烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 高速煲???真空煲???

我都有提過, 不過呢度d姐姐話無o甘好同個樣唔靚喎.
跟住我都係買左個lagostina 7L, 都幾好用.
遲d我會上大陸d百貨公司買個細d既kern, 平過hk好多, 二百幾蚊咋!
[quote]
jenning1111 寫道:

另外我知永安有隻BARAZZONI from Italy 好平, 7L 都係賣$770, 點解冇人講

子爵府

Kern 家能牌, 大陸買會唔會係大陸造, 平

子爵府

有時我去到counter都見好多大陸自由行落黎買廚具, 佢地好捨得, 問都唔使問價錢, 一黎即買, 唔係好似我咁週圍格價. (我唔敢用我地 可能淨係我係咁). 諗好耐先買.
咁你知大陸既質素係幾好, 尤其local sale. 質素係差過出口.

大宅

Bambi 寫道:
我都有提過, 不過呢度d姐姐話無o甘好同個樣唔靚喎.
跟住我都係買左個lagostina 7L, 都幾好用.
遲d我會上大陸d百貨公司買個細d既kern, 平過hk好多, 二百幾蚊咋!

bambi,

kern 本身呢個牌子已經係大陸做架啦,
不過 d 死人 sales 話係『東南亞』咋 !!
千其唔好信大陸做既高速煲呀,
無謂拎間屋黎搏啦 !!!

禁止訪問

大宅

Sania 寫道:
有時我去到counter都見好多大陸自由行落黎買廚具, 佢地好捨得, 問都唔使問價錢, 一黎即買, 唔係好似我咁週圍格價. (我唔敢用我地 可能淨係我係咁). 諗好耐先買.
咁你知大陸既質素係幾好, 尤其local sale. 質素係差過出口.

我係 sogo 見親 d 自由行, 一定走去 7/F 果三個
高速煲 counter 買野, 而且埋單個個都幾千蚊,
真係唔明佢地 d 錢點得返黎架 ???

大陸野幾時都相唔過架啦 !!

男爵府

monkeyyyy 寫道:
[quote]
Sania 寫道:

我係 sogo 見親 d 自由行, 一定走去 7/F 果三個
高速煲 counter 買野, 而且埋單個個都幾千蚊,
真係唔明佢地 d 錢點得返黎架 ???

大陸野幾時都相唔過架啦 !! [/quote]

d大6人係暴發户黎gar ma..又收黑$$,所以咪咁有米lor~~

禁止訪問

子爵府

大陸人有錢既只係好少部份, 點解佢地咁有錢, 好多都係........咁咁咁搵返黎. 我試過同一個大陸廠家一齊由大陸落澳門. 同車有個大陸人話都去澳門. 不過佢地去金沙, 我就返香港.

後來個大陸廠家話我知個大陸人係乜水(政府職位好芝麻綠豆那隻, 當然唔方便公開), 當時佢身懷現金500萬. 咁你明點解佢地咁有錢. 三幾千係乜錢.

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

大陸野平少少, 將貨就價, 用到爆左就死啦, 唔好制呀

正貨都係仟零二仟蚊, 保你用20-25年, 乜都扺番
而家只等緊邊度減價

子爵府

$25xx 7l + 小炒煲. wingon有做小小折扣回贈, 結果我$23xx買左囉~
我唔識問佢有冇野送添... 真係
火石 寫道:
Jolly
8下先 幾錢呀?
佢送咩俾你呀?
I support autism acceptance!

珊瑚宮

好媽媽勳章

[size=xx-large]各位靚媽俊爸~我哋嘅回應眨吓眼已經過咗2000個喇,我會應大臣嘅要求重新開過一個新topic,請大家繼續在新topic踴躍發言,多謝~

[size=xx-large]命名為 高速煲 ??? 真空煲 ??? part 2 之 高手過招~

別墅

早排你說上大陸見到Kern 話少了一個安全制,是少了哪個哩! 因如果是二百零蚊,我都想買個!
火石 寫道:
jenning1111
是否以下既 post
我之前係大陸一間好大既百貨公司, 見到有幾個大陸牌子高速煲,
而香港kern(佳能) 都有得賣, 但我和朋友一齊睇清楚,
咁如果你冇認真睇清楚, 真係會以為和香港的一樣的,
但其實唔同既, 因為佢少了一個安全制, 雖然都係 kern 牌子,
我們問過售貨員, 個煲係大陸做既,(我忘記了生產地方名),

而香港百貨公司所賣的 kern, 是東南亞做的, 安全!!
就算同牌子, 都千萬唔好係 大陸買 !! 設計會唔同既 !

咁結果即係.... 同一牌子, 因為客路問題, 生產地方都有不同地方, 設計上亦簡單了 (少了安全制)
手制用料、鋼水都可能比香港賣的差 ! 否則唔會勁平,
比香港平一半,

咁大家話, 咁既煲, 有機會爆一D都奇 !

所以我買高速煲都一定係香港買, 而我從未擔心過有爆炸問題!
只有大陸生產 / 大陸牌子的高速煲先絕對有機會爆煲!

大宅

[quote]
danmama 寫道:
早排你說上大陸見到Kern 話少了一個安全制,是少了哪個哩! 因如果是二百零蚊,我都想買個!

hi
我地開左新版啦,過去呢度問下睇下
click here
[url=http://www.baby-gaga.com/][/url

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

賈玉 寫道:
如果你大把時間, 又或是喜歡返工前煲定湯的, 真空煲是可以的, 但如果你好心急的話, 高速煲應該適合一些, 真空煲幾百元已可以買到幾好品質的了, 但高速煲靚的一定要千幾二千元幾, 但我都覺得幾值得, 因為貴買平用, 以前唔會煲的湯, 都因為有了高速煲才會煲來試試, 因為由凍水至煲好飲得都唔洗一個鐘(我用電磁爐), 已經有好靚的老火湯了.

另一點是我始終覺得真空煲把食材保持高温那麼長時間好似會流失了較多營養(唔知啱唔啱架, 只係覺得).

多謝你解釋甘詳細資料
我唔想煤氣費太貴 :-( 又想煲多d老火湯比老公及囡囡飲
so...想買一個適合自己用嘅煲(想慳$$及慳time) :-(
高速煲,煲d老火湯,真係唔洗一個鐘巳煲好? ?-(
thx

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

del

首頁

尾頁

跳至