跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

Re: 真係好開心呀! 終於入到ST.Catherine

子爵府

Tricia'smum:

本人囡囡也是美孚朗思學生~ 對朗思認識不稱得上是很多, 但總叫略知一二.... 已我所了解... 朗思教英文既native會係印度人, 英國人和澳洲人均有~

朗思美孚校本地雙語班只得20位學生, 其餘大部份均為國際班學生, 讀完K2已全部走出了美孚分校~ 而那20位雙語班K3生, 今年升小... 沒人考派培橋, 聖馬加利, 油天~
入私小既比較多, 例如九龍塘小學, 蔡繼有和朗思, 直資陳守仁亦有, 而其餘既喇沙, 英華, 九龍塘官小都有~
亦有不少家長入讀朗思幼稚園, 目的是想一條龍升讀朗思小學; 因為朗思小學是加拿大制, 對於將來小朋友於加拿大升學, 會較易涵接和適應~

所以若果家長target入讀傳統名校, 朗思定不是首選, 因為朗思著重英語, 很多家長都說中文基礎做得麻麻地, 入番傳統小學升學, 追中文會吃力~

所以本人正在考慮囡囡將來升學路徑? 好讓我係Think, KV & SC之間作一個決定, 因為幾間學校同樣各具特色, 各有優點~

子爵府

[size=small]♡魚媽,
我自己已有左決定啦,我會比Jas讀St Cat架啦,如果真係唔夾到時頂大反轉校,由St Cat轉出去應該唔會無出路呱!:lol:

大宅

Tricia'smum,
Congratulate to your baby's being admitted by SC.

我bb現在正就讀km﹐我在註冊時亦覺得他們學校既organization skill不太好(因為我職業上既關係﹐對這方面特別sensitive)。但我想講既係學校既organization skill跟學生既學習吸收似乎關係不大。bb上學2個月﹐看得出老師們很用心﹐教授內容很全面﹐學生們也很愉快。我相信這比較起學校是否能完善地organize面試/註冊流程更重要。始終﹐懂得教幼稚園小朋友跟organization skill是兩個不同既專業。

至於英語口音問題﹐我相信現階段既小朋友最重要的是習慣英語聽及講既環境。我自問英語不太好﹐因為我的詞彙不足及不能完全聽到不同口音既英語。但本人從未踏足海外﹐亦有不少外國人說我有些English accent。所以我相信好的英語根底是要習慣使用英語既環境﹐不論面對甚麼口音亦能從容應付﹐至於自身既口音應該不難更改。

希望你不介意我表達既意見。 I wish your baby can enjoy her school life in SC.

該用戶已被刪除

子爵府

Tricia'smum:

Think Kinder全部NET既mother tongue都係英語~ 睇BK"國際學校THINK"既forum, 聽好多家長講THINK英語學習環境做得好好~ 我自己亦親身參加過學校旅行, 見到K2 & K3中國人學生係NET面前, 大家會好自然用英語黎溝通架, 所以我深信佢地呢part做得相當好~
同埋校長都講過... 佢地K1後會較nursery更著重英語既培育, nursery主要都係想小朋友學好講廣東話架~ 所以nursery只得20mins英文堂/day~

其實THINK既小學都唔係我杯茶, 我只係buy佢地既幼稚園咋~ 除左英語環境外, 佢地少班教學我都好buy~ 同埋我聽同眼見, THINK學生係考小學時要用英文interview既學校命中率都好高~

不過我非常同意SC如果想升傳統本地名校係一個好好選擇, 中英文取得平衡, 學習舒適, 名校一間有保証~ 所以我自己都好掙扎中, 我亦唔會麻木追求朗思.....

