婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有兩個妹一個細佬,衣家我都25歲,細佬最細都18,我中5十六歲開始就無問屋企拎錢,唔係自己叻係因為阿媽一日只俾15蚊返學,根本唔夠食早餐同中午飯,所以我中4開始已經做兼職救生員,自己靠自己,兼職出糧阿媽要求我俾一半佢,姐係揾2000要俾1000,到全職做野揾10000要俾4000,仲要無包伙食,由細到大只識問我幾時出糧,一蚊都同我計到盡,細個返學運動鞋,皮鞋爛左好耐都唔肯買,好似乞丐咁,學校要交雜費,問親佢拎好似欠左佢咁,學校旅行更加唔洗諗,連我孝救生章既錢都係親戚俾我,真係靠自己揾左個技能,好呢d一幕一幕都好記得!
幾年前爸爸過左身,佢更加嚴重!
好啦,衣家大個左同媽去親飲茶佢都奉旨要朋友俾錢,要仔女俾錢,永無自動自覺,有一次飲茶,我,佢,佢朋友三個飲茶,佢朋友襯佢去左洗手間埋左張單,我媽襯佢朋友去左洗手間,佢問我邊個埋左單,我話佢朋友,佢話你傻架,你做咩唔埋單啊?我話,點解要我請你同你朋友食野?我話咁點解你又唔埋?要我埋?我心諗我只會俾返自己個份,唔係個幾百蚊問題,係基於過去個二十幾年你點對我既問題,自私自利,貪著數!真係有病!
我細個生日紅雞蛋都無隻,但其他細佬妹有蛋糕,有水果!衣家大個左,佢生日要我請佢食自助餐,慳d啦!我肯出黎同你食已經好好!
3月我生左個女,我坐月佢一星期黎4日煮中午飯我食,我老公俾左3000蚊佢買送,答車,但得兩樣送,仲要留埋夜晚食,然後拍下patpat就走人,我老公話有無搞錯,唔係錢既問題,個個究竟係咪你阿媽,其實我都好想知,但個樣咁似無理由唔係!
我女出世佢只係封左100利是,真係多謝哂佢咁慷慨!
到左衣家有自己家庭,而且奶奶對我都唔差,有個女我同自己講,我唔可以咁對自己個女,親情係最重要!錢係買唔到!感恩有個好老公,幸福家庭!所以我成日覺得,個天唔會對你差,你無左一樣野,佢會俾返一樣野你!

呻完!舒服哂!

子爵府

加油呀

禁止訪問

大宅

同媽媽冇緣唔緊要,同囡囡有緣就得,祝福你

做個靚太    發表於 13-8-30 19:54
丫雅  agree  發表於 13-8-29 14:42
小肥楊    發表於 13-8-29 12:56
小肥楊    發表於 13-8-29 12:56

複式洋房

回覆:kwan_tomato 的帖子

我同你情況一樣。。好彩我老爺奶奶會幫c6照顧我。如果等我丫媽。我死左。你反學有15蚊。我反學得5蚊渣。。

侯爵府

我寧願有個衰99。。。。

大宅

d

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

add oil

男爵府

回覆:奶奶衰?其實自己阿媽仲衰!

同意,有時覺得奶奶唔好忍下都可以慣,阿媽真係hurt爆。。好彩有好奶奶用好老公。。所以都費士嬲

世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

公爵府

引用:我有兩個妹一個細佬,衣家我都25歲,細佬最

原帖由 kwan_tomato 於 13-08-29 發表
我有兩個妹一個細佬,衣家我都25歲,細佬最細都18,我中5十六歲開始就無問屋企拎錢,唔係自己叻係因為阿媽 ...
一切皆是緣算啦

翡翠宮

樓主我屋企有人做社會福利既 job, 佢地有D case真係難以至信
所以我知真係有D好差既媽咪
你唔好理佢啦, 總之最緊要自己行好自己條路, 父母係緣份, 無得勉強

lina9316    發表於 13-9-3 11:39

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

依加有老公有老爺奶奶錫就ok la~

別墅

我同你情況好似,佢好自私,有五六年大家冇見過,冇通過電話,而家我一年都只見佢一兩次,知佢好想補償,但係sorry我做唔到,99都叫我唔好咁硬頸,但係就係對佢冇感覺!有好99就好似有返阿媽!

大宅

回覆:chichi_yuen 的帖子

唉,總之就陰功啦!

大宅

回覆:minimami 的帖子

要珍惜啊!好多人恨都恨唔到架!

大宅

回覆:G.N 的帖子

其實我好憎佢,如果唔係我爸爸唔係到,我一早唔同佢聯絡,衣家都係間中先見下!仲成日開口埋口話細佬學費貴,又話自己睇中件衫想買,我全部當聽唔到,唔會理佢,我以前對佢咁好佢又未係同我計到足,人好得意,只會記得最開心既事同最唔開心既事!好多唔開心既事都係佢帶俾我!

大宅

回覆:mini1204 的帖子

係,真係好聽理解,我都費事理佢,我有我生活!

別墅

回覆:kwan_tomato 的帖子

我可以咁多年冇聯絡係因為爸爸同佢離左婚!所以可以淨係揾爸爸

伯爵府

引用:我有兩個妹一個細佬,衣家我都25歲,細佬最

原帖由 kwan_tomato 於 13-08-29 發表
我有兩個妹一個細佬,衣家我都25歲,細佬最細都18,我中5十六歲開始就無問屋企拎錢,唔係自己叻係因為阿媽 ...
妳媽咩事甘憎妳!?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至