嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB 夜咳好辛苦! 請幚忙!

bb 夜咳好辛苦! 轉醫生藥3次都未好過. 請教我點做!

複式洋房

Re: BB 夜咳好辛苦! 請幚忙!

係咪同一個醫生睇左三次呀?醫生只係開咳藥、傷風藥?有冇化痰藥及氣管藥?BB或小朋友咳得耐食極藥都唔好,有可能氣管炎,要食氣管藥夜晚先訓得好架。仲有,冇乜必要少出街、唔好去飲茶及公園,或者要轉醫生喇。
我囡囡感冒後咳已經一個半月多,睇左六次醫生,病請反反覆覆。本來好番好多,但禽日出左成日街,禽晚訓覺又有D咳,今日午睡又不停咳,慘喇!!! :-(

大宅

去睇中醫啦,要清清喇!!!

複式洋房

你小心是哮喘, 我仔仔睇果個兒科係美孚, 係兒童胸肺科專科,兒科收$280

複式洋房

我小兒都係咁,我同佢睇開在彌敦道,彌敦行7樓的霍建中兒科醫生,九月開學至今已常病,中途曾去看其他醫生,但最終也要睇返佢先得,之前試過支氣管炎,睇兩次好返。上星期有少許咳,聽人話在旺角中心個個醫生好,又平又近,咪走去睇,睇左兩次沒好,還發了兩日燒,有晚又嘔兩大啖啖出來,一咳就咳唔停,試過半夜三點半連咳半個鐘,飲水都無用,結果第日都係要返去睇霍醫生,$400一次,好多人的,我也曾在診所聽見另外一些太太說睇佢先得,有個也話睇佢一次得,睇其他兩次都唔得,但佢好有經驗及斷証OK,也能預計比你聽小朋友的病情會點,我小時候媽咪朋友的仔也係睇佢的,我朋友的妹小時候哮喘也是由佢醫好,不過睇醫生人夾人的,你唸下先啦!
有人教過我比小兒食余仁生的純猴棗散,老人家及同事也有這提意,我上次有比仔仔食,今次也唸住等佢食完西藥比佢食,又有煲鱷魚肉川貝湯,日日飲,一至兩星期左右,又或蘋果燉川貝三個鐘。
希望你BB快D好返啦!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

可以試下燉川貝雪梨,唔使燉好多,大約一杯就ok啦!我覺得都好有用....
另外,可以買余仁生的猴棗未﹙夜晚臨訓前半小時服用,連續食3、4晚﹚,如果夜咳屬寒咳,戒生冷食物﹙蕃茄、西瓜、凍野之類﹚
My Two Princess

洋房

你試下自然療法或中醫拉, 首先戒左奶先. 平時可以煲羅漢果水佢飲.

複式洋房

請問自然療法你睇開邊度?小朋友合用嗎?係咪好貴?我也想給兒子試下,唔想佢成日食藥,抵抗力又差。
THANK A LOT!

洋房

newboy 寫道:
請問自然療法你睇開邊度?小朋友合用嗎?係咪好貴?我也想給兒子試下,唔想佢成日食藥,抵抗力又差。

我pm左資料比你請check信息拉

大宅

明麗:
唔該pm比我.大約幾多$呀?
Thanks you!!!
明麗 寫道:
[quote]
newboy 寫道:

[/quote]

複式洋房

newboy

Can you pm the tel. no. and location of 霍建中兒科醫生
Thank you very much!!

大宅

我都想知自然療法邊度有,請pm我啦!唔該
明麗 寫道:
[quote]
newboy 寫道:

[/quote]

民房

其實首先唔好亂轉醫生,定時食藥...另外要同BB保暖,當然最好唔好俾佢去街吹到風啦...我個仔就係因為諗住佢咳咳好

洋房

回覆自然療法

我個女睇開係油麻地ymca附近, 由聽佢地既講座認識呢個醫療. 然後睇左幾年. 上年仲讀埋營養學. 每逢星期四晚0730有個免費的講座講健康同疾病. 你自己去聽都得. 你想去我比個地址你啦.

民房

Re: 回覆自然療法

Hi, 我係Anthony媽咪, 個仔咪又係一開學便斷斷續續咳, 睇咗成個月西醫, 又睇咗成大半個月中醫, 先好少少, 請問咩係 自然療法? 仲有川貝燩梨點整? 多多指教
哈哈

別墅

Re: 回覆自然療法

如果係寒咳,唔好飲川貝,川貝係偏涼性,你可請教中醫
豬有謂:遠睇山水畫,近睇就麻麻. 屋企有隻乾淨豬.趕住年廿八出來洗白白. 已經五歲喇.

首頁

尾頁

跳至