懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

小b得2.4kg算唔算輕呀??

今日睇e生~話小b有2.4kg
算唔算輕呀??

民房

Re: 小b得2.4kg算唔算輕呀??

足月既bb黎講, 算是細碼bb, 我個b出世時都係2.47kg
醫生同我講佢係細碼b, 不過就不用入氧氣箱, 如果再輕就要喇, 講到底, 總之bb出世健康就ok喇, 再者2.4kg 對媽咪本身黎講都有好處, 就係易d'生羅, 待bb出世後, 佢體重就會慢慢升架啦.
我個b仔佢而家8.5個月, 重18 lbs, 屬細-中碼b, 健康情況良好.

複式洋房

我bb係37週出世, 2.55kg, 算輕, 好彩唔駛入箱.

佢體重同身高都係中以上. 更何況你b都未出世, 可以繼續重嘛.

別墅

My bb has 2.285kg when she is born at 37 weeks. She is very small but healthy. No worry, she has 4.85 kg at 2 months old.

大宅

你仲有3個幾星期﹐可以重成1kg架﹐依家博命食﹐博命瞓﹐好長肉架﹐唔使擔心。

我阿B 38周出世2.3kg﹐細碼﹐so far so good.

別墅

點解好似個個細碼b都早產ga~
我都好怕...因為我35w都係得4.9lbs

珍珠宮

好媽媽勳章

wingnn 寫道:
算唔算輕呀??

我唔記得呢個體重算唔算輕. 不過你唔使咁擔心, 仲有幾個星期可以幫小b增重. 只要媽媽多休息, 放鬆心情(最好唔好有工作壓力), 食下蛋白質食物如蛋白, 鮮奶咁, 小b好容易增到磅的. 祝成功.
p.s. 其實醫生講的體重只係估計, 有些人的bb出世比估計重, 有d比估計輕. 點都好, 想小b重, 媽咪就要多休息.

大宅

畀面勳章

系羅~~會唔會我個b又早產架

bbming 寫道:
點解好似個個細碼b都早產ga~

民房

wingnn,
你唔好擔心咁多喇, 你都已經37weeks 啦, 就算出世都係足月黎喇, 再者, 體重多少唔係重要, 重要係出世後健健康康, 做媽咪已經心滿意足喇, 有時候過重的話都唔係一件好事架, 生都辛苦d'啦係咪.
總之, 你而家好好享受一o下做媽咪既心情, 多d'休息, 做好做媽咪既準備, 因為bb出o左世後都會忙一段時間架,知麻

別墅

hi wingnn
did yr bb born already? what's bb weight finally? hope it's heavier than dr expected. :lol:

男爵府

below 2.5 kg is underweight---according to MCHC
(after delivery)

if you not yet gave birth, it's difficult to predict, you better to consult your doctor

禁止訪問

複式洋房

唔使擔心喔,我bb出世時只有2.6kg,係早產,同你bb差不多,依家咪肥肥白白,我老公話個女成個肥豬仔咁.所以你唔好太擔心了,等佢出世後谷肥佢,你驚佢唔會肥呀!
wingnn 寫道:
算唔算輕呀??
敏悅得意相,入來睇下!! http://hk.myblog.yahoo.com/irisip12122001/

男爵府

畀面勳章

我bb出世都係2.55kg~
但健康就ok啦,我冇擔心過唷~
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

伯爵府

唔駛太介意呀~只要唔係輕到要瞓箱都ok呀~! 出世重亦唔代表咩,我囡囡出世時38週有3kgs,算唔錯,but跟住一直都唔多長肉,依家足1歲,都係得19磅,反觀有d bb出世好輕,不過有後勁,跟住好似吹波咁~~ :lol:

伯爵府

我個仔出世時都係得2.42kg, 但1個月後已重咗3lbs, 所以唔洗擔心喎

別墅

盈盈262
yr case encourage me a lot! my bb was 2.64kg when measured at 36wk and i'm quite worry about it. may be i always expects he can born with 7 lbs or above as i eat a lot.

首頁

尾頁

跳至