論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仲未返

大宅

好媽媽勳章

引用:其實是否agent+或training+centre要再收完

原帖由 SnakeWin 於 13-08-19 發表
其實是否agent 或training centre要再收完約姐姐$?
I believe no. I guess they don\'t want to come back after vacation only. Or they found another good helper job after return home.

大宅

好媽媽勳章

引用:仲未返

原帖由 lovelyBB1 於 13-08-20 發表
仲未返
點解我地咁慘。仲要冇得complain。

大宅

好媽媽勳章

仲未返
希望你工人會返嚟啦。

大宅

仲未返
wish us luck

公爵府

回覆:工人返完印尼無返嚟

我等了一星期。 請過。 再等7星期。 工人到。 自己湊兩個足三個月

你可以問定agent取form, cut visa

返到過去, 可能老公吾比返。 想休息下先

再揾。 希望你快揾到

大宅

回覆 emeraldlam 的帖子

大家真係唔好以為工人唔返來,可能航空公司玩野,唔比佢上機,要收佢地錢,auntie 同我講許多工人以為上唔到機而回鄉,真係無通知僱主. 佢無什麼咭,合約正本等. 但比左$2000,就比登機証. 好黑暗,最好佢地走時,可以留電話, email 等.

falalala    發表於 13-9-1 18:04

別墅

回覆 marbub 的帖子

大宅

回覆:工人返完印尼無返嚟?

我都好擔心,個工人反去過年,下星期希望真係會反黎la

大宅

引用:樓主。+可以吾駛擔心。+佢無上機,+就係吾

原帖由 emeraldlam 於 13-08-19 發表
樓主。 可以吾駛擔心。

佢無上機, 就係吾會返來。
現在應該怎做?

伯爵府

好媽媽勳章

如果連AGENT 都搵唔到佢, 算架啦, 唔返架啦, 拿拿聲搵人啦, 有好多工人, 續左約之後會去借錢, 財務公司見到新續約, 即係有能力還錢, 多數都批, 佢地攞到錢, 返去做大王, 就唔會再返架啦!

如果真係咁唔好彩, 記得SEND 信去入境處, 留底, 追數公司會追你, 到時, 呢封信要FAX 比追數公司CLOSE FILE, 否則有排煩

大宅

仲未返
你工人返咗未?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

marbub 發表於 13-8-19 23:58
我朋友話印尼那邊要工人申請KTKLN(要2星期), 所以有機會唔比佢上機

...
張KTKLN 大半日就做到

男爵府

回覆:marbub 的帖子

我姐姐剛上星期係印尼整左,只需要大半日時間,平安回香港

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

打定輸數,D工人一返去過年就唔想返黎,之前我工人續左約返去過年,跟住果晚等到半夜十二点無返,check airline話無上機,agent都揾唔到佢;send左几曰短訊比佢無回音後我就即刻請過工人,果陣又係差唔多開學,好慘!D工人無良心;唔做都出句聲;佢重即刻cut晒電話攪到我踢晒腳.

falalala  mouth:  發表於 13-9-1 18:04
明天會更好~~

大宅

好媽媽勳章

引用:回覆+emeraldlam+的帖子大家真係唔好以為工

原帖由 micro 於 13-08-20 發表
回覆 emeraldlam 的帖子

大家真係唔好以為工人唔返來,可能航空公司玩野,唔比佢上機,要收佢地錢,auntie 同 ...
Agree, your mentioned are correct, therefore when I plan my maid back to her home town, I did well prepared for her too.

珍珠宮

勞工處話可以寄封掛號信(最後通碟)去佢合約上嘅地址,話如果佢喺限期前(建議最少七日,封信可能幾日先到佢手),仲唔返就當佢自己辭職,會保留追究一切權利…etc.

呢封信係用嚟證明你已經通知咗佢但仍然失蹤…

我姐姐七月尾都放左三星期,我都擔心佢唔返(雖然衣櫃仲有好多衫),仲要班機delay,好彩最後都有出現

falalala  咪好囉  發表於 13-9-1 18:05

大宅

好彩,揾到佢,比人搶嘢,入左院,依家agent幫佢

複式洋房

我嗰個又係咁, 原本禽日返, 結果無上機, 電話搵到佢, 佢個女唔比佢返, 11月先完第二張約, 佢本來返嚟再續第三約
而家又就開學, 今日搵agent睇吓有無得掹, 問過再請要成三個月

大宅

回覆 sunfamily28 的帖子

有冇人hold左姐姐份糧,但佢都唔反?,agent教如果驚姐姐放假唔反,可考慮hold 糧

首頁

尾頁

跳至