自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:若去玩,請管教好你的孩子!!!

佢地係唔啱,人地個仔你管唔到,但自己個女就可以看實,我唔會比我囡行近啲咁大嘅小朋友度,因為我好少見識到會share嘅小朋友,通常都只會郁手,i mean好少會share 唔係指全部,所以我會盡快拎開個女,或者係隔離睇實,有咩事都抱得切或擋得切。我唔知自己算唔算怪獸家長,但佢仲細唔識保護自己,做媽媽帶佢去玩,有責任保護佢嘅安全。

ferrari2007    發表於 13-7-27 02:05

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

,其實雙方都有唔岩,
當買個教訓啦!!

男爵府

2018復活節勳章

卡兒 發表於 13-7-26 13:34
整個遊玩及被欺負的過程,奶奶,姑奶和我都在。
而全個過程亦都拍攝在內。
事發時,有向男孩說他的行為是不 ...

唔應該俾佢地走........
你唔需要幫人教仔,大人同大人對質!!!呢下唔係為自己,係為自己小朋友!

男爵府

好明白你心情,有邊個父母唔肉赤。
但你自己都有責任。一係自己睇實D,一係大膽D比佢周圍玩,但預左會整親。
有其他人唔啱,其實唔需要下下要人道歉,對質。(除非嚴重事故)
打打鬧鬧換來的道歉也無意思。
太多人鐘意下下對質,要討回公道

其實你女女每日睇你做人,你如何你女女將來也必如何
Take it easy,將來女女都會係一個大方隨和既人

何况一個幾歲既細佬。。。
你教佢一句:「小朋友小心D呀,整到人要say sorry架」
一句說話可以教到二個小朋友(個小朋友同你自己個女)
Why not?

女女無事麻?

ferrari2007    發表於 13-7-27 02:06

男爵府

sukiwongsk 發表於 13-7-26 13:50
太太, 這男孩當然有他的不是, 但你身為大人, 也要看好你的小寶寶, 兩個7歲小朋友同一個十一個月嬰兒什可能 ...
可能係我太嬲,表達得唔夠清楚...
唔介意我畫功差既,就望下依幅圖

地點: 會所內的遊戲室 (有滑梯,地墊舖住果種)
人物: 99,姑9,我,囡,男孩A(用波打人)及男孩B(較少)

詳細過程:

同阿囡去會所玩,佢周圍爬。然後睇到男孩B既細皮球係地下,佢就拎起左。
姑9同阿囡講,話個波唔係我地既,然後男孩B既媽媽見到就借左比我地玩。
而當時男孩B並唔係遊戲室入面,然後男孩B係外面玩完番入黎遊戲室,見到阿囡玩緊佢個皮球,就係佢手上拎番走。姑9同男孩B講:[哥哥你可唔可以借我玩呀?]男孩B答唔得。 而阿囡冇得玩皮球就扭計喊,姑9就唯有氹佢話買一個比佢。

因為阿囡岩岩學識行冇耐,姑9全程都係阿囡身邊。
後黎到男孩A入到遊戲室,就同男孩B於圖中所指既位置坐係度玩推波,圖入面我用鉛筆填左顏色既地方,係一個(博位)依個位既高度其實同阿囡差唔多高。

阿囡就係企係果度睇住佢地玩推波(只係旁觀,而姑9係阿囡既右手邊攬住佢,因為怕佢伸手去搞男孩既波),然後個波推左出界,跌左係阿囡旁邊,佢就坐低去執,男孩A就即刻落地拎番個波後行開,然後再用個波掉落阿囡度。

然後姑9就話男孩A甘做係唔得架,最後就係男孩A既家人(男人)將佢拉走左。

我冇即時當面對質既原因: 係因為姑9同99都知道男仔係會曳D,係要教下講下道理。問題係在於家長甘大個人點解都可以甘既???.
個囡比個波打落個頭度我緊係望佢有冇事先!然後先打算再處理個男孩,只係佢已經比家長拉走左!

小朋友去玩有損傷有時好難避免,但我見到有D JM既留言講到係我既問題。
即係我唔應該帶阿囡去玩?我既家人睇得佢唔夠實?
應該係阿囡當初唔應該去執!!!

依個POST我喊住甘打出黎,亦都係喊住甘回應,因為我真係好嬲!!!
亦多謝各JM 正面同反面既回應!!
我不再回覆了!!我廢事講多錯多得罪你地。

另外,近排手足口病嚴重,各位帶小朋友去玩時,要注意衛生

已刪除用户

水晶宮

引用:Quote:sukiwongsk+發表於+13-7-26+13:50+太

原帖由 卡兒 於 13-07-26 發表
過左去bb冇事就算啦

少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

引用:Quote:sukiwongsk+發表於+13-7-26+13:50+太

原帖由 卡兒 於 13-07-26 發表
其實係籃球定軟身既皮球呀?

公爵府

畀面勳章

我覺得個細路係惡意囉唔share都唔使丟個波落BB個頭,係要打要害

伯爵府

畀面勳章

回覆 卡兒 的帖子

樓主, 大家不是全話你錯, 大家都有說個男孩都有"不是"的, 個個都會心疼自己仔女, 可能各jm已經經歷過以上經驗, 得出個總結係"要自己睇緊d", "同不要搵年齡差距咁大的小朋友一齊玩", 因為去到d公眾地方, d細佬真係玩玩下便失控, 叫都叫不住, 亦有好多小朋友好百厭, 無禮, 我個仔都試過係公園比個年紀細過佢的男孩抓破塊面(近眼角3條血痕), 但都無法子, 咪當自己小朋友不好彩又上一課, 再教導自己小朋友多一次玩時玩, 要學識點保護自己, 你想自己小朋友接觸下同其他小朋友一齊玩, 就會有機會遇上呢d問題架啦, 希望你囡囡無被個波整親啦!!

