嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔有蠶豆症 (G6PD) , 有冇高人指教 ??

我個仔 7.5 months 大,有蠶豆症,好彩到依家都無 mug 事。到現在為止,我發現罐頭abc字母湯 & 豆瓣醬有蠶豆成份,仲有冇其他? 仲有,系唔系唔可以用蚊怕水、曼秀xx止癢膏 / 潤唇膏 ... 但唔用呢 d ,可以用mug?

如果仲有什麼不可比我個仔食 / 聞 / 接觸? 請賜教,萬分感謝!!

洋房

Re: 我個仔有蠶豆症 (G6PD) , 有冇高人指教 ??

Sunnysky,

我個仔8個幾月, 都係蠶豆仔, 我初頭都嚇到cc

男爵府

好媽媽勳章

Re: 我個仔有蠶豆症 (G6PD) , 有冇高人指教 ??

唔洗太擔心, 黎呢度傾啦~!

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=40045&forum=137&1501

伯爵府

魅力王子

SunnySky
my son also has G6PD~~臭丸及樟腦已是確定患上G6PD缺乏症者要避免接觸的家庭用品。而白花油、萬金油或紅花油等,均含有水楊酸,搽多了便會接觸多,不可服用。至於蚊香及電蚊香均沒有足夠的研究可以証明絕對安全,但有些殺蟲劑的噴霧則肯定可以使血液溶解,故要相當小心。

G6PD缺乏症是一種最常見的遺傳血病,終身不能改變。事實上,此病只屬輕微,最重要還是如何避免一切誘因,以免紅血球受到破壞。縱使不能避免,及早求醫及有適當治療,癒後亦會十分理想。
雖然避免誘因是處理此種病最重要的一環,我們絕不可將他們「與世隔絕」,否則對小孩的發展影響會更大,是得不償失的。

:-P

複式洋房

冇事的, 不用擔心. 我(有G6PD) 細個的時候都唔知白花油唔用得(都用咗唔少), 豆瓣醬唔食得etc. Touchwood 而家都冇事. 咁最好都唔好用啦, 小心D囉.
[img align=right]http://b1.lilypie.com/lAYUp8.png[/img]

複式洋房

多謝各位關心,我轉左去下面 topic , Let's share more 啦!!

>>討論區主頁
>>其他媽媽會
>>有無 "G6PD/蠶豆症" BB 的媽媽請進!

民房

你不用太擔心, 我fd個仔有蠶豆症, 佢仔仔今年中三啦.
醫院叫佢千祈唔好:
- 飲含菊花成份嘅嘢. ie. 菊花茶, 五花茶, 涼茶.
- 聞 / 接觸: 臭丸

致於蚊怕水、曼秀xx止癢膏 / 潤唇膏佢都有用, 去BBQ仲用好多蚊怕水, 無事喎

小心d就ok不用太擔心!

首頁

尾頁

跳至