跳至

首頁

尾頁

大宅

山頂兒科既醫生"廢"既!!!!!

我同恩恩係星期二上左廣州玩, 點知去到星期四個日發現恩恩對眼成日流眼屎, 於是去左廣州兒童醫院睇眼科, 點知去到診斷恩恩患左"眼睛結膜炎", 醫生話要洗眼洗5日, 仲開左一些眼藥水恩恩, 因為恩恩仲有流nose水同咳, 醫生提議我同恩恩睇埋內科, 我見醫生講到我女既病情咁嚴重於是係今日拿拿臨返澳門同佢睇山頂急診, 我同醫生講左恩恩既情況之後, 個醫生係咁易拿聽筒聽下, 就開藥比恩恩止咳同止流nose水藥和消炎藥, 我就再問醫生咁我女對眼點呀, 點知個醫生問我廣州醫院有無開眼藥水比我女, 我話有, 佢就話咁咪得lo, 滴左之後再唔好先再來睇過啦, 嘩~~~ 嬲到我死, 佢連我女既眼都無檢查過呀, 我拿拿臨返來澳門咩眼藥都無開比我女, 大家記住個醫生叫"李允平"呀, 激死我啦!!!

洋房

Re: 山頂兒科既醫生"廢"既!!!!!

jennifer_lam:
個醫生咁都得既..........
唔好咁嬲啦...
咁恩恩現在好o的未呀???????????

伯爵府

嚴重d ge病,最好都係睇c家好

大宅

我覺得山頂都係只適合睇發燒/流行性病...因為醫院有乜事有多d機check嘛...

傷風咳果d跟本就睇唔好...

有d e生真係好是旦架...都唔適合做兒科o既!!!!! 冇愛心就讀第二科,如:牙科啦...又搵到錢,又唔使愛心啦!!!!!有時真係好嬲!!!!!!!!好想罵果d e生!!!!!!!

http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

大宅

係喎...咁恩恩而家睇邊個e生呀? 成人眼科好似最出名係白彼德...羅冰玉...
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

男爵府

恩恩E+點啊?

大宅

非常同意, 講得好....

最愛=貓仔 寫道:
我覺得山頂都係只適合睇發燒/流行性病...因為醫院有乜事有多d機check嘛...

傷風咳果d跟本就睇唔好...

有d e生真係好是旦架...都唔適合做兒科o既!!!!! 冇愛心就讀第二科,如:牙科啦...又搵到錢,又唔使愛心啦!!!!!有時真係好嬲!!!!!!!!好想罵果d e生!!!!!!!

jennifer_lam
咁而家恩恩點呀... 唔好咁嬲啦...

大宅

i know a few people who are doctors at 山頂 and i think one of them became a private practitioner now. they all graduated from china's 暨南. i think as long as u hv a medical degree and yr english/portuguese is ok, it's not hard to be a doctor at 山頂. i heard from my friend that it's even easier to be a doctor at 鏡湖, coz the english/portuguese is not required to be as good as those at 山頂.

talking about the 私家E生, most of them are either from mainland or the two hospitals in macau too.
probably the good doctors/hospitals in the big cities in mainland china are even better.

i hv to say, the medical area in macau really sucks!
i was also one of the victims at 鏡湖 years ago. they almost messed up my life, but luckily my mom took me to a good hospital in china to fix the problem.

子爵府

jennifer

恩恩依家點呀,有無好返d,滴左藥水都無好轉就快d同佢睇私家醫生la

大宅

我個女之前腸胃炎睇左二次鏡湖都越睇越衰~!!!!!
SY_Mom 寫道:
i know a few people who are doctors at 山頂 and i think one of them became a private practitioner now. they all graduated from china's 暨南. i think as long as u hv a medical degree and yr english/portuguese is ok, it's not hard to be a doctor at 山頂. i heard from my friend that it's even easier to be a doctor at 鏡湖, coz the english/portuguese is not required to be as good as those at 山頂.

talking about the 私家E生, most of them are either from mainland or the two hospitals in macau too.
probably the good doctors/hospitals in the big cities in mainland china are even better.

i hv to say, the medical area in macau really sucks!
i was also one of the victims at 鏡湖 years ago. they almost messed up my life, but luckily my mom took me to a good hospital in china to fix the problem.

