親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 2007 北海道賞花親子自由行

GBA,
我想7月7號出發呀. 原先係plan咗8號既.
GBA 寫道:
wouldbe

追位=waiting list, 有人cancel booking 就跟wait list補上. 你幾時出發呀? 我都係book ana package, 機票同hotel已經confirm哂, 如果係7月去d機位應該未咁快full個wor.

男爵府

Hi, Twinsmami03,
我之前都想book cottage himawari, 見bk mami勁讚, 一來係好近富田農場, 2來個cottage主人好nice, 可惜full咗. 我e+ book咗:-四季Kizuna夢之丘
兩間都有獨立屋既, 你可以參考下.

男爵府

bbqueen,
我都係用大新卡直接搵ana訂位部訂架~
GBA 寫道:
bbqueen,

Since I use the Dah Sing Credit Card discount offer, I booked with ANA directly. However, you can book their packages through ANA's特約代理agents. As for the price, please click ANA packages for details.

[quote]
bbqueen 寫道:
Hi GBA & wouldbe

我都plan 7月中去北海道, 試下自己"渣車"玩, 想坐 ANA, e 家 book 太遲嗎? Would you mind pm me your agent's info to me? How much you pay for each person?

Comparing with JAL pacage, which one is cheaper/better? Thanks!
[/quote]

男爵府

AE_bb,
我e+郵寄申請緊個國際車牌, 等個牌出咗就會租車喇.

男爵府

AE_bb,
我收到張國際車牌喇, 我3月28號寄既, 4月5日收到, 都幾快, 一個星期搞掂. 我尋晚send咗email比tobcco租車, 我會係旭川攞車, 旭川機場還車呀.

男爵府

我都confirm咗7月7號既機位喇,
代價係要每人比多$700 upgrade 做 H class,
所謂既H class係每人多10KG行李,
同回程可以用ANA個貴賓室,
其實我地都用唔著.
ANA個D staff話d機位好full,
suggest我地upgrade,
我老公話費時成日係樹擔心個waiting,
upgrade咗佢算喇.

我就好鬼肉赤,
好彩張大新卡每人有$300 discount,
叫做冇咁傷law :-|

男爵府

waisin,
係啊, 不過相對cx都重係平d, e+我地一個大人3日2夜, 住keio plaza, 就$5,190, 小朋友4,490.

男爵府

金毛B媽,
我係用直接搵ana機票部book既, 個price跟足ana既官方網站. $700扣埋$300 discount, 每人貴$400 law.
金毛B媽 寫道:
wouldbe

你 throught 咩 booked 架, 點解要多成 $700 upgrade, 我覺得好貴喎

男爵府

AE_bb,
個price未包tax架. tax 大人就$616, 小朋友$428.
係啊, 我本來plan咗同你同一日出發架~ 睇下有冇會機會係富良野相遇啦
我book咗SA個隻MAZADA 1,500CC個款車.
AE_bb 寫道:
wouldbe,

呢個價錢包左稅未呀?

你早我1日出發

你係tobcco租邊種車款呀?

男爵府

Cyrus,
其實唔只cx, jal d態度同service都好差架, 我老公之前去jal問機票個d野, 佢地d staff正眼都唔望下人, 對住部電腦講野, 問一句答一句, 好似完全唔想做你生意咁. 我老公去過2次( jal counter就係佢公司樓下), 2次都係咁,佢話jal d staff個個都咁衰架~
Cyrus 寫道:

講d野俾大家知,CX d 衰野,話說我知道CX已經有package價錢出左就叫我agent打去CX問,點知CX同我agent講話未出喎,agent打俾我話未出,跟住我同agent講我有price list係手不如fax俾佢睇,跟住agent收左份price list後就再打去CX, CX接電話果個人都仲要話未出,跟住我個agent話"我有price list喎", 跟住CX個sales話咁你fax俾我睇下係咪真的,最後個sales勁惡死咁打俾我agent話"咁你而家想book咩房呀",咁大間公司,d staff都唔知咩態度,出左價錢咪幫人book law,都唔知點解會咁,我個agent將佢條線放落speaker,所以我都聽到個sales講咩!

