自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

好無助...有冇人可以教我點做

尋日3點鐘 帶阿女去健康院打第三次三合1針+口服小兒麻痺劑
之前2次 阿女都發燒
所以今天返到屋企 就先比退燒藥阿女食
點知食完大約1個鐘左右 佢就抽搐咁嘔
原本以為 係食完藥之後太快比奶佢食 又食左好多 所以先嘔
但係到左9點幾 阿女就肚痾 當我幫佢換片時 佢又再抽搐咁嘔
於是我就立即帶佢去急症

當見到醫生後 個醫生只係按左阿女個肚仔一下
就叫佢去照x光 當時我好亂 都唔認得問醫生點解到照
但最後都照左
但問題係.....個醫生照完又唔講點解要照
我老公就問佢 會唔會係d退燒藥有問題
佢睇都唔睇 就話唔關事 又話唔知點解會咁
叫我們留阿女住院觀察

不過當時阿女開始無嘔 又訓左
所以我地決家先返屋企

到左半夜3點幾 阿女開始發燒
因為醫生話d藥無事
所以我就比阿女食
點知食完無幾耐 佢又再抽搐咁嘔

我想知道 如果咁既情形 我應該點做?
仲應唔應該帶阿女去急症?
還有.....如果我想投訴 應該要點做?
希望有人可以幫到我
我而家真係好亂 完全諗唔到野 因為阿女仲燒緊><
http://img12.picsplace.to/img.php?file=img12/1/DSC02836.JPGhttp://ktzhk.com/file/avatar/a1/20050916114800_etQK.gif

男爵府

Re: 好無助...有冇人可以教我點做

你不如去看私家醫生啦 (私家醫院)
快 .....

男爵府

如果真係食左藥就抽搐......咁吾好比佢食住
可能佢敏感隻藥......
如果重係擔心同佢轉醫生///同去其他醫院
投訴好似可以揾社工
希望你囡囡快d好番
[

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

係, 帶埋隻退燒藥去私家醫院睇

侯爵府

@iris@,
梗係....要去多次醫院啦....刀唔豬d藥有無問題,又唔豬bb是否對lee隻藥有過敏反應......

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

快d去搵個兒科醫生睇啦...有d bb係會對某d退燒藥敏感架...唔好比佢食住呀

仲有...記得比多d溫水bb飲呀~

大宅

真係快啲帶住啲藥同bb去私家睇﹐政府睇醫生多數係新仔﹐除非係好大年事啲勁醫生才出來看的

洋房

如果仲燒緊, go to Emergency Room.

Don't worry about 投訴 now.

別墅

快啲帶住啲藥同bb去私家睇, 政府醫生多數係信不過

大宅

hithere 寫道:
如果仲燒緊, go to Emergency Room.

Don't worry about 投訴 now.

agreed

首頁

尾頁

跳至