美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇人自己整水晶甲/Gel甲 (Part 3)

All 貪靚姊妹,

topic 既回應數超過2000啦, 係要時候開part 3, 第2 part將會o係我簽名位度繼續比大家睇。好開心! 到呢個時候我地呢個topic可以開part 3, 希望大家多多支持本topic, 同埋希望呢度會越黎越多 "同志"!

歡迎大家有咩美甲心得, 奇難雜症, 絕招, 美甲shopping好地方都歡迎分享!
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

男爵府

Re: 有冇人自己整水晶甲/Gel甲 (Part 3)

Summa,

我既親愛的姑奶有著同你同一個問題, 痕到發傻兼生左好多水滋, 最初做Gel甲對cleanser plus敏感, 於是改左用火酒, 但之後連對火酒都敏感, 水晶水都敏感... 好慘。 不停睇醫生, 因為佢實在唔可以放棄美甲, 實在貪靚到屎~~ 最後為著自己最大興趣, 仲唔怕死報讀EZFlow水晶甲, 而家練到可以小小水晶水都掂唔到皮膚, 終於都克服左! (實質痕都忍住..)

大宅

我第一個黎報到先

複式洋房

MUMMY:
我都報到先。
好開心,我都可以由第1睇到第3,希望可以繼續有4、5、6繼續落去。
朗軒媽媽:
好耐沒見,妳好嗎?

[

大宅

話甘快開part 3 , 我又來報到

Fion :

你甘快架

大宅

嵐嵐媽咪,
嘩, 開新topic 喎, 點都要比吓面的.

juila,
我幾好呀, 係懶咗d, 少咗上黎啫.你真係好啦,
仲記得我.

別墅

我都

男爵府

all,

Re: EZflow HD (High Definition)

有好幾個J學校既朋友, 話比我聽J學校會囉EZflow既products番黎銷售或者會係總代理, 聽番黎會係HD 既系列, 咁HD呢個system又係d乜東東呢? 等我話過比大家知吧。

HD係唔使落Primer既一個EZflow新line既products, 可以話專門做French的。 點解專for french呢? 因為有人覺得用EZflow既Q monomer做french好快乾, 條smile line未整好, 就硬左, 硬左就企左o係度啦, 矯型都矯唔到, C位更加做得唔夠靚。

有見及此, EZflow就特意出左隻 "慢乾", 等 "法式迷" 做法式甲時就舒服d, 做好曬之後, 上埋第2隻手指, 慢慢同第1隻手指矯型都仲未遲。 條線你要點靚都可以, 但慢乾唔等如唔識乾, 如果你慢到隻蝸牛咁, 或者撞岩佢天氣熱時, 乾既速度都會快d, 但如果同一時間與Q-monomer呢 d high performance既水晶水黎比較, 就點都會慢番d咁解。

有一樣野大家要留意既係, 佢呢隻HD水晶水, 係要開支新既水晶筆黎做的, 因為用開Q monomer既水晶筆已經索左d o係d毛度, 所以最好就係開過支新筆special for HD system係最好, 否則混埋Q monomer 既成份, 可能破壞左本身HD既原來system的。

如果你係快手/高手, 基本上用Q monomer, Truly white 加competitor white黎做french已經好好, 但如果想做得 "他條d", 就可以考慮用呢個HD 系列。

HD既Clear比起一般用Q monomer既Clear, 起泡既情況會少d, 唔係pok 唔pok呢個起泡, 係大量用Clear 粉時, Clear 粉起泡既情況, d水唔會太快膠吧, 都算係其中一個好處來的。 而白色粉佢地只會係1隻, 同埋有Cover Pink呢個顏色, 就好似我相簿入面 "甲床延長法式" 果個concept一樣, 但我果個唔係用HD的, 係用番傳統既Q monomer黎做的。

但呢個系列雖然唔使落primer, 但都要落Bond的, 做既程序同一般水晶甲既一樣, 只係快乾與慢乾, 或者彈性會彈多DD吧。

如果你想練速度, 當然係用番Q monomer, 做得靚的話代表你已經有番咁上下, 但如果你覺得唔好太辛苦啦, 唔太想同時間競賽, 做得舒服d既, 就可以用呢個series勒。

男爵府

all,

為慶祝part 3開幕, 同埋我部陪我影過多對手既親愛的相機整番好啦! (至緊要唔使錢丫嘛~ ), 我特意整左套甲片, 就係 "蝴蝶﹒拼圖"!

