自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+Phoebe_snufkin+於+13-09-09+

原帖由 Joball 於 13-09-09 發表
佢咁講,未必等如佢真係hea
對於D三姑六婆,怪戰家長問長問短,我懶得解釋,我都話我hea!
事實係我對教育理 ...
me 2

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆 kowmum 的帖子

佢係在職媽

伯爵府

回覆:Phoebe_snufkin 的帖子

我覺得讀小學前,真係可以hea住先,無問題吖!吾使太緊張,我 buy 你朋友果套

禁止訪問

回覆:Phoebe_snufkin 的帖子

公爵府

您有您方法, 佢有佢堅持, 無絕對的正確or錯誤.
win 在起跑線, 但輸在終點?
就算有人話第一round 比人fail 左出來.....咁又點? 咪參加過第二個比賽lor, 唔一定係賽跑先得架, 可以跳遠, 可以跳水........
人生有無限既可能.....就係未知可能係咩才有最大的比賽

一日未死都唔可以講邊個方法啱d....

男爵府

我個女都冇讀N班,有人湊,小朋友玩下食下訓下唔好嗎?一定要讀N班嗎?

到K1,我心儀幼稚園只有1間,然後選多3-4間近屋企嘅做後備,最後好lucky入了心儀果間。

到小學,我選了老公母校,坐定粒6入硬,都冇乜做過其他research。我只想小朋友輕鬆讀書,唔需要同人比較,唔需要做最叻果群,希望佢大個回望佢童年係開心嘅。

所謂"要贏在起跑線",我覺得除非阿爸好有$,一世唔憂先有資格講呢句說話。任你安排最好嘅又如何,佢唔開心,讀唔上,盞你同佢都辛苦。

個人見解,我冇諗過要阿女點叻點成功,我只希望佢健康快樂。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Phoebe_snufkin 發表於 13-9-9 12:23
回覆 dingding20 的帖子

至少我會幫小朋友行去起跑線

報到......我就是平常心, 安排我細囝讀書只會平常心, 讀普通小學, 因我已看化hk教育,
因我是過來人, 我大囡一路讀名校又點, 最終現在在外國讀書, 才知道hk教育是井底之蛙, 死讀爤讀得個桔, 在外國易讀又能有表現.....

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Phoebe_snufkin+於+13-09-09+

原帖由 Joball 於 13-09-09 發表
佢咁講,未必等如佢真係hea
對於D三姑六婆,怪戰家長問長問短,我懶得解釋,我都話我hea!
事實係我對教育理 ...

宜家啲小朋友要陪養創意
第時係創意世界工業

子爵府

死火~~~ 唔通樓主係現實識我....

利申~我有俾$20 報救x軍,唔係靠關係.....

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:自己HEA, 會唔會連安排小朋友讀書都唔care

我都無俾个b讀n 班
有咩問題呢
我仲好鐘意同佢4圍去玩
報既全部都係玩既
無學術性既
至重要玩得開心

禁止訪問

引用:回覆+天地萬物+的帖子我冇話要佢點教仔,+我

大宅

回覆:自己HEA, 會唔會連安排小朋友讀書都唔care?

有時都會,hea a little bit = 放鬆, 家庭底子健康=家庭成員身心舒暢,查實我有時咋,不是常常禁賴

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:自己HEA, 會唔會連安排小朋友讀書都唔care

如果咁講我都算hea

大宅

引用:Quote:Phoebe_snufkin+發表於+13-9-9+11:24

原帖由 ppsfung 於 13-09-09 發表
你朋友已經計劃好佢小朋友讀書, 就是不讀N班和讀屋企樓下的幼稚園, 亦已表明最大要求是小朋友獨立, 對成績 ...

大宅

引用:朋友自問好HEA,+佢覺得小朋友有人湊唔駛讀N

原帖由 Phoebe_snufkin 於 13-09-09 發表
朋友自問好HEA, 佢覺得小朋友有人湊唔駛讀N班, 唔讀冇問題, 問佢想小朋友係邊方面發展: 自理, 自律, 語文, ...
嗯!樓主,理性尊守遊戲規則,不盲目參與,睇下比較relax 既學校有咩要求,然後可發現孩子現在已做到!除非全港無書讀

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小朋友有人湊唔讀n班絕對無問題。n班係而家興啫。我大囡無讀n班果年,我差唔多隔日就同佢去公園,沙灘,去西貢吹泡泡放風爭,超市或者其他地方坐吓交通工具等。我覺得咁樣好開心,見識多過限於一間課室入面。
無錯,而家好多人都話要小朋友識呢樣識果樣。我又唔覺咁叫贏在起跑點喎。至少上小學就算十項全能架小朋友,屋企無能力架,都係要大抽獎。抽中就叫好彩,抽唔中十項全能都要去叩門。

珊瑚宮

Phoebe_snufkin 發表於 13-9-9 12:18
回覆 wonderlulu 的帖子

我最後係同朋友講: 香港教育係咁, 佢遲D會明
其實某程度, 佢唔想面對壓力, 如果佢本身真係屹立獨行, 我行我素嘅人, 你又唔使擔心咁多。

但如果佢自己平時都係冇乜人個人理念, 咁佢咁講, 你咁聽囉, 最緊要唔好到時大喊十, 幫唔到個仔。

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+florapang0426+於+13-09-09+

原帖由 kyobi 於 13-09-09 發表
exactly, 你朋友其實係唔隨波逐流既家長, 幼稚園點真係唔影響以後, 如果你朋友家底麻麻, 勉強入到名牌幼稚 ...
係呀,我都係幫我報左街坊幼稚園咋,保良局果啲,因為佢表哥表姐讀緊,讀得好開心,我覺得咁好緊要,人生漫漫長路,大人細路都應該放慢啲行,唔洗人爭我又爭囉。

伯爵府

我囡冇讀N班,到而家都冇學過學術性嘅嘢,讀街坊幼稚園,小學係跟政府派位... 但係我會編排好佢假期嘅活動,每日會為佢準備好健康嘅午飯,咁我叫唔叫hea???

公爵府

回覆 JASON1124 的帖子

我都有報, 自己寄表俾左報名費

首頁
23456...14

尾頁

跳至