母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 06奶媽第2回~~快d黎

hi 我又來報到

B1
多 謝你既回覆

我再POST向到睇下有冇其他媽媽教下我胸肉既問題

JojoB 寫道:
你地好
我都係06奶媽
bb今日剛好三個月 開始試轉用奶樽 因為下個月要返工啦
但佢真係好唔慣 喊到拆天都食得果安半奶咋..慘慘

另外見你地講開邊餵邊唧/泵
我都做唔到 因為我比較肥 個胸都好多脂肪
bb食時我要用另外一隻手去按住個胸 否則d肉會cover bb令佢呼吸唔到

唔知你地有冇咩好辨法呢

男爵府

個胸cover到個鼻o既問題..你試下將bb身體向外邊郁..
唔知你明唔明呢..

大宅

我明呀but我做唔到因為我胸細 :-( :-( :-(
haha
cherrian 寫道:
個胸cover到個鼻o既問題..你試下將bb身體向外邊郁..
唔知你明唔明呢..
可惡呀!!憎死bk!!!!

大宅

我都黎報到!

兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

男爵府

viola_siuba 寫道:
我明呀but我做唔到因為我胸細 :-( :-( :-(
haha[quote]
唔知你明唔明呢..
[/quote]

你個胸又搞到你仔抖唔到氣咩??

大宅

我話我細得滯,無得局呀B 
所以明你講乜BUT無用處:P

[/quote]

男爵府

viola,

人地明明話餵奶會升cup..我依家好似仲細左..
xdd

大宅

cherrian,
你呀b大食仔,連你d肉都食埋落肚呀xdd
我就全身肥=_=
所以大左都無用-o-又墮墮地~
用有鋼線托既bra又怕塞~死得喇我-_-
(所以睇中jshoppers d加大碼牛仔褲xddddd)

大宅

嘩,06奶媽好勁好勁,一開post已經群情洶湧,又引晒d隠形奶媽出籠

teresa1208,比你tip中,係谷m呀! 咁都有咁驚,起碼知道過後會冇事,驚左幾日以為係減產,會突然斷攬個隻•但係都冇浦嘅,之前個轉都係冇耐之麻•

在此奉勸各位新手奶媽,如果係在職要返工泵奶的話,儘可能keep住小量冰奶作後備,食得唔好晒,真係滴滴皆辛苦•本人就是當初懶另,有多就諗住唔冰,等阿女可以全部食新鮮,當囡囡打針及厭奶時段,好多奶都被扔掉,攪到呢幾日非常傍惶,泵極都未夠,真係又一經驗之談...... :-( :-( 先多謝其他老奶媽嘅支持同關心!希望能快快渡此難関•

複式洋房

新手報到
i am also full bf working mum. i always keep around 10 packs (7oz) of milk in the freezer, but i need to work hard, because i am afraid my auntie visit me, then no milk....
work hard together!

男爵府

acpurples,

你講得冇錯, 真係每人都應該有d savings先得..我之前都爆過freezer..依家得返十幾包..風光不再了

大宅

我又想要有奶儲=_=
woo...好窮....

大宅

viola,你而家通成點呀?

大宅

acpurples,
無之前咁硬,但係仲有硬塊響入面lor~
不過間唔中都有少少針桔咁痛呀
我自己成日鍊,但係都無野出既:(

大宅

Meowhan, Ballballmami,
熱烈歡迎呀

queeniedequeen,
您好呀, BB只有2個星期大嗎? 初為奶媽想必好辛苦呢....餵成點, 有困難嗎? 多來分享呀, 呢到有大把人lui住黎答您, 係出面問都係....always welcome

JojoB,
您個B幾大?您坐直少少放平d個BB增加距離work嗎? 但咁樣似乎又伸唔到隻手過去攞住個樽....我囝囝初生到個半月都要用個枕頭墊高佢先食到...

viola_siuba,
您個問題係BB已經有返咁上吓大, 呀晒d位, 好難邊餵邊吱. 您都係要埋身餵前用手吱通一邊(用樽裝起, 幾多都好, 下餐俾佢食), 另一邊(將食個邊)按鬆佢.

您同JojoB既情況讓我領悟到2樣野: 1)邊餵邊吱一定要爭取係BB初生時做, 因size仍細, 唔會阻住隻手; 2) 胸細邊餵邊吱有著數.

acpurples,
奶庫好緊要架...特別係要返工既奶媽, 就算用唔著等過期, 信心會增強d. 我復職前已有250安, 頂峰時有400安....依家好似得番幾十, 因為過期同日日清. 逢星期一開始要first-in-first-out番, 唔係過晒期連少少stock都無.

您幅大頭相影到我囝囝索您囡囡個樣....有d咸濕...但好好笑. Thank you very much!!!!

大宅

嘩,400安儲備.... 我真係眼都突埋!要加油至得,我最多都係儲到50安咋,當時唔知c麻,都冇諗過會好似今個星期咁慘情,要好精啦!

張相係cara係灣仔媽媽個邊嘅留言嚟架,皆因我太電腦痴ngor唔知點放張相嘅image入去個回應到 ?-(

大宅

大家好,我係新手奶媽,希望大家多多指教 :lol:

大宅

我都報到先!!!

大宅

俾你笑死,ha..ha
胸細都有好處既唔會焗親呀b,我都係胸細!
我話我細得滯,無得局呀B 
所以明你講乜BUT無用處:P[quote]

[/quote][/quote]

大宅

每次痛都要盡量泵清,先無咁容易塞. 努力啦!!!
辛苦一排,以後就奶路暢通.
acpurples,
無之前咁硬,但係仲有硬塊響入面lor~
不過間唔中都有少少針桔咁痛呀
我自己成日鍊,但係都無野出既:(

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