夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

回覆:我的白痴c9---4.女人最强武器

我已經去到唔想爹佢的地步,佢從來都唔會欣賞or感激我為佢的付出,心淡了~~~

男爵府

引用:Quote:kikocheung+發表於+13-7-21+11:14+有

原帖由 little_chamo 於 13-07-22 發表
好明顯佢好enjoy啦
真?但佢同我講唔鍾意痴到咁實囉,

男爵府

BK Milk勳章

kikocheung 發表於 13-7-22 08:10
真?但佢同我講唔鍾意痴到咁實囉,

真o架,佢會扮到好唔希罕. 男人好口不對心架.
不過,你亦唔好全部嘢都要佢話事,太小事都問,就會變成煩架啦
又放假!!!

男爵府

BK Milk勳章

小manman 發表於 13-7-22 08:06
我已經去到唔想爹佢的地步,佢從來都唔會欣賞or感激我為佢的付出,心淡了~~~

...

係感情轉淡?
定一開始已經係咁?

又放假!!!

男爵府

引用:Quote:kikocheung+發表於+13-7-22+08:10+真

原帖由 little_chamo 於 13-07-22 發表
...
係囉,成日都擺到好唔願咁嘅樣,都唔知係咪真係唔鐘意咁樣,不過我又唔會小事都問佢嘅,睇情況囉

翡翠宮

引用:Quote:小manman+發表於+13-7-22+08:06+我已

係感情轉淡?
定一開始已經係咁?
近排,係我唔妥佢,佢好多野都令我好睇唔順眼,同佢講過,但佢覺得我地的婚姻無問題,佢覺得自己好錫我,佢話自己好愛我同個女,其實回想以前,佢根本無變過,變既係我,係我以前盲左,依架的我比以前清醒好多,令我睇清楚佢係一個好自我中心的人,佢完全唔識關心身邊的人,佢只會放大自己遇到的不如意、工作壓力……但我以前有返工時,同佢講我工作上遇到的唔如意事,佢只會覺得好小事,但佢自己的就好大件事,同埋佢係一個唔識感恩的人,咁多年黎從來無話感激我的付出,仲視我的付出為無物,視為理所當然,仲有,完全唔細心,又無風度,一日淨係話自己返工好累,從來唔用心去了解我的需要同內心世界,你唔好以為我無同佢溝通過,你所講的野我通通都有用心睇,我係絕對認同,但對於我老公就唔多work,因為你會用心去經營你地的婚姻,但我老公係從來唔反省自己,盡管我都試過好多硬功、軟功,當然我都試過無數咁多次爹功,但唔得囉,佢聽完之算,講講下佢又講自己公司的野,佢自己做錯就可以有千百個理由比自己,但我做錯就要話我,唔好以為我唔體諒、包容佢,如果唔係我咁忍得佢,我地的婚姻根本行唔到落去,我見人地的老公會多謝老婆,我都不知幾羨慕,我唔係什麼港女人成日發脾氣黑面要佢估我做乜,而係我試過好多次好温柔咁同佢講我想佢點點點,甚至乎我只係爹下佢,想佢氹下我,但佢超級笨,完全領會唔到我想點,我直頭已經講到明,我又唔係要佢花心思、又唔係要佢買乜野名貴/名牌野比我,講句野氹下我係咪咁難呢,佢就好求其咁話好愛我、我煮d野好好食呀……但睇得出佢唔係用個心去講囉,如果我再講多兩句,佢就會話佢返工好累囉,佢早幾日先同我講「咁生活係咁平淡架喇,我咁辛苦返工搵錢都係為左你同個女,我係唔識細心,又唔識講野氹你,但我返通頂真係好累好眼訓,咁又有無人可以幫下我,我夠唔想做喇!!」我回應佢「係人都要返工架喇,全世界淨係得你有工作壓力,我以前份工夠忙夠大壓力喇,唔見你體諒下我,就算唔係有家庭的人都一樣要做野喇」,咁你教下我應該點做??我真係唔識做佢老婆囉!!

