夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

個心有條剌,兩個媳婦的不同。

去年我大伯(老公的哥哥),娶了一個相識3個月的女仔,個女仔係多年前由大陸來香港定居,佢未大肚已經話"大肚就唔返工",果然結婚不到個3個月有BB,便立即唔返工。更搬去同我奶奶住海景公屋,一家3口只給$2,000元家用,要奶奶包食包住包水電媒、傢俱什費等奶奶兼做工人(買餸洗衫家務)。個女仔從未搵過錢做家用,由我大伯識佢到佢大肚六個月期間,佢做兩份工都唔過試用期。

*她沒有付出,卻可以不用工作、可以住海景公屋,可以睡到11時,不用打理家務(由我奶奶做),1家3口不用交稅(我大伯~15K人工),不需為家庭支出擔心(我奶奶包食包住包水電媒什費),又可以自已湊兒子。:-x

而我有兩個小朋友讀幼稚園,一直都要返工,雖有份不錯的收入,但因家庭支出很大,供樓、幼稚園學費、only水電媒管理費都要$3000一個月,又要供保儉,又要比錢養阿媽,又要比錢奶奶,請菲傭....起碼$40,000/ per month基本家庭支出。縱使份工壓力大,但唔返工做全職媽媽,好像是不可能的事。 :-(

*我努力工作,咩錢都要靠自已,而且大部份的錢去了供樓,交稅,要將自已的兒女由菲傭湊。每日返工面對壓力,唔夠時間睡覺,名乎其實的苦中產。 :-(

-佢地同住只比$2000奶奶包所有生活支出。我兩公婆不同奶奶住,都要比$2000給奶奶,卻要另外付幾萬元的生活支出。

-我奶奶其他5個仔女(不同住的)每人比$2000我奶奶,而我奶奶卻將那些錢養我大伯一家三口。間接我都有份返工津貼他們生活。

好妒嫉個女仔可以不用返工,不用為生活憂心。我卻不可以不工作,我覺得好唔公平! 點解我要努力讀書工作? 點解我要做苦中產!? 個心好像好條剌。 :-(

複式洋房

Re: 個心有條剌,兩個媳婦的不同。

唔好理人地點樣..最緊要做好自己本份..
無謂因為個"錢"而勞氣呀..

複式洋房

我唔係因為錢。

有條剌,是因為我工作壓力大,又好想全職咪, 但卻做不到。

而她卻不用付出,坐享其成,睡到11點...

每當想到,心裡總是酸酸的!

Oscar媽媽 寫道:
唔好理人地點樣..最緊要做好自己本份..
無謂因為個"錢"而勞氣呀..

複式洋房

唉..你大伯同99都唔介意..
你可以點呀..
只好怪自己辛苦命..
為左呢d野有條刺..實在唔值呀..
何不開開心心呢..雖然係好難做到..但都要咬緊牙關!!
唔好為呢d唔開心呀!!

大宅

呢個世界本來就無公平,有D呢頭

民房

I think you can understand the fact into 2 ways, the first one is you can use the money freely, no need to report to whom that how many have you use or why did you use it because you earn it by yourself, you can speak it up loudly, right? On the other hand, you prove that you have the ability to live independently, also your big b-i-l and s-i-l will be looked down by their brothers and sister, but you won't, right?

I deem what if you put today that what have you got on tomorrow.

Nowadays, the next generation of today are really different from us. What they have asking are more complicated, I believe that a working mother is a way to keep us up-to-day, you can easy to get what your childern thinks and needs. So I believe you will get the best communication your childern and also for your husband because you are a working mother. No need to think about others who are getting everything by free, because one day the supporter stop for funding, then they cannot support their own life independently.

Sorry for keep you seeing my long long bad english, I hope you can feel better now. Because we are proud of the working mother.

子爵府

2019勳章

大想頭,
你個case 咁似我而家的情況的

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

唉....呢個世界係咁唔公平, 自問做好本份就算吧, 幾年前我叔仔同佢老婆同奶奶住, 佢地只係負責交千幾蚊租, 而我同老公要供樓, 無同奶奶一齊住, 都要每個月俾5000佢阿媽. 叔仔2公婆周身名牌, 而我地2公婆就慳住駛..後來叔仔佢地搬走了,自己買樓住 奶奶居然同我講, 阿2叔依家自己有頭家, 唔可以俾錢佢, 叫我老公俾多d, 我當時唸, 唔通我無一頭家咩?點解次次都係我地, 同埋點解要同我講, 唔同佢個仔講. 最好我同老公決定當無聽過, 佢提多2次就無再提.有時我都問自己係咪太小氣, 但我真係覺得奶奶睇錢俾任何一樣野重要, 我個女成歲半,佢都無買過一樣野俾佢, 連底衫仔都無買過

我自己唸, 總之響自己能力範圍內, 做左本份就算, 人地點做, 我唔會去理, d錢俾左奶奶就唔理得佢點用, 唔想為佢地唔開心

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

大想頭,

個人意見, 如果調轉角色, 妳認為會比現在開心嗎?

