在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有好多嘢都好想講出黎但冇人聽我伸

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你打出黎嘛,點都有人回你的

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

回覆:rayrayus 的帖子

唔想咁張揚啊,我令願係wapp講
不過唔知有冇肯聽

複式洋房

回覆:MISSES_BB 的帖子

你地介唔介意係wapp傾?

大宅

hoiyan75 發表於 13-9-3 05:59
你地介唔介意係wapp傾?
我唔介意呀,不過我個b得29日,未必第一時間覆返你.

複式洋房

回覆:ting_ting0617 的帖子

不如我係到講左先啦

大宅

回覆 hoiyan75 的帖子

我pm個電話 no. 比你啦

複式洋房

回覆:有心事想搵人伸下

我嫁左我老公咁耐我從來都冇開心過,自己已經有兩個小朋友係好開心但我自從生左囝囝之後我自己個情緒開始大變,早幾個月前我因為老公管得我嚴又唔比我出從搵人我就同我老公提出離婚自己帶埋細囝搬返去我媽咪屋企到住,其實我媽咪想我同我老公離婚好耐但因為我太愛我老公唔捨得離開佢所以冇理我媽咪嘅說話,但我老公因為我改變左好多係我冇好好珍惜哩個機會,到我搬返去我老公屋企到住就成日冇啦啦嗌交,我奶奶屋企係拎綜緩我生左女女之後就加左我同女女名落去,但每個月我奶奶都唔會比錢我用係要我自己用錢嘅時候就問我奶奶拎,我同我老公屋企人係好難相處,我仲要睇我老公屋企人面色做人,我老公屋企人點會中意一個成日唔做嘢嘅女囝啊,我囝囝好痴我身,我行開一陣我囝囝都知我唔係佢身邊就會係咁喊,我哩排郁少少就發脾氣又搵丫囝出氣但其實自己好唔捨得發脾氣係丫囝身上,我好錫我囝囝啊!!1年365日我都會係囝囝身邊照顧佢同佢傾計同佢玩,我奶奶係唔會比錢我但我想要咩想食咩只要我同佢講,佢就比錢我買...我凑小朋友已經壓力好大,自己又冇乜朋友,日日夜夜都係屋企凑住囝囝女女,我連想放鬆嘅時間都冇啊!!我仲可以點做?

象牙宮

hoiyan75 發表於 13-9-3 07:21
我嫁左我老公咁耐我從來都冇開心過,自己已經有兩個小朋友係好開心但我自從生左囝囝之後我自己個情緒開始大 ...

我想了解下, 生活背景
兩個小朋友 : 年几?
收入來源 : ?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

十七歲就生女女十八歲就生囝囝,仲要係一年一個添啊,我今年十九歲係個好後生嘅媽媽,自己有唔開心永遠都會收埋唔講出黎,我奶奶驚自己孫囝孫女冇得食就會買定好多尿片奶粉做存貨,其實我唔止一次同我老公提出離婚,以前佢做對我唔住嘅事又冇珍惜過我,佢知道我有bb都唔理我嘅死活但我老公開始生性做個好老公好爸爸,其實我睇得出我老公真係好愛我無論我話要離開佢但我老公就係咁挽留我返反去佢身邊從來冇放棄過,只係我唔識點同我老公屋企人相處,永遠想要嘅嘢都唔會得到係手,我真係好辛苦啊!!到底有方法先可以同我老公屋企人和目相處?仲有一條好長嘅路要行埋落去,我驚自己支持唔住啦

複式洋房

回覆:333s 的帖子

1.我地住公屋要靠綜緩維持生活但幾多收入我唔清楚
2.我有兩個小朋友,女女就快歲半 囝囝就五個月十三日大

象牙宮

hoiyan75 發表於 13-9-3 07:51
1.我地住公屋要靠綜緩維持生活但幾多收入我唔清楚
2.我有兩個小朋友,女女就快歲半 囝囝就五個月十三日大

綜緩額 : 上網社福網 查得到. .
女女就快1.5歲
囝囝就0.5歲.
0甘無法找工作了. 起碼佢上 幼稚園先得.

要問自己, 想不想掙點錢作自己令用. (你不能掙太多, 政府提供基本資助了)
你出去時, 誰來看照小孩?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

可唔可以加番d 標點符號? 同埋分段? 好大段野, 睇得有d 辛苦.

樓主你既然係鍾意你老公, 你老公鍾意你, 只係男家d人難攪o者, 唔好因為男家d 人而影響你地既感情同埋家庭囉. 有好多野你同你老公有共識就得, 你做唔做野唔駛佢地理. 同你你仲後生, 仲有大把機會可以出番黎做野, 或者搵pt 做.

大宅

好明白,雖然好愛個老公。但係窮局住要同佢家人一齊住就唔係兩個人既事都冇辦法!我都明真係好難頂,好有寄人籬下既感覺!好多冤屈氣!就算同老公呻或講都冇用。之後會攪到連老公同家人既關係都差埋!

複式洋房

有心事永遠得自己知,我伸完又點啊?咪又係咁過,唔會有人去緊張我去在意我,我唔明我仲生存係哩個世界到做乜???

男爵府

引用:有心事永遠得自己知,我伸完又點啊?咪又係

原帖由 hoiyan75 於 13-09-07 發表
有心事永遠得自己知,我伸完又點啊?咪又係咁過,唔會有人去緊張我去在意我,我唔明我仲生存係哩個世界到做乜 ...
唉,你咁細就做人呀媽,自己都未攪掂就有2件。老實講,你條路超難行。你呢個年紀,應該好好讀書,裝備自己,出來社會揾份工,工作就可以俾到金錢同滿足到自己,肯定到自己嘅價值。你想改變,第一,短時間不要生第三件,二,有無人湊小朋友?有就去揾份兼職,最好去進修下啦。三,忍,堅持,不要放棄!開頭幾年,你要預左超辛苦,不過希望在明天,你肯努力,一定有回報的。你仲細,比d心機挨大2個細啦,過多幾年,佢地大d會好d。不過我強烈認為,你學d技能啦,例如整指甲,記住機會係留比有準備嘅人。

大宅

引用:有心事永遠得自己知,我伸完又點啊?咪又係

原帖由 hoiyan75 於 13-09-07 發表
有心事永遠得自己知,我伸完又點啊?咪又係咁過,唔會有人去緊張我去在意我,我唔明我仲生存係哩個世界到做乜 ...
我以前未有囡囡前都係好似你咁。好想世界末日,期待死亡。但係當有左囡囡後世界完全唔同,幾唔開心、唔如意都好!記住你已經唔再係一個人,全世界冇人關心冇人理你都好,你既小朋友都會係你身邊!你有責任照顧佢地!唔開心試下寫日記、喊完訓醒重新振作!有時間不如多d陪你既小朋友!唔好將負面情緒轉到小朋友身上,你既意識會影響佢地成長嫁!加油!試諗下世界上有更多不幸既人,嘗試下感恩!

首頁

尾頁

跳至