跳至

首頁

尾頁

男爵府

你地楝定左邊間學校未呀???

真係好開心呀! 我地都考左好多間,最想入係佢.終於入到ST.Catherine 仲係要 am class 今次真係 希望開心既喜悅同大家分享 好似中左六合彩咁.

大宅

Re: 真係好開心呀! 終於入到ST.Catherine

congratulation

大宅

恭喜

St. Catherine & Kentvillie 都收左小V呀

大宅

shirleyshek,
咁小v轉唔轉校呀?

珍珠宮

好媽媽勳章

ERICBB,
恭喜晒呀!
係呢, am class, 囝囝要幾點上校車呀?

智程都收到St. Cat.的offer, 不過係下晝班(羅福道校舍). 但係其實上下晝班分別都只係頭1年, 因為K2都係全部下晝班, K3就全部上晝. ()
不過我仲未決定俾智程轉讀邊間幼稚園. 因為我no. 1心儀的小學暫時係宣道小學, 所以我都報了宣幼 (1月先面試). St. Cat我會交留位費, 到最後四月底deadline前先作最後決定.

大宅

cat_house;

小V會轉校呀...你呢?

amypekkle;

Hi, 有日Lunch係Wanchai "Tom Yum"見到你.

珍珠宮

好媽媽勳章

shirleyshek 寫道:
Hi, 有日Lunch係Wanchai "Tom Yum"見到你.

咦? 真係"橋". 係呢兩個禮拜的事嗎? (我的同事平均一星期去一次Tom Yum)
係呢, 乜你在灣仔呢邊返工的嗎?

大宅

amypekkle;

我係金鐘"中信"返工呀...星期一同同事去Tom Yum lunch

呢...你記唔記得..suddenly有個女仔大叫..原來打瀉杯飲品個日呢...(不過我唔識個D人) , 我地就坐係個張檯後面..heheheee

男爵府

amypekkle 寫道:
ERICBB,
恭喜晒呀!
係呢, am class, 囝囝要幾點上校車呀?

智程都收到St. Cat.的offer, 不過係下晝班(羅福道校舍). 但係其實上下晝班分別都只係頭1年, 因為K2都係全部下晝班, K3就全部上晝. ()
不過我仲未決定俾智程轉讀邊間幼稚園. 因為我no. 1心儀的小學暫時係宣道小學, 所以我都報了宣幼 (1月先面試). St. Cat我會交留位費, 到最後四月底deadline前先作最後決定.
多謝哂, 我無諗住比仔仔在校車呀! 由我親自護送佢囉 (又要扮賓賓潻). 其實兩間都係我地指明要AM架, 因為佢一定要訓晏教呀,雖然K2全部都必須轉PM,起碼大一年又唔同D掛. 我地都有報宣道呀! 不過未知仲去唔去IN.因為係DADDY決定. 我地之前都比左啟思留位費,好彩根德及時CUT得切 如果唔係又要比,我現時比左 $660(啟思)+$80手續費+$660(ST.C), 咁你比左幾多間呀?
岩岩根德打黎比我,問我張票做左STOP PAYMENT,係咪放棄學位呀! 我話係.跟住CUT我線.......洗唔洗呀

大宅

應該唔會啦﹐因為Felix嗰媽咪我好懶﹐無再同Felix報其他學校。 我覺得Keen Mind都可以啦﹐我同座有個讀緊k3既小朋友話英華收咗佢讀小一。

民房

恭喜晒阿!shirely and Eric bb,羨慕死人,可惜我隻佬話就近入學,唔想阿仔晨早熬校車所以冇報! :-(

珍珠宮

好媽媽勳章

ERICBB,
你囝囝真係幸福呀, 可以由媽咪親自接送返學放學.
你是不是住MOS? 近馬鐵站嗎? St. Cat由九龍塘火車/地鐵站行過去真係幾方便.
re: 留位費
我現在會比/比左: $660(啟思小學附屬幼稚園) + $660(St. Cat.)
我仲幫囝囝報了浸幼同宣幼. 我都諗緊如果1月底收到浸幼offer的話, 交唔交留位費好. 不過都係到時先再諗了.

shirley,
我記得那日在Tom Yum有人倒瀉杯凍飲呀. 因為去咁多次都無乜見人倒瀉野, 而且那個女仔仲叫得好大聲.

男爵府

amypekkle,
我地都有報浸幼呀.
點解睇睇下你報果幾間都同我差不多一樣.

係呢?你係咪都決定比囡囡讀st.c呢??
唔知做唔做得成同班同學仔呢
你囡囡講野係咪可以同你應對!
我個仔都仲未得 only講單字咋 :-(

大宅

ERICBB;

可能有機會做同學仔架..不過小V讀根德園的機會大D..
係呀...小V好早已經同我地用句子對答架喇..., 有時我地用英文問佢問題, 佢都識用英文回答..小V學野好快, 記性好好..劍鳴的老師同我講..話小V記性好好, 她肯向老師發問問題 (當她不明白時)

anyway, 每個小朋友的學習快慢都唔同, 你仔仔講單字...唔代表佢唔叻..可能佢唔想講。你仔仔都好叻呀..如果唔係ST.CAT & KV都唔收佢啦.

大宅

好媽媽勳章

ERICBB,
congratulation

根德(Dorset)都收

大宅

candyPo;

小V入左多實街 AM班..不過我無留意佢ASSIGN小V入邊班呀 希望有機會做同學仔啦

子爵府

恭喜晒各位呀
小魚都被取錄both KV & SC呀 不過我仲考慮緊讀唔讀好?? 但留位費of course唔慳得:lol::lol:我仲要考慮埋Think, between呢三間既抉擇真係絕對不容易 ?-( ?-(
但KV & SC既教學模式係完全唔同架喎, 妳地點睇呢兩間學校呢??

cat_house:
我見KM好open, 網頁已經見到升小好好喎 反而KV & SC就無得睇數據, 只係聽下聽下, 聽番黎, 不過叫做九龍塘老字號名校囉

子爵府

[size=small]♡魚媽,
我好過你,我只留kv同st cat留位費咋,所以係二揀一...不過依家我都諗餐曚呀...亂過黑澤明嘅亂呀

子爵府

喂.... 各位.... 想請問KV係咪無國語學架???-( ?-(

jas媽:
我明白呀, 我都煩到顛now ?-( ?-(

EricBB:
嘩~ 妳個囝真係幸福呀, 日日比妳送番學 同埋好利害呀, 幫囝囝部署左咁多間學校

男爵府

yoyobb 寫道:

EricBB:
嘩~ 妳個囝真係幸福呀, 日日比妳送番學 同埋好利害呀, 幫囝囝部署左咁多間學校

唔係我利害! 係Eric daddy勁je玩大包圍
唉....你估真係想日日晨咁早去接送呀!
就黎冬天啦! 我唔好訓晏d!
不過無法啦....因為我老頂叫我聽order做野喎! :-( :-(
真係比工人更慘一年做足365日 無假放:-( :-(

KV唔係無國語班, 不過係遲D je ! k2先有喎.
兩間都係出哂名既好學校黎,
我自己覺得其實都好睇個小朋友本身既性格架.

首頁

尾頁

跳至