另外, 都想同大家分享一下, 話說我有個 "囡囡" (因我唔想講 "學x" 呢d咁老土..), 佢唔上黎的, 係BK外既人, 所以你地唔會知係邊個。 佢跟我學識之後真係有所進步, 有d作品私底下比我睇過, 確實有d真係整得好靚的, 佢日頭要返工, 但佢夜晚part time都有同人做, 所以佢下左唔少功夫去不停練習務求做得更好。 呢樣我好欣賞, 勤力既人點會不被人欣賞?

做得靚係一件非常值得開心既事, 但無意間佢開始鐘意同人比較, 覺得佢自己既野係 "超班", 甚至比佢身邊既 "同行" 更勝一籌, 喜歡開口埋口讚自己既野有幾好有幾掂...更甚的開始有d睇唔起人, 及至踩人, 覺得以前教過佢既人 (其實唔止我一個的), 已經及不上佢, 更甚的, 係佢踩佢自己身邊既人.... 但最慘的, 人家當佢係friend, 但原來背後比佢咁講..就係因為咁樣, 我覺得有點.. 可悲.. :-x

雖然有競爭才會有進步, 但競爭既對手, 唔會係其他人, 只會係自己, 自我陶醉得太多都係無謂的, 一個人整得幾靚幾識飛都好, 一定會 "一山還有一山高" 的, 踩低人家台高自己係完全冇意思既一件事, 邊個叻都好, 反正甲呢樣野, 每人既風格都唔同, 所以無話邊個靚曬邊個得曬的, 希望佢可以及早明白呢個道理吧... 發完up風....

男爵府

畀面勳章

我份人成日3分鐘熱度, 今次玩甲算玩得耐, 亦因為呢度一直有咁多同志, n 最仲要係台主...mummy...希望大家共勉, 今我既3分鐘變成30年
[img align=left]http://maggieland.myftp.biz/download/msn/emotion/emotion35b.gif[/img]
開新part先知,原來d老神子一直冇走開.

男爵府

smalle,

30年..到時你同我都有機會做左人地阿婆/阿麻... 唔知到時呢個美甲發展成點? haaaa 你d公仔真係好鬼貼題!

複式洋房

複式洋房

mummy,

我去做甲時 (順便偷師), 美甲師話我有幾隻手指的甲床有萎縮的現象, 叫我去看醫生!

男爵府

prettyvv,

你影黎睇下點萎縮法? 甲床不尋常向後tun我見過, 你講既萎縮係咪咁既意思?

複式洋房

Mummy:

我鐘意妳新
[

男爵府

julia,

你做Gel甲都OK丫, 你o係J學校學左咁耐, 照計做Gel甲冇咩問題既, 但d相都好懞睇得唔係好清楚, 如果甲面冇粒突既都算OK, 有冇做Gel時都做埋矯型呢? 我鐘意11月5號果張有d花花果張, 法式果張你偷雞用左銀線, 另外果個係咪豹紋? 可能影出黎好暗, 所以覺得好深色。 下次影相你搵野墊一墊部相機啦, 記住用埋close up既花仔mode就會清D架啦。

仲有你雕多d 5瓣花啦, 你咪以為5瓣花容易呀, 整得好係好~難~架~~$#$# 如果你handle得好, 你整乜都會容易d, 尤其係所有講求Balance技巧既花。

複式洋房

Mummy,

開左part 3呀? , 今日幫個朋友整甲, 朋友手指骨側左, 不是對正手指中間, 咁上紙托時, 用那裹來對中間位? thanks!

複式洋房

Mummy,

你覺唔覺得, 用HD系列既clear powder比舊既快乾呀?

複式洋房

唔好意c呀 ,我想向樹問下大家知唔知tuen mun 邊樹有專門買日本書 ,我有好多期指甲書冇買 ,我又唔方便出到去荃灣買 ,有冇人石help 到我呀???????我好急住用 ,因我快出返來做野啦 ,想 知now 留行d咩=.=thx

男爵府

張毛毛,

你上網都有得賣的, 書網 Click here

佢係台灣網黎, 不過好多書你o係香港搵唔番呢度都有得賣, 以台幣計算, 你將佢個銀碼除4就係HK$架啦。 落order後3日就到你屋企, 唔使煩呀!

melody,

我都做過成隻歪到彎左的, 如果係咁, 你對準手指的前部份就可以架啦。

你用過HD? 你係咪成套用? 佢一定係要用埋HD水同HD粉另外開支新筆, 你有冇咁樣用法?

首頁

尾頁

跳至