自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

URGENT~我個囡"坎"親....帶唔帶佢睇醫生好呀?

o係單車跌落地下, 個額頭起o左成隻蛋咁大o既瘤呀
點算好呀.....尋日已經整損o左隻眼角仲流晒血.....
真係唔知個腦有冇事添 :-( :-( :-(

男爵府

Re: URGENT~我個囡"坎"親....帶唔帶佢睇醫生好呀?

睇住佢有冇嘔.....
安心d同佢去...
比我巳去左...
吾好問
因睇吾到...有是時後悔莫x....
[

禁止訪問

Re: URGENT~我個囡"坎"親....帶唔帶佢睇醫生好呀?

大宅

最好帶小朋友去睇醫生......

大宅

maggie,

如果你擔心就帶瑤瑤去睇醫生啦~
如果唔去睇醫生就要留意住瑤瑤有冇嘔,好扭計,或且成日瞓......
希望瑤瑤個頭仔快d好返啦~ee聽到都好心痛!! :-(

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我試過類似情況去急症室, 被列位"半緊急"病人,等了2個多小時先見醫生, 冇照X-RAY, 因為小朋友年紀細,不宜照X-RAY, 醫生只係望下個頭有冇出血, 跟住問下有冇"嘔" "暈" "呆滯"等, 我話冇, 就叫我帶佢返屋企觀察佢36小時, 若有"嘔" "暈" "呆滯"等才再去醫院。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

蘇樂B

定d嚟......你睇下你囡囡d反應, 有無遲鈍/呆滯, 活動有無異樣先.......留意24小時之內有無嘔/頭暈....如無問題應該不大, 人既頭骨係好堅硬唔會咁易有事. [size=large]不過................如果你真係好擔心既, 去醫院check下買個安心都好

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

dear all,

thanks for your comments!
咁我睇實佢個情況啦,宜家除左大喊之外都冇其他o野....真係好鬼擔心呀...

gotgot,

thx~我已經睇實佢,本來都係坐係單車度開開心心,之後"卜"一聲就跌o左落地下.... :-(

男爵府

醒目開學勳章

囡囡有幾多歲大, 會否表達自己呀?如果囡囡識得表示冇咩頭暈或作嘔的感覺,咁就唔駛太担心,同佢不時探吓熱就得嘞!

小朋友跌親頭,最緊要留意有冇發燒,頭暈,嘔吐或作嘔,我唔係醫護人員,只係醫生話過比我知啫.希望幫到你啦.

[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

男爵府

我個囡都試過...只係喺床跌返落床 (佢同哥哥玩騎牛牛, 呀哥一郁, 呀囡即由呀哥背脊跌落床, 雙手push 落床...距離唔夠2尺....)

呀囡係咁哭, 我地以為佢扮野....最後我地決定同佢去醫院, 原來佢隻手斷骨...仲打石膏3個月...你都咪話睇輕一d 無情力....睇左醫生穩陣d
蘇樂B 寫道:
o係單車跌落地下, 個額頭起o左成隻蛋咁大o既瘤呀
點算好呀.....尋日已經整損o左隻眼角仲流晒血.....
真係唔知個腦有冇事添 :-( :-( :-(

大宅

2019勳章 好媽媽勳章

我一定會同佢去睇醫生! 妳睇妳而家乾着急為乜? 如果真係有事就害左小朋友一生!!

大宅

maggie,

瑤瑤仲係成日喊呀?咁都係帶佢睇醫生好d喎,睇私家醫生/醫院唔駛等咁耐~

有時真係睇住都會發生意外o架,所以你唔好怪自己~

伯爵府

蘇樂b
你記住如果佢瞓咗...都要每2個鐘係咁e叫吓佢睇吓佢有無郁..
不過如果撞親係前額就應該唔會傷到個腦ge...
我有個古方消腫幾得ga...用牛油按摩吓la...好快就淨係得個"烘"jor

大宅

老實講,你最好同個囡去睇下e生或去急症室,額頭可大可小,睇咗無事咪安心d,下次踏單車要用小童頭盔同護膝.

首頁

尾頁

跳至