夫婦情感

跳至

首頁
12345...12

尾頁

洋房

分居兩個月後的點滴

今日放工回家,想沖杯熱奶補充點營養,但煲了水後在客廳睡著了,醒來後嗅到一股焦味,水煲乾了,水煲燒至發紅,一個人生活實在很不適應,但為了家人還得忍耐。
分居是為了不想再為小小一點事兒在小孩面前爭吵。現在雖分隔不遠,但每天也很掛念她們,晚上不是看書上網就是煲劇,又要工作又要打理新居小事,好煩呀 :evil:
仲要幾耐先可適應呢仲生活。
有過來人分享一下經驗嗎?

洋房

Re: 分居兩個月後的點滴

個水煲內全燒黑了,還可再用嗎?

水晶宮

skytommy ,

買過個新吧啦!你應該係一位daddy, right ?
天空之城, 快樂之地

男爵府

咁點解唔唸吓有無得補救再係埋一齊呀, 始終都係一家人嘛

skytommy 寫道:
今日放工回家,想沖杯熱奶保充點營養,但煲了水後在客廳睡著了,醒來後嗅到一股焦味,水煲乾了,水煲燒至發紅,一個人生活實在很不適應,但為了家人還得忍耐。
分居是為了不想再為小小一點事兒在小孩面前爭吵。現在雖分隔不遠,但每天也很掛念她們,晚上不是看書上網就是煲劇,又要工作又要打理新居小事,好煩呀 :evil:
仲要幾耐先可適應呢仲生活。
有過來人分享一下經驗嗎?

洋房

我地分開後雙方的態度有好轉了一些,未來會點我都不太想去想了。

複式洋房

不如試下搵專業的婚姻輔導
其實好多時透過佢地的幫助
可以解決好多問題.

婚姻係一生一世的承諾, 唔好咁易放棄!
同埋, 大家分開下, 未必係好事,
因為分開左, 適應了自己生活, 再走在一齊便難上加難.
有本書講, 婚姻不是搵個合適既人
係要做個合適的人.

洋房

多年前已想見婚姻輔導,但她是修心理的,一畢業後便與我結婚,每次提議婚姻輔導這些事情她便一句『我也是讀這些的,唔係結左婚,現在是我在輔導人......下删千字』我這十年裏也在學習相處之道,但很多時只是為了一些小小事情便吵起來,實在很是無奈。

男爵府

常因小事而吵架也真的令人很沮喪, 但你們相處的時間也不算短了, 又有小朋友, 點解就咁快要放棄, 冷靜分開吓係好事, 可以唸吓自己未來要點做, 也可以感受一下沒有對方時原來對方也曾經為自己付出過而做了很多平時以為不用做的東西, 藉此機會去感受對方為自己付出過的一切, 也是很好的反思, 但大前提係大家究竟仲愛唔愛對方??

多年前已想見婚姻輔導,但她是修心理的,一畢業後便與我結婚,每次提議婚姻輔導這些事情她便一句『我也是讀這些的,唔係結左婚,現在是我在輔導人......下删千字』我這十年裏也在學習相處之道,但很多時只是為了一些小小事情便吵起來,實在很是無奈。

大宅

其實我老公係社工,同佢之前D關係都唔好,同佢講搵輔導,佢會發脾氣,我諗佢地覺得呢D,俾同行知道好疼,所以更加唔肯面對。所以我會對佢多份體恤。

不過如果你愛佢,我相信會再努力維持,之前BK d媽咪同我講,如果唔係第三者既話,要好好珍惜大家既緣份!

民房

Hi skytommy,

點解你唔去修補問题, 就算有咩事都應該以小朋友為重,
爭吵是沒有用 傷感情 傷身 傷精神 你應該賞試改奕自己
賞試站在對方甬度想下, 既然是小事一定可以不解決 小朋友沒有完整家庭會好慘.