幼稚園學費--有便有貴, 因負擔得起,妳有得選擇
差餉, 水電媒管理費--是因為擁有物業而連帶ga.
交稅--無辦法, 這是每個國家ga 人民責任
保儉---無錢就無得買ga
菲傭....無錢就無得請
比錢養阿媽,又要比錢奶奶--基本做人子女ga 責任

以上各點是妳有, 妳亞嫂無ga, 她老公找萬五, 她無野做, 她物質及生活水平, 肯定唔可以和妳一概而論.我相信她好希望和妳對換

起碼$40,000/ per month基本家庭支出--- 妳層樓是否供好多, 40000/ per month, 咁貴ga
我奶奶其他5個仔女(不同住的)每人比$2000我奶奶----老實講, 邊個媽媽唔想安安樂樂, 她個囝有能力, 就唔洗臨老都靠媽媽, 個媽貼得安心ga, 妳們亦做左應有責任, 理她點洗! 如果奶奶向妳傾訴埋怨, 妳可以幫她出頭, 但事實她是不怕辛苦, 希望苦盡甘來, 妳亦應明白她苦心.

作為女人, 我自覺擁有安定生活, 有工做, 老公對自己&囝囡好, 唔嫖唔大賭 ,為家庭付出, 囝囡聽教聽話, 各人身體健康, 時常一起家庭樂, 就已經滿足, 至於其他人呢? 比上不足, 比下有餘, 懶理吧!

CMMANDY

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

我係你我唔會想好似佢咁樣喎。
你認為一家3 口只搵15K,
要同奶奶住,住係公屋度好好?
有能力搵錢才有能力付出,
要支出才有推動力去搵錢,對嗎?
人要向前行才有進步,與時並進,
我地都係一樣支出多多,
搵幾萬都係呢度嗰度使出去,
但總好過訓到日上三桿,
成隻大食懶咁啦!唔好心酸,
你比那大嫂好得多,有咩好恨呢?

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好理人地點,做好本份就足夠•

講句衰 d 囉,今日你阿嫂點對個奶奶,當個奶奶係工人丫嘛,他朝 d 仔女咪照辦煮碗咁做囉,可能再衰 d 係錢都唔俾,一家大細又食又住佢o既,咁呢 d 咪叫做 "報應" 囉!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好比啦, 過到自己過到99就好啦 , 你既成就和滿足感唔係你大伯老婆可以體會到既, 我反而羨慕你有咁高生活質素.

別墅

你99係咪有d偏心?點可能$2000包食住?友情價最小都
$5-6000啦!難怪你咁
你99好唔識做lor,點可以幾兄弟津貼某一個?
但你唔好咁 ,住樓同住屬於別人的公屋點都有d分別,你e+的生活對小朋友的自我形象的建立應該較好,至少d細路知道生活係唔可以不勞而獲,要靠自己雙手創造

子爵府

好媽媽勳章

咪係,洗鬼理人地咩,佢地追求低層次,唔會upgrade自己生活質素,咁有咩好啫.你而家辛苦,但將來你有層樓,有筆儲蓄(保險)同生活保障.n 咁年后佢地咪原地踏步,一世靠人囉.佢地一世俾人睇死,你地係自豪咁過.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

大宅

renren 寫道:
咪係,洗鬼理人地咩,佢地追求低層次,唔會upgrade自己生活質素,咁有咩好啫.你而家辛苦,但將來你有層樓,有筆儲蓄(保險)同生活保障.n 咁年后佢地咪原地踏步,一世靠人囉.佢地一世俾人睇死,你地係自豪咁過.

同意...........

男爵府

有d說話我講左出嚟你會唔岩聽, 不過你唸吓睇下有無道理, 你有$40000個月可以支出, 你大伯只搵$15000, 你大伯俾佢人工既15份之2, 但你只係俾40份之2, 按比例計應該你地仲要比多好多家用俾99, 姑勿論係咪同住or係度食係度住, 呢樣都要你99心甘情願至得嫁嘛, 佢都ok無理由你要眼紅人, 你大伯同大嫂當然有不是之處, 但只要你自己做番自己本份就算啦, 屋企開支係洗係自己度, 俾$2000奶奶你覺得好似津貼左大伯佢地好唔抵, 咁其他兄弟姊妹個個都俾$2000, 你幾唔想都要俾啦, 唯有自己只係一心唸住俾99用囉, 唔好唸其他啦, 越唸咪仲越唔開心, 事係改變唔到, 唯有改變一吓自己唸法啦, sorry, 可能真係唔岩聽, 不過我只係想講心中所想

別墅

大想頭

其實我反而有d同情你99,年紀不少,仲要出錢出力,我諗佢都唔想,多d關心下佢啦,公道自在人心.

複式洋房

shanmmami 寫道:
大想頭

其實我反而有d同情你99,年紀不少,仲要出錢出力,我諗佢都唔想,多d關心下佢啦,公道自在人心.

agree!

複式洋房

shanmmami 寫道:
大想頭

我和老公都好關心奶奶,時常問她辛不辛苦的。

老公:”要照顧幾個人,買餸煮飯洗衫,辛苦麼?”
奶奶:我橫掂都要煮飯買餸,只是買多D煮多D,不辛苦”
老公:”大嫂有否幫手做家務?”
奶奶:”佢晚上有幫手洗碗的,好好啦!”
老公:”醫生細佬叫你搬出同佢住享福,點解你不去?”
奶奶:”我要守住呢間大海景公屋,,多些人住可不須還給政府!”
老公:”大哥有否加多點家用給你?”
奶奶:”由同住3千減變2千,因他以後要1千給外家!不緊要,大哥快40歲,最緊要佢可以娶老婆生幾個男孫!大嫂有BB,我就好開心!”(好開心的樣子)

我奶奶是典型重男輕女的潮州婦。我大嫂似乎真係會生多幾個,唔洗返工,又有奶奶大力支持。 :evil: :evil:

子爵府

好媽媽勳章

其實唔好唔開心啦...唔好將自己同人比...

[url=http://lilypie.com][img]

首頁

尾頁

跳至