大宅

卡兒 發表於 13-7-26 15:20
有時太執著只會令自己唔開心!

awaa06    發表於 13-7-26 17:33

大宅

Then what do you want? His mom knows about it and grab him away. she will have her style to educate her boy at home, no need to b in front of u. you have the responsibility to take care of ur own bb as well.

伯爵府

我單睇文字理解, 個男仔佢就算有心定無心, 做大人既, 點都SAY SORRY先囉, 話哂個仔整親人, 禮多人不怪啫~~我覺得樓主都係想要一句SORRY啫....SAY SORRY 係咪咁難呀?? 定係打開口會跌金, 所以唔出聲就走左去?!!

樓主, 女女無事就算啦, 唔好再諗呢件事, 你有片嫁嘛, 第時咪攞黎做亞女既反面教材囉...

丫雅    發表於 13-7-26 16:58

男爵府

開心吸收勳章

樓主嬲好應該,俾著我都會,一個11個月大嘅BB有咩錯?BB鍾意睇D大嘅小朋友玩好正常,個BB已經行開左睇人玩,只係個波彈左埋去,個BB去執,跟住就俾個男仔用波掟,係個男仔唔岩,而佢家人唔教,一句SORRY都無就走,調轉係你地自己D仔女,可能反應仲大~~(純粹個人意見,謝謝)

子爵府

熱血勳章

七歲都唔係好細,
應該好清楚自己做得唔o岩...

puizhe    發表於 13-7-26 17:24
puizhe    發表於 13-7-26 17:24

大宅

所以我吾帶小朋友落會所玩 落得去玩嘅比較大d嘅通常屋企無人理 3,5成群 怕怕

侯爵府

回覆 卡兒 的帖子

老實講,呢個年代GE家長唔知係咪讀得書太多,仔女做錯事,應為仔女唔需要同人道歉,大人更加不在話下,扮睇唔到就算~(我記得細過無論是否我做錯,只要有人投訴,我亞媽就會捉住我同人道歉)

大宅

出得街玩實遇到哩啲事架~

我個仔去公園玩,都俾人推,哩啲時候一定即刻出聲話小朋友,目的係俾佢父母知道,但唔需要去追究責任.

我的經驗係,當我個仔(3.5歲)出街玩時,真係金精火眼咁望實佢,唔需要喺隔離跟實佢,但對眼一定要望實,觀察下小朋友身邊的人的年齡,做定心理準備隨時有事要救駕. 其實當你睇到小朋友身邊的人年紀有幾大,你都預計到可能會發生咩事架啦,好似樓主你描述個男仔7歲,咁有一定的認知能力,但佢仍然係小朋友一名,話佢的時候第一下可以大聲話,但話完一句就要收聲喇,目的只係要佢父母聽到小朋友推中有事發生咗,之後的事咪由返細路的家長各自處理,唔一定要幫佢教到足. 旁人的責任只係提醒小朋友發生咗傷害其他人的事就夠.

而作為自己小朋友的父母,哩個時候教埋自己個小朋友,頭先哥哥蝦你,不過唔洗驚喇,無事架喇. (哩個目的係安慰自己的小朋友,唔好俾自己的大聲話其他人而嚇親)
因為件事發生喺細路身上,我地只係需要提醒同引導,對小朋友玩耍時的碰撞,唔需要用到大人世界裡面的追究責任咁嚴肅,咁樣諗,你出聲話小朋友時就唔會令到個語氣太強烈,唔會咁害傷到小朋友的心靈啦.

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

卡兒 發表於 13-7-26 13:20
若你是住在粉嶺牵晴間。

而前日 24/7 (三),若你家人於下午時間,有帶過你家 約七歲或以上之男孩。
唔好唔開心啦,最緊要個女冇事
果個帶走佢的如果係佢家人都好d,可能返去會「教訓教訓」佢
我以前帶呀媽個6歲的契仔(唔想叫「契x」)去平台公園玩
係一堆堆工人姐姐帶住
有個大d的細路用水槍係咁射人
呀契仔好正義走埋去話「唔好呀,你唔可以射人架」
佢仲係咁射佢,我鬧佢(果時我都廿幾係大人),佢射埋我
得d姐姐,鬧又冇得鬧、仇都冇得報
跟住我帶佢去會所個indoor playground啦
又係d大o既霸住晒d玩具,我個契x冇得玩,真係問「借黎玩下得唔得」都唔得
真係把鬼
(因為果時我冇細路,住左果度一排都冇去過d兒童facility,果次係唯一一次﹗﹗﹗)

之後我就決定,費事waste 管理費,買冇會所的樓啦
去public公園玩啦,反正度度都俾人蝦,就唔好俾錢俾人蝦喇﹗

男爵府

碧湖會所一様有, 早2個月前, 我帶我囝囝到會所玩, 有一個約4歲的女孩, 有爸爸陪住, 我囝囝只有歲半, 個女孩不斷搶我囝囝既玩具玩, 個爸爸話佢時個女仔就大叫, 跟住我個囝渣住個波玩, 佢又黎搶, 我個囝想搶返, 佢一手推開佢, 好彩無跌親, 跟住我忍唔住開聲話佢, 個女仔既爸爸都係話幾句, 個女仔又大叫, 但佢搶我個囝手上個波係我地自己帶落去玩既, 個女仔一定係比父母縱懷

首頁

尾頁

跳至