大宅

多謝各位關心, 星期五個日個山頂醫生咁講之後我即時去左搵白彼德, 無奈佢個日休息呀, 要星期一先開, 今日又去左梁子杰睇恩恩既傷風同咳, 恩恩今日同聽日分別都要打一針呀 :-( , 佢d 眼睛好左好多, 雖然係用緊大陸醫生開既眼藥水, 不過效果好似好好, 對眼已經無咁腫, 亦無再出眼屎, 我打算星期一等白彼德開就即時book睇眼啦, 睇左起碼安心d 啦, 唉.......呢一排唔知做咩, 我自己傷風都成半個月都未好, 睇左私家醫生都3個啦, 不過今次呢個醫生開既藥似乎比較夾我, 今日我都好左好多.....

大宅

恩恩冇乜事就好啦~~~~咁細個c家e生就同佢打針,怕唔怕架? 我個女除左果d保健針外,只係鏡湖有幫佢打過一針炸...

大陸應該多勁e生過澳門啦~

我之前二個月都係...bb一病我又病...因為少左做運動...而家日日放工都行路回家(順便可以行街^^),咁一日一定可以做半小時運動啦...等你病好都做多d運動啦...對身體好好架!

我女托兒所日日都同佢地做運動架...
jennifer_lam 寫道:
多謝各位關心, 星期五個日個山頂醫生咁講之後我即時去左搵白彼德, 無奈佢個日休息呀, 要星期一先開, 今日又去左梁子杰睇恩恩既傷風同咳, 恩恩今日同聽日分別都要打一針呀 :-( , 佢d 眼睛好左好多, 雖然係用緊大陸醫生開既眼藥水, 不過效果好似好好, 對眼已經無咁腫, 亦無再出眼屎, 我打算星期一等白彼德開就即時book睇眼啦, 睇左起碼安心d 啦, 唉.......呢一排唔知做咩, 我自己傷風都成半個月都未好, 睇左私家醫生都3個啦, 不過今次呢個醫生開既藥似乎比較夾我, 今日我都好左好多.....

侯爵府

jennifer

好掛住恩恩呀... 聽到你咁講, 真係心都痛埋, 今晚留意下恩恩啦, 如果真係唔舒服, 去睇鏡湖急診啦~~ :cry:

大宅

jennifer_lam,

sounds like 廣州兒童医院D医生可能好過澳門果D.
如果眼仔成日好多眼屎, 可能係發炎, 就要搽消炎藥膏或滴消炎眼藥水, 如果都唔得, 就要食消炎藥, but 記住要finish the whole course of antibiotics (i.e. 即使好番哂, 都要繼續完成醫生吩咐的份量, 可能係3, 5, 7, 10 days, etc.). otherwise, the infection might come back soon.

also, 你應該要比睇傷風咳的医生同睇眼的醫生大家知道大家開咩藥, 以免有conflicts.

希望恩恩快D好番哂!

大宅

SY_Mom :
多謝你既提點呀, 我會照作架啦

昨日恩恩咳咳下就嘔lo, 一共嘔左3次, 今朝又嘔一次, 不過都嘔左好多痰出來, 我諗佢會舒服d 瓜, 佢今日又要去打一針時我順便話比醫生知佢嘔, 醫生就建議我帶恩恩去醫院吊針, but 我老公點都話去山頂, 於是又帶恩恩睇山頂急診, 不過估唔到今次遇到個好醫生, 個醫生好有心機檢查恩恩喉嚨,心肺同眼睛, 仲有耳仔wo , 又識氹恩恩, 我同醫生講私家醫生提議要吊針, 不過個山頂醫生就解釋我知, 恩恩咁細個就同佢吊針會對佢日後成長造成對睇醫生有好大既負面影響, 佢就建議我唔好吊針, 佢另外開過d 藥比恩恩, 叫我睇多幾日先wo......跟住返到屋企比恩恩食左藥之後佢就訓左2個幾鐘, 平時一訓覺就搏命咳, 但今次一聲都無咳過, 到左夜晚胃口又返左來, 食晒一碗粥, 又開始搞搞震啦

侯爵府

jennifer

聽到你咁講就放心啦~~ 希望恩恩快d好番, 可以一齊出黎玩啦~~

大宅

jennifer...小朋友都係搞搞震好d~~~~~~~

大宅

jennifer,

睇黎恩恩好快會好返架啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

鏡湖都係咁啦...話說駿駿重係好好細個時...唔記得乜事...睇左私家都係發高燒...我地平夜同佢去鏡湖急診...結果...只係話打針退燒...我問咁會唔會開過d藥比佢呢?因為私家果d唔work喎...
佢答我'打左退燒針,退左燒咪得囉...間間野開既藥都係差唔多架啦...佢都開左藥比你囉...唔好side左佢"

首頁

尾頁

跳至