男爵府

AE_bb,
1,500cc應該夠喇. 我地一家人再加多2大1細由大埔出赤柱都夠力

我plan咗:-
7 Jul HK – 札幌
8 Jul 札幌丹山動物園
9 Jul 美瑛 (拼布之路),
10 Jul 富良野 (芝士工房) - 麓鄉 (麵包超人店,果醬園)
11 Jul 富良野 (果汁工場,Wine 工場) – 中富良野 (彩香之里,町營薰衣草園)
12 Jul 中富良野 (富田農場) – 上富良野 (日之出公園)--> 東京
13 Jul 東京
14 Jul 東京
15 Jul 東京--> HK
AE_bb 寫道:
睇下有冇會機會係富良野相遇啦 >>>>好呀

你幾號落富良野呀? 你係咪都係淨係喺富良野揸車?1,500CC 係咪應該都夠喇?

男爵府

AE_bb,
係啊, 希望見到你地啦, 到時你記得認住我個仔個樣wor, 我唔知你地一家咩樣
我12號7pm機由旭川落東京呀.
我租車用咗24000yenfor4日, 你可以input你要租既日子, 咁個租車網會自動計比你架喇, 計完arm先confirm, 去check下啦, 我租咗car set 1,000yen.
AE_bb 寫道:
wouldbe,

我同你喺11/12號都有機會見到wor :mrgreen:

你13號落東京坐幾點機呀? 我記得你都好似由旭川落東京?

想問下1,500 cc 租幾$$呀? 點計呀? 你有冇租埋 car seat 呀?

男爵府

AE_bb,
哎呀, 我冇問佢wor, 我剩知有GPS咋~

男爵府

AE_bb,
我地以前都係揸mazda1300cc架, 而且重成11年車tim, 在我來講, 都ok wor,我老公就話唔夠力飛車law, 但佢都試過踩盡到130, 但唔知係日本同香港有冇分別喇.
HelloKitty 寫道:
我尋日上tocoo網, 發現原來nissian比原先我訂mazda A class仲平少少, 我出左email去問清楚

AE_bb,
但有人同我講mazda1500cc都好唔夠力, 所以如果tocoo復番來真係nissian平d, 我可能會轉用nissian.

男爵府

AE_bb,
我confirm多一次我老公, 你地4個人之外重要加行李, 佢話1300cc勉強都可以wor.
希望你book到1500cc啦, 咁就一定夠.
AE_bb 寫道:
wouldbe

咁我地就一定唔會飛車

不過 book 到 1500cc 就梗係好過 1300cc 啦, 我又驚架車細d......

男爵府

你可以試下呢間:-
四季之宿
oasismcmug 寫道:
Can somebody help please? Can someone help me which other cottage or pension that has private toilet? Thank you very much in advance.

男爵府

oasismcmug,
我都唔識日文架, 我上次book都係send email比四季之宿, 隔咗2日佢都冇reply我, 我地就打電話比佢, 佢識少少英文, 佢話check email, 好快就reply話ok喇, 佢有寫埋係room with bath room and toliet咁. 你可以試下.
Dear wouldbe,
The 四季之宿 website is in Japanese. I do not know how to book it because I can not read Japanese. Do they take non-japanese booking? I wonder if you could helpus? Is that they have private toilet and bathroom?

男爵府

HI, oasismcmug,
我原先都諗住book cottage-H架, 不過Full咗, 後來AE_bb介紹我試下"四季之宿", 我睇地圖佢都好近富田農場, 而且係www.jalan.net評分重有成4.7(5分係滿分), cottage-h係4.3, 不過d評分係佢地d日本人比既, 只可以做reference.
但有一點可以肯定, "四季之宿"個host d英文好差, 而cottage-H就幾好, 同"四季之宿"個host溝通應該會有困難law.
呢d只係我估咋, 要實際去到先知.
你可以去jalan.net度睇下佢地d評分compare下.

Dear wouldbe,
Thank you very much for your reply. I will try it again. Do you mind to tell me more about this 四季之宿? Is the room, location and food good? How does it compare with cottage-H? Is it comparable? Thank you very much in advance. :lol:

男爵府

DeeDee媽,
其實waisin已經好有心機咁收集咗好多資料係page1, 你可以慢慢睇, 揀你自己鍾意既行程.
DeeDee媽 寫道:
我想同我19個月大嘅bb女去北海道,大概6月尾或7月頭,諗住玩5天,主要想賞花同摘士多啤梨,可唔可以推介下啲行程?盡量俾多啲資料我吖因為我真你唔係好熟! 多謝哂!

男爵府

porpor,
你不如試下打電話去問下啦, 我上次都係咁, 不過都幾搞笑, 個屋主又唔係好識英文, 雞同鴨講, 最後都係email confirm.
porpor 寫道:
因為好多民宿都沒有回復!

首頁

尾頁

跳至