似1.5 ct.

男爵府

引用:Quote:原帖由+andeskinki+於+13-06-11+發表

我唔算專業,只知道每粒石不同卡數的枱面有一定嘅range, 例如一卡圓石嘅枱面多數在6.xmm, 如果近6尾,枱面 ...
即係揀台面越大越好定唔好大過7?原來真係咁有學問我bb班都未有

子爵府

原來係噤……真係要學多d先得……

大宅

我既方石

大宅

引用:Quote:原帖由+Sasalam2012+於+13-06-11+發

原帖由 lingbelle 於 13-06-11 發表
即係揀台面越大越好定唔好大過7?原來真係咁有學問我bb班都未有

...
我介紹大家一個 website, 我對鑽石的認識都在這裡學 - http://www.awesomegems.com/diamondfacts.html#top

它對於選擇鑽石的4 cuts, 不同形狀鑽石的黃金比例,螢光反應,depth/table/crown angel 等都有祥盡的解釋,足夠教我學睇GIA cert 裏的鑽石比例圖。

我都試過在 Bluenile 買石的, 因為沒有現貨睇,所以要迫自己學多D,先會買到靚嘢。

公爵府

原帖由 lingbelle 於 13-06-11 發表

...
枱面過大,粒石即比較薄身,太薄身會影響閃度,依啲係sales教嘅。睇多啲就會識比較下。

子爵府

回覆:crystal_doll 的帖子

有無試過中招買左無噤靚既野?

子爵府

回覆:bobobb429227 的帖子

嘩……重量級喎……平時應該唔會成日戴,right?

子爵府

Sasa但係佐敦度無証書,即係純靠肉眼去睇,right?
佢地聽日開唔開架我想去了解了解呀

首頁
12345...59

尾頁

跳至