嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...25

尾頁

大宅

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

Dear Yoballma<

Page 2 ar~
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

洋房

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

Dr.Yonex,

我仔仔五月(26個月大)開始咳,斷斷續續又氣管炎,延醫到八月呼吸困難,醫生才確診為哮喘。依家差不每個月都要睇一至二次醫生,醫生開既藥如下:
Dextrocilla Syrup
Piriton Syrup
Ventolin Syrup 4格 0.2mg/ml + Diprophylline Syrup 4格0.0ml
Zyrtec DS
差唔多(十次有九次)都一樣,但醫生冇提意過我比仔仔食 "善古靈" 呢隻藥,其實我應唔應該繼續睇佢呢?我仔仔到依家都仲係日日咳咳咳!!仲要係冇咩點長高過(佢26個月大時有90cm,依家33個月大得91cm高),好心痛。 :-( :-(

求下你幫下我丫!

複式洋房

Dr. Yonex

多謝回答!
氣管敏感: 甚麼情况下服善古靈?

我醫生給我個仔是粉末放入粥/飯入面食的

大宅

醫生開既藥如下:
Dextrocilla Syrup
Piriton Syrup
Ventolin Syrup 4格 0.2mg/ml + Diprophylline Syrup 4格0.0ml
Zyrtec DS
Ans.:藥都開得幾正路吖~

但醫生冇提意過我比仔仔食 "善古靈" 呢隻藥
Ans.:開虛心問吓佢意見

其實我應唔應該繼續睇佢呢?
Yes. 要有信任嘅心人地致幫到你~

依家33個月大得91cm高)
Ans.: ~ just below 50 percentile.

TTUL

大宅

Dear Sallybabay,
如果氣管敏感番發得好密, 可以試用一兩個月Singulair.
但你要明白: 唔一定有幫助咖~
有時要用其他方法: e.g. Puffs & check the environmental factor(s).

TTUL

大宅

Dear Yoballma,
用少少 不熱的 水啦: Should be OK~ ^^

男爵府

想問我小朋友都係斷斷續續咁咳, 有時夜晚咳到瞓唔到,
醫生都有開氣管藥俾佢, 但食得多會手震, 咁我其實係咪可以俾佢食善古寧黎改善佢氣管?
至少食幾耐先見療效? 有無副作用? 唔食佢, 會唔會又咳番?
sorry咁多問題~~

大宅

可以試吓服兩月個先. ~70%小朋友有改善!
無咩副作用, 但藥始終有機會敏感咖~
唔食佢, 會唔會又咳番? 氣管會定啲..遲啲才番發都好吖!

洋房

Dear Yonex,

其實......如果我唔信佢..我就唔會睇佢咁耐啦!但係....周遭既人都問點解我仔仔咳咁耐都唔斷尾!個仔又要返學....老師問我點解個仔返0左學咁耐都仲咳緊....令我好痛苦!

而我都係上呢個網先知道有 "善古靈" 呢隻藥,我睇開0個個醫生冇提議過有咩藥可以幫助緩和敏感咳 & 氣管收縮既情況...。 :-(

別墅

Dr.Yonex 寫道:
Dear Yoballma,
用少少 不熱的 水啦: Should be OK~ ^^

真係唔該哂你呀 ?
^_^

大宅

正義使者,
oic~
你嘅担心可以理解~Sorry ar~我好似答得你好cool~

介紹你睇Dr. Ip Pang Fei

係我"師父"

別墅

正義使者 寫道:
Dear Yonex,

其實......如果我唔信佢..我就唔會睇佢咁耐啦!但係....周遭既人都問點解我仔仔咳咁耐都唔斷尾!個仔又要返學....老師問我點解個仔返0左學咁耐都仲咳緊....令我好痛苦!

