懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

大女宜家8個半月,,陀梗細bb 22week+........
我一直都有返工,返早上八點收大約五六點。。七點前返到屋企!同99一齊住,所以日頭99幫我湊!機本上我每日收工都系返屋湊女,自問一個月先出一兩次街。。最近個肚開始大喇。。我抱住佢都有小小辛苦。。而且可能抱住呀女既個時候個肚頂住佢定係唔知咩其他原因。。佢唔太中意我抱。。重點係特別晚上訓教。。如果我抱住佢暗佢訓佢會失控狂哭。。連幼咀都唔要。。前幾日命哭左成個中!!!但一比返99抱佢就會收聲吾喊,仲可以訓埋教添!!呢个星期晚晚都系甘!!晚晚一抱吾掂我就會忍吾住都嘁埋!但竟然c6話我放吾夠時間系個女到導致個女吾跟我。。叫我辭職吾好做!!但99話系因為呀女知道我有左bb先吾比我抱!!甘究竟系因為咩野??因為平時抱佢都冇事。。係到晚上訓先會扭!!求高人指點下我。。再咁樣我怕會抑屈

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:lingcheuk826 的帖子

就咁聽你講,如果平日可以抱,只係瞓覺時唔得,應該唔係因為你少俾時間大B而唔要你。可能因為你大肚,大B抱住佢唔舒服,唔舒服想瞓瞓唔到嘛扭囉。可以嘅話,一係可唔可以改用其他方法令大B瞓,如摟住佢而唔係抱住瞓?或者索性請奶奶代幫手抱佢瞓呀?

侯爵府

回覆:有左第二胎對我泥講好困擾

我反而覺得真是見到既時間吾及你奶奶。以我為例,我ftm,女女14個月,我一手一腳湊大個女,而家陀細b;我老公每日收工反黎湊,基本乜時間都比曬個女,平日抱完全無問題,但是一到夜晚訓教,個女點都會搵反我陪訓,原因真是對得多同埋餵食餵得多。

珍珠宮

我ftm,女女十六個月 …我湊佢都會攰㗎,不過我反而會珍惜同佢相處既時間

珍珠宮

我陀緊果個兩個月後出世

複式洋房

回覆:lingcheuk826 的帖子

Bb 係8個月嗰陣未識認媽媽架,我之前都係咁,而家十三個月就認得架拉

複式洋房

我都幾肯定係因為奶奶湊的關係,我屋企都有同樣情況,普通玩下抱下絕對冇問題架,但一到瞓覺就冇情講,點都要搵返同一個人。你奶奶同大B全日對住,你只係夜晚先見到大B,大B一定跟奶奶架,其實唔單止瞓覺架,如果大B整親又或者其他情況令佢需要搵人,(即係任何扭計情況),大B一定要搵返你奶奶至會收聲,至會有安全感。所以你c6講得啱,係因為奶奶湊的時間多過你好多。

子爵府

回覆 lingcheuk826 的帖子

八個半月還要抱住先睡,其實要開始比佢習慣自己落床仔自己睡覺!而家就話奶奶抱住佢,佢肯睡,但將來細 B 都出埋細,咁點算?兩個都要抱住先肯睡就好難處理了!BB 大部份時間對住奶奶,自然會癡佢多一點!既然你又大住個肚,夜晚奶奶都肯幫手,自己休息多點吧!至於係咪唔工作做 FTM 湊 B,唔係一時三刻的決定,考慮清楚先決定啦!

複式洋房

放鬆啲啦,你大肚最好不要抱大b啦,大b肯跟99,而99又肯幫你地凑,已經很幸福,好過要請啲激死人的外傭,至於做唔做Ftm,再慢慢倾,依家你最緊要多休息

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:大女宜家8個半月,,陀梗細bb++22week+....

原帖由 lingcheuk826 於 13-06-11 發表
大女宜家8個半月,,陀梗細bb 22week+........
我一直都有返工,返早上八點收大約五六點。。七點前返到屋 ...
你要返工,大女唔跟你都好正常架...我之前有做野阿女都係鍾意跟婆婆(我媽咪湊佢)!其實 有左bb之後大b性情會有少少轉變,你可以留意下

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

引用:回覆+lingcheuk826+的帖子八個半月還要抱住

原帖由 carolpuiyee 於 13-06-11 發表

八個半月還要抱住先睡,其實要開始比佢習慣自己落床仔自己睡覺!而家就話奶奶抱 ...
請問點樣可以令佢自己係床仔瞓呢?

