婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: 有無人找鄭競偉醫生做過微創手術?很心急想知啊!

複式洋房

hello YMLIHK

譚醫師Wed & Fri 在廣華醫院, Mon, Tue,Thur & Sat 都是在 黃大仙醫院, 我是在廣華醫院睇, 第一次睇只是早一天book 已可以, 可能是fri, 如果sat 就會雖booko 你可以早d book, 黃大仙醫院tel 23543000 廣華醫院35172626

以下是譚醫師的應診時間
mon, thur 黃大仙醫院 11 am - 7pm
wed, fri 廣華醫院 9am-5pm
tue 黃大仙醫院 9am-1pm
sat 黃大仙醫院 9am-5pm

你是做什麼手術? 你又是dr tay 的patient? 做手術前唔可以飲中葯, 最好做手術後先調理o 祝手術順利!

複式洋房

YMLIHK,

你好! 譚醫師由15/2-25/2 放假, 26/2在黃大仙,
我剛星期一去過黃大仙, 比較少人, 但取藥時間依然很長呢!

我同意yyam的講法, 要手術後才調理比較好,否則血氣太好,
在手術時較易失血(大量流血), 這是西醫說的. 所以建議你手術後好D. 我亦問過醫師, 他表示手術後不需限定要多久才可以調理的.

我覺得你現時最重要是保持心境開朗, 不要讓自己有感冒,
否則咳起來, 肚皮會很難受啊!

保重身體, 事事順利!

all sister,
我越來越覺得譚醫師很好人, 昨天我在等取藥時, 他剛走出來,
還主動跟我打招呼, 並叫我就算找不出原因, 也不用緊張(我的M 還未來呢! 已經足了2個月了.) .平時D醫生那有咁細心呢! 其實只是很普通的一句話, 如果多d醫生能多一點關心, 病人都特別對他們有信心呢!

另每早探熱很大壓力, 很怕自己睡得矇矓會弄斷探熱針呢!

禁止訪問

複式洋房

Hello YMLIHK

不用太擔心手術, 當睡一場覺, 睡醒就無事, 你是不是用微創做? 如果有任何問題, 可以上來一齊分享o 我們很多位都做過類似的手術o

hello astor

譚醫生好nice, 你都不用擔心, 他會幫到你o 我今天覆診, 只要飲3日葯, 平時飲4日, 可能是過年, 他話休息吓, 你幾時再覆診? 我要等到28/2 o

複式洋房

Hello YMLIHK,

yyam 說得很對, 做手術就好似睡覺一樣, 我還記得手術後, 麻醉師叫醒我時, 我第一個意識是: 睡得咁"林", 為什麼要叫醒人呀! 嘩! 我完全忘記自己要做手術呀!
所以不用擔心, 因為根本不會知發生什麼事.
放心啦!

那你是否找Dr. tay 做微創手術??

yyam,
我都是28/2 去廣華, 是下午3:45.
你呢?

複式洋房

YMLIHK
係呀, 做手術時真的訓得好"林", 完全不知發生什麼事o所以不用怕, 你只當是入去"訓"一覺o

astor
我book 2:00pm, 我想連等葯應3:00-3:30 走得o 不知有無機會偶到呢?

禁止訪問

複式洋房

YMLIHK,

你預約時告知護士想做手術, 便可以很快, 她們會幫你排得很早見醫生, 如果你還有機會, 又想幫襯DR tay, 可以試下, 因我都是這樣呀!

那你現在找那位醫生呢?

yyam,

如果我那天可以請到假, 我會早一點去的, 因我試過book 3:30, 但2:30去登記都可以照睇的, 因我怕請不到全日假, 而book 3:45.

all sister,
我想問下大家有否好的眼科醫生介紹, 要有耐性及細心,
類似DR tay style, 要解釋詳細的, 最好是病人不用問問題,
他也會自動給予意見那種.

複式洋房

astor

如果你那天可以早d 到, 就話我知o

複式洋房

yyam,

那天早上我應該要返工了, 只可以下午請假.

複式洋房

all sister,

祝大家身體健康!
心想事成!
萬事勝意!
龍馬精神!
豬年行好運!

複式洋房

hello all sisters

我都祝大家心想事成!! 最重要是身體健康 !!

禁止訪問

男爵府

唔好意思,我是路過的,因想提一提大家如果要測體溫,(For period 果隻) 一定要買小數點後有兩個位個隻先得,家計會有得買 & 最平的,因為體溫變化實在太小啦!!希望幫到大家啦!!

複式洋房

Hello YMLIHK

不用擔心!! 你在那一間醫院做? 曾的不用怕, 當瞓一場覺! 手術前早d瞓, 唔好想太多, 有無人同你入院呀? 我都係自己入院, 我入院時是抱住入去休息的心情, 所以都不太緊張o 出院後, 再入嚟傾吓!

複式洋房

YMLIHK,

不用擔心, 我們支持你, 那麼多人做過手術, 大家現在還分享得那麼輕鬆, 你就知手術不是什麼一回事.

我當日的想法與yyam一樣, 只是休息一下, 現在回想:小病可以怡情. 難得可以放下長假.

複式洋房

aves_y,

你好! 多謝你的議見, 中醫師叫我用水銀探熱針, 不可用電子那種, 因為不準.

而我已經探了一個月, 我每天的溫差都有不同, 不是太小變化.
大多數在36度以下的. 是否有問題呢?
初時醫師還以為我看錯, 但一直都是35度多, 所以才信我呢!

你會否有多一些經驗或資料可跟我分享嗎?

男爵府

hi..astor_yue ,
中醫師叫你用水銀探熱針, 不可用電子那種, 因為不準.
傻嘅!--->個中醫師
有冇可能電子表讀數冇行針表咁準...
只可以話普通電子探熱針得1個小數位,而我講個隻是2個小數位.所以要到家計會買o羅,有問題亦可PM我留電話問詳細d

大宅

The temperature keep staying low means no Ovulation takes place.

During the menstruation the temperature will be low..about 34-35. On the ovulation day, the temperature will drop to the lowest...then it will go up the next day. After the ovulation, the temperature should be in the range of to 36.8-37.00. If you get pregnant, the temperature will remain high, otherwise the next period comes, it will drop again. If your temperature remain low and almost flat, means no ovulation occur. Eventhough there is no ovulation, your period will come as normally also.

首頁

尾頁

跳至