翡翠宮

坦白講,我都好想爹佢,好想温柔d對佢,我以前就係咁,成日花心思整新菜式,講d野黎氹佢,又主動攬佢、錫佢,但佢真係成舊木頭咁,就係煮左佢咪食囉,你想攬咪攬囉,我氹佢就係笑下當比左反應我囉,佢就係咁的態度,幣在佢態度唔係差,但就近乎我做乜佢都無乜反應囉,同佢相處完全無互動,好似樣樣野都係我單方面咁~~~

子爵府

little_chamo 發表於 13-7-21 05:38
本來尋日好早起身諗住出post,但見到一位人兄留言串我冇本事,又話唔知點解我咁都要出post,立即無晒mood, 所 ...

要做得男人歡心既一個小女人其實要好聰明架.......只係聽話係無用架>.< 男人呀男人,你們好難討好!

子爵府

little_chamo 發表於 13-7-22 08:32
...

thanks for sharing!! 呢句說話exactly就係我男朋友早排同我講
我無所有野都問佢, 點可以俾佢知道我係大事問佢意見,小事自己話返事??
我成日俾佢鬧我係問題少女....點wor,日日講幾個鐘頭野,邊有咁多野講??
唔問下問題講咩wor>.< 佢就成日話我問埋d假設性問題, 一個問題糾纏幾個鐘~
(係我角度係佢不停講咋嘛...)
之後個日我搵佢佢冷靜下來都有話係佢問題,佢無耐性,
我話唔係佢問題係我問題下次唔會再問了....

佢係心目中我係好聽話....但我其實係想show我依賴佢聽佢意見rather than聽話囉
點算????

翡翠宮

引用:Quote:小manman+發表於+13-7-22+08:06+我已

係感情轉淡?
定一開始已經係咁?
其實,我係一個好傳統的女人,男主外女主內,我就係知我老公返工已經好辛苦,所以我搞掂屋企的野唔使煩,但佢偏偏自己攞黎煩,乜野大小事都要理,樣樣野好似信我唔過咁,成日乜野都話要等埋佢一齊睇一齊買,但問題係我等得佢黎都蚊訓,如果我問多佢兩句就話我吹佢,我已經怕佢煩,有時自己上網搵資料,唔鬼等佢就自己搞掂自己去買,但買左返黎佢仲要怪我,其實我每次買野之前都有同佢講,但佢唔會耐心聽我講,而佢自己亦唔會花精神時間去資料,其實坦白講,我情願佢乜都唔好理,我都唔介意自已搞掂哂,但佢唔會感激我處理好哂屋企的大小事務,反而一有乜野就話我做得唔好,其實,根本有好多時d野的解決方法好簡單,既然佢累佢無精神咪交哂比老婆去處理囉,我又唔會投訴佢唔參與,但佢又信唔過我,但等佢去處理佢就成日拖~~~

好似琴日我地去參加一個party,個老公第一句講的野就係多謝佢老婆,因為party的大小事務都係佢老婆搞掂哂,辛苦哂佢老婆,我個心真係好酸囉,想當時我地搞party的時候,我都係做相同的野,我老公叫我唔好搞咁多野囉,我一路整佢仲一路話簡簡單單咪得囉,搞咁多野做乜,佢唔支持我都算,但搞掂哂好多人讚我時,佢完全無視我的付出~~~

我真係心淡,人做老婆我做老婆,我琴日同佢講我感受時,佢仲要笑笑口話佢好多謝我架,我再講多兩句,佢就話費時睬我~~~

翡翠宮

我好開心,有個男人肯咁有耐性解答我城一衆女人的問題,真係無幾多個男人做到,我都好想知以男性的角度係點睇我地女人認為兩性之間存在著的問題,事關我發覺自己越黎越睇我老公唔順眼~~~

翡翠宮

樓主,我老公係一個好負面的人,睇野永遠唔會從正面的方向同態度去睇,所以無論我做乜野、做幾多,佢都唔會感激,仲反而會覺得我做得唔夠,咁我應該點做呢??

大宅

侯爵府

小manman 發表於 13-7-22 10:32
近排,係我唔妥佢,佢好多野都令我好睇唔順眼,同佢講過,但佢覺得我地的婚姻無問題,佢覺得自己好錫我,佢 ...