大宅

我親身經驗,二女5個月時有了三少,陀三少時又要返工,大女又要照顧,個肚又大得快,基本上好少時間揍二女,亦都好少抱佢,到臨生時佢都係跟爸爸同工人多d。現在我坐月,日日係屋企揍佢,同佢落街揍放學,15個月的佢咪一樣痴住我,只係有時暗瞓佢已經太重要交返界爸爸!

大宅

引用:我都幾肯定係因為奶奶湊的關係,我屋企都有

原帖由 lhmdoris 於 13-06-11 發表
我都幾肯定係因為奶奶湊的關係,我屋企都有同樣情況,普通玩下抱下絕對冇問題架,但一到瞓覺就冇情講,點都 ...
但係我真係好失落。。。仲要本身我同99关系吾系好好!!一諗起佢唔跟我就眼水都標埋

大宅

引用:回覆+lingcheuk826+的帖子八個半月還要抱住

原帖由 carolpuiyee 於 13-06-11 發表

八個半月還要抱住先睡,其實要開始比佢習慣自己落床仔自己睡覺!而家就話奶奶抱 ...
點先可以自己訓呀真係好想知

大宅

引用:我親身經驗,二女5個月時有了三少,陀三少

原帖由 ciaochibi 於 13-06-11 發表
我親身經驗,二女5個月時有了三少,陀三少時又要返工,大女又要照顧,個肚又大得快,基本上好少時間揍二女 ...
我就係唔想忽略佢呀

子爵府

kiosk99 發表於 13-6-11 20:48
請問點樣可以令佢自己係床仔瞓呢?

我湊阿囡,除左初生個時半夜會抱到佢入睡,兩三個月大之後就唔會再抱住佢睡覺,亦都唔會陪睡。夜晚食完奶,熄燈放佢落床仔,要佢習慣定時定候自己入睡!初期阿 B 可能會喊會嘈唔肯睡,但習慣成自然,佢一定要慢慢適應!如果你晚晚抱住佢,佢就變成習慣,唔抱唔肯睡,長遠都唔係辦法,越大就越重,點可能成日抱住,太辛苦大人了!

大宅

我好明白你嘅心情,係咪覺得大b寧願唔跟你,好hurt呢?我生之前一段時間都係咁,大女食嘢瞓覺都搵嫲嫲,佢以前好痴我㗎!我接受唔到,呷醋,嬲過,困惑過亦都喊過,用盡方法討好佢,無奈,個衰女都係唔跟我。99話我傻,佢唔痴我,我就唔使咁辛苦,唔使唔開心,佢話我始終都係媽咪,個女唔會唔要媽咪嘅。
果然,我生完細b之後,我個大女又變得好痴身,變到同以前一樣,下下跟住我。
所以唔使困惑,呢個係一個過程啫,呀b第日一樣會跟你!

大宅

引用:Quote:原帖由+lingcheuk826+於+13-06-11+發

原帖由 goosema 於 13-06-11 發表
你要返工,大女唔跟你都好正常架...我之前有做野阿女都係鍾意跟婆婆(我媽咪湊佢)!其實 有左bb之後大b性情 ...
其實我都有聽人講過話媽媽有小B既話大B會感覺到,,但系我大女得8個幾月甘細都識feel到?

大宅

引用:我好明白你嘅心情,係咪覺得大b寧願唔跟你

原帖由 22mama 於 13-06-11 發表
我好明白你嘅心情,係咪覺得大b寧願唔跟你,好hurt呢?我生之前一段時間都係咁,大女食嘢瞓覺都搵嫲嫲,佢 ...
噢你講中曬我心心心声

大宅

引用:大女宜家8個半月,,陀梗細bb++22week+....

原帖由 lingcheuk826 於 13-06-11 發表
我一直都有返工,返早上八點收大約五六點。。七點前返到屋 ...
我同你差唔多,我大仔20個月,細仔下個月頭生,自從我有第二胎後,大仔特別扭計

首頁

尾頁

跳至