母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: BB 每次埋身啜奶唔夠十分鐘就收工唔肯食

昨天下午我補了奶粉, 所以我可泵到2安 , 但之後再餵呀b時, 唔知係咪冇奶, 佢係都唔肯再食, 所以唔敢再泵呀 :-(
honglee 寫道:
mumon - 如果係呢段時間可以埋身餵, 當然最好啦, 但如果想奶量供過於求既話, 比 BB 食完再泵多陣就 GOOD 喇!

記得一開始買個奶泵番黎既時候, 泵成半粒鐘先得個幾漏, 仲泵到出血潻. 但姑娘教我半夜泵會事半功倍, 所以每晚等 BB 食完之後就走去泵奶. 有時一泵就個幾鐘, 基本上泵完唔夠半粒鐘又要餵 BB 架喇, 所以好辛苦. 但當奶量一谷多左既話, 就舒服好多!

禁止發言

大宅

一開始實會有呢 D 情況架, BB 唔肯再食, 但有無喊呢? 如果無喊, 或者佢未肚餓. 但如果唔停咁喊, 只係唔肯食, 咁就盡量唔好係餵奶前一個鐘泵住, 等佢食完一餐先泵.

[quote]
pangchaimami 寫道:
昨天下午我補了奶粉, 所以我可泵到2安 , 但之後再餵呀b時, 唔知係咪冇奶, 佢係都唔肯再食, 所以唔敢再泵呀 :-( [quote]

大宅

Hi!我是新成員,但我亦有同樣問題.
我的B只有十日大,開頭因我不清楚餵人奶原來有很多學問,所以當小B回到我手時沒有第一時間比佢食,繼續比佢食奶粉,心想回到家才慢慢餵,點知就唔肯埋身食啦!唯有聽姑娘講用手唧,用CUP餵,但我和小B都覺得辛苦,所以最後都買了個千多元的奶泵想泵奶給他吃.

可能個泵將乳腺打通,半夜小B竟然肯埋身,但餵了兩天,問題又出現了,我的乳頭給他咬到很痛,姿勢已按足指示(或者我自己以為是跟對了),而他的現況又和題目一樣,吃十分鐘左右就瞓著,放回床仔又醒,跟著又舌伸伸繼續要,如是者重覆又重覆,個多小時內就瞓多過食,佢又唔飽,我又辛苦,連我的乳頭損了,只好又再用泵啦!真的不想這麼快就做全泵型奶媽.我怕我的乳頭快會捱不住!我已將人奶塗在乳頭,但都損了
:-(

別墅

tittle-tattle
請問你這種方法要持久做幾耐才見成效?
Thank you

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

vivianho2 寫道:
所以我都曾經懷疑我是否真的夠奶?
因為我想早d泵定d奶,等我返工阿b
都有得食。其實勤力d泵,有用嗎?
--------------------------------------------------------------------------------

有用,勤力d泵,最好定時每3or4個鐘泵1次,亞b食完一邊就泵另外個邊,咁個腦就知道每日要定時製奶,而家我每3個零鐘頭就會自動上奶,唔使睇鐘,亞b未喊我就知佢好快會叫要食奶lu.

別墅

我bb都係咁,不過今日去完母乳小組(健康院),姑娘
說bb會不夠飽,所以一定要弄醒bb,掃下風,或唔好穿太多衫(因為會熱而睡著)然後再食,大約要吃20分鐘才能停,若發現bb吃唔夠,就要吃另一邊。
並且要我勤d餵,2個hrs就食一次,就算睡著也要弄醒她

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