我同你有D似,我個位人兄呢,一句「我唔識講野氹你,你知我係咁架啦」,就打圓場架喇
但傷害既說話佢真係可以講得好天花龍鳳,要幾傷有幾傷,佢亞媽仲可以話個仔講野直,其實都係信心我,真係唔知咩歪理,我已經想放手喇,係差在再了解下,放手後有咩要做姐

男爵府

BK Milk勳章

songsongyeah 發表於 13-7-22 12:24
我同你有D似,我個位人兄呢,一句「我唔識講野氹你,你知我係咁架啦」,就打圓場架喇
但傷害既說話佢真係可以 ...
我剛剛pm另一位jm,不過既然有另一位jm有同樣問題,不如我posto係度啦

我睇咗你個reply,睇得出你好唔開心.
你老公睇落去少咗情趣, 唔識表達自己. 坦白講,好老婆一開始拍拖都係成舊木. 佢唔識講'我愛你,多謝你'呢o的說話.又唔識多謝我接送佢番工.送禮物俾佢又話浪費,無聊.
但我好唔怕醜,成日逼佢講(因為我日日都問佢我係咪佢最鍾意嘅老公仔),佢最後終於講一次,我好開心. 但之後佢又唔講.
我冇放棄過,每日都keep住問,好關心佢,好錫佢, 終於由唔知幾時開始,佢會主動咁讚我,慢慢變得無咁怕醜,etc.

你其實同我一樣,不過,你個舊木可能仲頑固. 我唔知點樣安慰你,只能話有o的人唔識點樣取悅人,又怕醜,但想改變佢唔係冇可能. 不過,你可能會好辛苦.

但,有收成架,我覺得我c9變成而家咁,我有莫大嘅功勞. (我昨天叫佢寫一張咭多謝佢媽咪咁多年嘅付出,佢死都唔肯,"親愛的媽媽"呢5個字糾纏咗成廿分鐘先肯寫,最後,我講內容佢寫. 真係激死.) 但你有冇睇到我嘅方法呀? 永不放棄, 由少少開始...

加油! 支持你! 唔好諗埋一邊,最起碼,你c6冇小三呀!

又放假!!!

侯爵府

我睇晒樓主4個topic,我自己認為只apply係有情趣/at least有基本智識同女人相處既男人身上,對於我屋企個位,真係唔係冇試過,係佢唔欣賞,亦都冇反應,真係唔知仲可以點

子爵府

songsongyeah 發表於 13-7-22 12:24

我男朋友都係咁!!! tum我既說話無....係完全無. 一齊之前都有少少既,而家....真係無囉
但hurt人既說話就越來越多,佢仲話佢呢d係講野直.我問佢知唔知hurt到我,佢話其實佢知所以有對我好來補償,仲問返我"咩我對你仲唔夠好??" 一啖sugar一啖shit,我真係......感覺好hurt

侯爵府

little_chamo 發表於 13-7-22 12:28
我剛剛pm另一位jm,不過既然有另一位jm有同樣問題,不如我posto係度啦

我睇咗你個reply,睇得出你好唔開心.

呢舊頑木我已經對左9年喇,有試過有少少好轉,但會突然突飛退步,真係心淡晒

翡翠宮

引用:Quote:小manman+發表於+13-7-22+10:32+近排

原帖由 songsongyeah 於 13-07-22 發表
咁我老公又未至於講d傷害我的說話,但就真係完全唔會氹下我囉!!

男爵府

BK Milk勳章

songsongyeah 發表於 13-7-22 12:35
呢舊頑木我已經對左9年喇,有試過有少少好轉,但會突然突飛退步,真係心淡晒 ...

要改變一個人好難,我曾經都試過.
我c9咁木頭係因為佢屋企不嬲都唔做呢o的嘢,佢爸媽同佢都冇傾偈, 而我媽咪就成日都講我愛你etc. 所以攪到我唔知醜.

我覺得(唔係從男女角度,純討論)想改變一個人,你自己要不斷做你想佢做嘅嘢,等佢覺得咁做好平常,先有機會成功

所以之前我c9開始讚我,我真係唔敢相信.

不過,革命尚未完全成功,我好期待有朝一日佢會自動同我講'i love u'

大家一齊加油啦!

又放假!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至