係呢..... 妳囡囡讀邊個class呀?? 岩岩有無參加學校x'mas party?? 我岩岩都係學校相認左係BK識既媽咪呀

子爵府

恭喜妳揀定左呀 我仲1516唔煩唔舒服呀 :lol: :lol:

Mui_Mui 寫道:
我自己已有左決定啦,我會比Jas讀St Cat架啦,如果真係唔夾到時頂大反轉校,由St Cat轉出去應該唔會無出路呱!:lol:

子爵府

我覺得成日响樹諗呀比較呀都唔係辦法,都係要揀一間比較合適自己小朋友嘅,一決定左就唔好再聽其他人講咩,一於去馬...我本著如果真係讀唔到or唔開心,我就轉校,我唔信由kv or st cat出來嘅學生轉唔到校呀!

大宅

Mui_Mui;

我好同意你的講法, 家長們一定了解自己的小朋友, 在學習上應該點樣去選擇一間合適的學校比佢地, 而不是盲目聽取別人的意見 / 盲目追求名校, 自己的決定最重要, 當然可以與人分享或者詢問別人, 但因為有時聽得越多就越亂。
希望各位小朋友 & 家長們盡快有決定....入讀一間合適的學校

你已經決定左比Jasmine讀St.Cat喇..咁Jasmine唔可以同小V做同學仔lu..小V會入KV呀..Christmas同Jasmine去邊到玩呀...

Merry Christmas !!

子爵府

[size=small]♡小V媽,
係啦,今次唔可以同小V一間學校真可惜,不過可能小學會做同學都未定呢!
Christmas真係未諗呀,都係食下buffet果d行野囉!

子爵府

小V媽 & Jas媽:

我入黎呢度搭訕係仍然未有定案呀

不過甩左聖誕快樂, 想祝妳地新年進步之嘛

男爵府

你地楝定左邊間學校未呀???

各位媽咪,
唉....最近排突然又有好多SC既不利傳聞呀.
又話老師無愛心, 成日黑面無笑容. 一心諗住入讀. 而家好似有少少動搖.

子爵府

Re: 你地楝定左邊間學校未呀???

ERICBB:

我都未揀定呀, 其實真係好X煩?-( ?-(

係呢.... 咁妳仲有無交其他kinder留位費做後備呀?? 我都唔敢輕舉妾動, 交足3間保護費呀, 幼稚園既野真係各具特色, 各有長短, 睇下自己buy邊套, 所以好煩

民房

hello everyone! happy new year to you all!

right! looks like everyone is talking about st. catherine, is it really that good?
i do not have much comment on this school, cos we live on the hk island, and we have interviewed those schools on the hk island only.
yes, since i have not made up my mind yet, thus i have paid the registration fees for a few kindergarten.
one of them is ling liang kindergarten in cwb and the other one is victoria at the belcher.
have you guys got any comment on this 2 particular schools?
it would be mostly appreciated.

wonga
[img align=left]http://b3.lilypie.com/2YXjp9.png[/img]

大宅

我呀仔又係未揀定, "聖三一中心幼稚園"同"浸大附屬幼稚園"都收, 我都唔知點揀好....兩間我都覺得幾好, 對我地來講又都各有好處, 十五十六都唔知點好.

大宅

ERICBB 寫道:
各位媽咪,
唉....最近排突然又有好多SC既不利傳聞呀.
又話老師無愛心, 成日黑面無笑容. 一心諗住入讀. 而家好似有少少動搖.

我都有朋友既朋友個女係 SC 讀, 佢年尾出世, 係細B, 到K2 時, 老師話小朋友有 D 追唔上 (compare with D 大B), 叫家長最好請個補習老師跟跟

民房

that's true!
my friend's daughter is now studying sc, k1 ...
my friend told me that the teacher wanted to meet her quite a while ago already, since my friend is too busy so cannot arrange.
finally, they met ... the teacher told my friend that her daughter is not doing too well at school, not able to catch with their level, so she suggested her to take notice on this issue, and spend more time at home to teach her daughter, in order to be up to standard again! otherwise, it would be a big problem.
aiya ... my friend is a working mum with 3 children, she said that she expected to send the daughter to school, while the school should be able to teach her, not herself spending so much in doing all the work at home!
well ... i dont know, but think that this is not a very reasonable comment fr the teacher at sc.

wonga
[img align=left]http://b3.lilypie.com/2YXjp9.png[/img]

首頁

尾頁

跳至