而我都係上呢個網先知道有 "善古靈" 呢隻藥,我睇開0個個醫生冇提議過有咩藥可以幫助緩和敏感咳 & 氣管收縮既情況...。 :-(

正義使者
你其實可以比你仔仔試吓呢隻藥, 佢咳咗咁耐真係好辛苦,
我個女又係一到夜晚就咳到 sleep 唔到, 之前個 doctor 又係冇介紹個呢隻葯比我個女食, 後尾我轉咗個兒科, 佢知道我個女咁嘅情況, 就即刻介紹"善古靈" 比我個女食, 我個女食咗 7 days 已經夜晚冇咳, 可以 sleep 到天光. 最主要係呢隻葯好安全, 我都買定係屋企看門口, 一轉天氣就比呀女食, 等佢唔駛返發又咳到 sleep 唔到. 好慘架. :cry:
^_^

別墅

正義使者 寫道:
Dear Yonex,

我之前又係好信我睇開個兒科醫生, 由細睇到大, 但係佢真係唔掂, 次次都要睇兩至三次先好, 我個女又係每個月都要睇兩次醫生, 所以我就去搵個第二個, 睇吓有冇改善, 跟住就比我揾到而家呢個, 好講解得好長細, 最重要佢介紹咗"善古靈" 呢隻藥比我, 所以我 post 出來同大家分享吓.
又得到好多媽咪認同, 所以我更加放心去用呢隻葯.
^_^

洋房

正義使者,
oic~
你嘅担心可以理解~Sorry ar~我好似答得你好cool~
介紹你睇Dr. Ip Pang Fei
係我"師父"

Dear Yonex,

好多謝你肯o徒時間黎回答我地既問題 & 比我地既advise。

其實我都唔叫擔心....而係憂慮/顧慮...依家除左返學...我唔敢比佢去街。自從仔仔開始咳之後,我冇比零食佢,就連其他人(長輩)比零食佢,我都會好惡咁鬧佢地....,但..佢地會覺得我對個仔太嚴厲...咩都唔比佢食。

男爵府

唔該哂您呀, 咁我要買黎試下
咁我想問粒裝難唔難食? 係咪好似維他命糖咁架?
咁佢3.5歲, 應該食幾多per day?

洋房

yoballma 寫道:
正義使者
你其實可以比你仔仔試吓呢隻藥, 佢咳咗咁耐真係好辛苦,
我個女又係一到夜晚就咳到 sleep 唔到, 之前個 doctor 又係冇介紹個呢隻葯比我個女食, 後尾我轉咗個兒科, 佢知道我個女咁嘅情況, 就即刻介紹"善古靈" 比我個女食, 我個女食咗 7 days 已經夜晚冇咳, 可以 sleep 到天光. 最主要係呢隻葯好安全, 我都買定係屋企看門口, 一轉天氣就比呀女食, 等佢唔駛返發又咳到 sleep 唔到. 好慘架. :cry:

係啊!真係好悽涼...佢又辛苦...我又心痛。個個見到我都話我瘦過做女,鄰居都話我面色同精神差,自己又成日心神彷彿,成日煲落野都唔記得熄火。

大宅

Dear fannynsf,
Singulair 4mg (chewable), cherry-flavor,晚間服.^^

男爵府

yoballma 寫道:
我之前又係好信我睇開個兒科醫生, 由細睇到大, 但係佢真係唔掂, 次次都要睇兩至三次先好, 我個女又係每個月都要睇兩次醫生, 所以我就去搵個第二個, 睇吓有冇改善, 跟住就比我揾到而家呢個, 好講解得好長細, 最重要佢介紹咗"善古靈" 呢隻藥比我, 所以我 post 出來同大家分享吓.
又得到好多媽咪認同, 所以我更加放心去用呢隻葯.

yoballma,
我同你o既情況一樣, 之前太信個醫生, 唔醒覺自己個細仔係同呢個醫生唔夾, 拖左好幾個月, 到佢惡化時先識得轉醫生, 好彩仲未太worst... :-(

不過我阿b上星期睇公家專科, 醫生話佢d肋骨仔有d變左形喇, 可能之前咳得耐所致~ 我好唔開心呀! :-( :-( :-(

善古寧真係幫左我阿b好多! 好過長期食傷風咳藥, 又散, 又攪到佢無晒胃口同精神~~ [size=xx-small]細細聲講, 我細仔之前成日要食傷風藥咳水, 唔笑架, 而家笑容都多左好多~

複式洋房

Dr. Yonex

明白啦!唔該晒

別墅

I've bought this today.It's only $260 /box at a dispensary in MeiFoo

fannynsf,
My son said it's very tasty Don't need to worry so much lu.

Dr. Yonex & yoballma,
Thank you so much for suggesting Singulair and answering our questions. We parents can now see the "dawn" of our BBs' endless cough la.

Dear fannynsf,
Singulair 4mg (chewable), cherry-flavor,晚間服.^^

首頁
12345...25

尾頁

跳至