婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

估唔到改個標題都比人話,哈哈,今次唔用豬事精標題啦,不喜勿插

我同男朋友都一早認定左大家係結婚對象,都出左黎做野幾年了,其間都有講下幾時結婚。幾年前有一個想法,就係返大陸擺酒,香港搵個地方簽紙好了,咁我男朋友就單拖同未來奶奶探下口風,順便講下呢個諗頭啦,佢當時都話都ok,之後就不了了之我地都沒有再提。

後來我地覺得,而家我d大陸親戚個個有車,黎香港好似出旺角咁,就諗住係返香港擺好啦,我地都唔想要男家d親戚返大陸飲咁煩。好啦,我地真係決定結啦,同佢講我地打算係九龍區擺十幾圍同d親戚食飯,佢即刻好大反應。

佢話:「下,我同晒d親戚講你唔擺酒喎,我打算食buffet算啦![仲要食buffet唔係包場果隻喎]」我地o晒咀,我地幾時有講呀。佢話你講返大陸擺,你問左就當係架啦;男朋友話我講可能,都未講實,仲有,你咁大件事,係唔係應該講聲我知呢! 連未來老爺都話你點可以咁架,你就咁同親戚講,你唔駛問下人架??

之後佢就一直講講講,又話咩而家金價好貴,d親戚買左比你地,我第日要回,我冇錢。男朋友話我地幫你買囉,再唔係人地比我地,我地即刻比返你,佢係都講唔好。仲話點解一定要迫佢擺,”多X魚”,呢句粗口講左6次,我每聽一次都覺得好侮辱,一路低住個頭含住d眼淚,又唔可以出聲,真係好想時間快d過。不過男友問佢點解唔想擺,佢話好多野做好多煩,男友問佢講黎聽,佢又講唔出;男朋友話果日有好多人幫手,你就專心招呼下人算啦,佢都只係不停話煩!!!

我地話如果怕人地話佢話唔擺而家又擺,我地自己同親戚講,點知男友媽媽講聯婚係落我名請既,你地唔可以郁我d親戚,請邊個唔請邊個由我話事。之後話預佢2圍男家人,只請亞伯亞叔舅父,外嫁女一律唔請 [親亞姨姑媽都唔比請],即係佢唔會派帖比人,氣氛好薑。

我覺得點講都好,都唔應該講粗口,其實全程佢係同男朋友講野,不過我知佢係講野比我聽,我聽埋佢d歪理,又唔可以出聲

伯爵府

環保接龍勳章

淨擺女家咪得囉。

子爵府

BK Milk勳章

大宅

回覆:[長]酒席小風波

宜家你結定佢結呀?唔知點解我感覺上依個99係個好肥既女人

大宅

而家個point唔係淨男家定女家擺,我地一開頭沒有講過分開擺,就算當初話上大陸都打算包架車車佢地直到酒樓,佢係知道的! 佢話同親戚交待晒既時候,除左O咀只有O咀,唔尊重我唔緊要,連個仔都唔知佢交待晒,點講都唔通啦

大宅

回覆 Moniquechan522 的帖子

我都有諗係我結定佢結,不如新娘位比埋佢mouth:

大宅

只係女家擺都可以啦

如果你地硬要佢出席, 到時佢黑口黑面, 而且只得2圍(99要), 其他唔知以為惡心抱唔俾99請飲, 你地咪仲難睇.

不喜莫理

侯爵府

女家擺咪得囉.

大宅

回覆 KY2026 的帖子

我地一開頭都有表明係聯婚,佢又冇反對,咁當然會繼續架啦! 不過個問題係,傾呢d開心事係唔係需要用到講粗口,我地當時都冇強硬一定要男家擺,佢就係咁講粗口,話我地迫佢,我地果時同佢傾,只係講我地既想法佢知,佢大反應到

珍珠宮

chingcging 發表於 13-6-11 10:44
淨擺女家咪得囉。

佢媽擺明想同個仔慳,擺女家咪蝕得重勁

大宅

回覆 Cutemom0808 的帖子

d結婚所有錢都係男朋友同我出的,女家都講明當日所有禮金都新人收返

我都覺得可能同錢有關,成日提d金貴呀。佢有講過可以幫我地比幾圍,我地一口拒絕,因為我地唔想用老人家既$$比我地結婚用

大宅

咪理佢啦, 佢唔鐘意男家唔好擺囉
你女家擺于歸囉, 唔擺聯婚有咩問題?
定係你一廂情願一定要擺聯婚?

禁止訪問

大宅

回覆 lolmum 的帖子

18歲係幾年前了

大宅

回覆 粟米沙律 的帖子

我都唔知佢想點,我地果日聽完就走左啦。之後我地send message比佢話人地黎食buffet,可能唔比返禮金你架喎,跟住佢又話可以擺,又話佢要7圍,不過要去佢指定既酒樓擺。我地話我地budget去唔到果間喎,佢又ok。所以由頭到尾都應該係錢問題,最無厘頭係佢話自己大銀把錢真係無語

公爵府

引用:估唔到改個標題都比人話,哈哈,今次唔用豬

原帖由 小鴻娘 於 13-06-11 發表

估唔到改個標題都比人話,哈哈,今次唔用豬事精標題啦,不喜 ...
只擺女家啦仲好等佢無面:;pppp:

子爵府

佢驚你地擺男家 親戚買金做人情
將來佢要回返俾人地仔女
咁其實就算你地唔擺 將來d 堂表結婚
都一樣要做返果d 人情 反而你地仲蝕左d 人情wo

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

你BF是獨子?可能未接受到個仔已經大個娶老婆,心情有D未接受到啫,或者再tum下佢啦!

男爵府

咁簡單, 佢話同親戚講好晒唔擺酒食自助餐,
咪同男家親戚食自助餐, 跟住擺酒淨係女家+未來老公同事朋友囉,
唔洗同佢拗, 唔洗指責佢, 問清楚佢係唔係想食自助餐,
係唔係唔擺, 係就女家自己安排落訂。

至於D金唔金回唔回, 係上一輩的事, 佢鐘意回就回,
唔回就唔回, 不過落咗你袋個D梗係唔好嘔番出黎俾佢啦

你未來99都似係恰你妹妹仔乜都唔識咁,
係結婚大事上, 你更加要拎番主導權,
但係我唔係叫你自把自為, 要同佢講聲的,
要問佢意見的, 要照樣做番, 但佢的過份要求,
做到就做, 做唔到就要堅持, 表明俾佢睇,
唔係你嫁到入去, 仲有排恰你呀。

水晶宮

你擺 又唔係佢擺, 佢講埋d咁既野 就真係多魚啦

首頁

尾頁

跳至