我自己亦有感情問題但為了小朋友暫時亦要放底一刧當甚麼事都冇發生, 我本來是個有問題就要即刻解決的人 但現在亦要去改 因為我已知道吵是沒有用亦解決唔到問題

公爵府

skytommy,
比小小空間大家可能係好,等大家思念對方多d,但同時間都係危機,好易有第3者入侵,要小心處理。

大宅

水煲燒黑了便不要再用,焦物有毒的!

不要在這個時候便倒下來,你應該更積極,先學會照顧自己,既然你仍然想念他們,答案已經很明顯,你是想復合的!

對方看到你的改變會另眼相看,相信你回想今天難過的日子,日後要如何改變和遷就,你一定有答案

複式洋房

不要聽到"婚姻輔導"就要一齊去, 其實你可以自己去
同輔導講你面對緊的問題, 比d 建議你.
搬開住, 問題其實仲係度, 只係大家繼續逃避,
感情凋淡了, 缺口越大, 到時更沒有心情去補救,
就算有,亦會更困難. 有勇氣搬走, 要更有勇氣面對問題喔!

大宅

不要這麼容易放棄啊
我有個好友都試過這樣
女的還有第三者, 但男的很堅持
過了一年他們看通了
最後再次一起
這年的分開令起兩人學了很多, 又多了了解
見他們對對方的態度改變了不少
關係比以前還要好

所以我覺得你們應找出大家的問題一起去解決
而不是分開就算
婚姻是一種承諾
回想當年你們為甚麼要結婚
一段婚姻會因為這樣而分開的嗎?
因為小事爭吵而分開, 太可惜了

新的一年, 希望你們冷靜夠了
快點再次一起走下去人生的漫漫長路

洋房

聽聞心理係能醫人不能自醫喎,心理醫生最醫要客觀分析,
都係搵人輔導下啦
歡迎到以下小豬b之家:oops:

子爵府

好媽媽勳章

其實比d時間大家...或者可能佢一畢業就同你結婚...係屋企照顧仔女...無出去做野...所以無寄託...心情唔好...而你又出去做野...可能少左時間關心佢...理佢...所以一遇好少既事既時候...就會嗌交...其實你地為咩分居...你應該知道...如果大家分開後...仲掛念對方...仲想一齊...或者你可以同佢傾下...你唔願意行第一步...佢又點會行第一步...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

分開下對大家都有好處, 冷靜下, 諗清楚問題所在, 有無解決辦法, 既然你話你掛住佢地, 我諗你都仲係想一齊, 咁就要比d耐性, 不好放棄!
可以的話, 間中打個電話返去關心下, 等佢知道你個心仲有佢, 順便keep住聯絡...
另外, 建議你買個電水壺, 咁就唔會再煲燶啦.

民房

我同我老婆都係有咁既問題.我好憎吵野,偏偏我老婆好多時都會為D好小既事就吵起來,我都覺得好無奈。但係兩公婆結婚之前唔係應該好了解大家既脾氣既咩?可以既話咪平心靜氣傾

洋房

我也很希望未來能再與家人團聚,對她們的愛從沒減少過。我是單親家庭長大的,所以對『家』是有一定的渴望。我倆結婚十年,之前為的小事,一般是她時對傭人工作不滿、在超市看到不順眼的也可生一整天氣等事,我也會耐心安慰,但近年看不順眼的變為我的母親,我的兄弟姊妹,把我夾得實在透不過氣來,難聽的說話我倆確實是對對方說了不少,再生活下去只怕傷得更深。我也明白分居會出現很多變數,但實在沒有別的辦法了。

珍珠宮

skytommy,

其實冷靜一吓都未必一定是壞事, 係e段裡可能發覺大家都會有點錯, 大家都掛住對方,咁結局可能又會唔同咗呢?你一定係比人照顧慣, 咁大意既!個煲唔好要啦,買過啦
當你自己生活時所有嘢都要小心呀, 如果唔係真係"鄧"你d 鄰居驚
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

首頁
12345...12

尾頁

跳至