母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB 十個月大,全母乳,而家早晚埋身返工泵一次。
我BB 都係十幾日人仔先全埋身,之前黃要泵及用樽餵。當時健康院都叫我泵算,我自己堅持,逐餐試,試到BB 肯埋身〜跟住就辛苦少少由泵時三個鐘一次變返兩個鐘一次,啜到nipple 好敏感好痛,我都無放棄〜最後當然成功!
各位奶媽唔好以為泵= 易控制時間、等其他人餵、唔駛痛。其實BB 愈大泵媽愈難做!你地都想爭取時間同BB 玩!襯BB 肯啜,捱兩星期以後大把好日子!

大宅

呀b而家三個半月,我係近呢幾日先由全泵轉全埋身,起初有d唔慣,唔慣在唔知呀b食左幾多,夠唔夠飽,不過見到佢成日啜啜下係度笑,覺得埋身食感覺真好,好sweet,希望我都可以一直堅持落去啦

大宅

回覆:Babybabyhopes 的帖子

講得好,餵人奶已經辛苦,泵媽更辛苦,睇住自己辛苦泵出黎嘅奶比第二個人餵,好淒涼㗎!出街又麻煩!
所以大家一有咩埋身問題就即刻去搵母乳姑娘睇姿勢!

男爵府

hashtag影視迷勳章 玩具勳章

引用:我BB+十個月大,全母乳,而家早晚埋身返工

原帖由 Babybabyhopes 於 13-09-17 發表
我BB 十個月大,全母乳,而家早晚埋身返工泵一次。
我BB 都係十幾日人仔先全埋身,之前黃要泵及用樽餵。當 ...
我bb已經30日人仔…仲轉得切嗎

男爵府

hashtag影視迷勳章 玩具勳章

引用:呀b而家三個半月,我係近呢幾日先由全泵轉

原帖由 mizcaren 於 13-09-17 發表
呀b而家三個半月,我係近呢幾日先由全泵轉全埋身,起初有d唔慣,唔慣在唔知呀b食左幾多,夠唔夠飽,不過見 ...
係咪要泵都夠bb食先可以轉全埋身?我而家泵兩次先岩岩夠bb一餐

侯爵府

親子王國15週年勳章

之前我好羨慕泵媽~~~時間好控制,可以比人餵,睇到食幾多,打爆雪櫃同冰箱時仲好有成功感~~~奈何自己泵唔多,好掹掹緊先一餐換一餐,唯有死死地氣全埋身(可以唔補粉既唯一方法)

但到我返工後...洗樽烚樽忙到爆...泵時又悶...聽住啲機器聲...睇住啲奶未夠數,心理壓力仲好大...

我覺得除非媽媽對泵反應好好,泵一次可以2-3餐,咁先諗得過做泵媽~~~但都要有心理準備其實扣返泵奶座奶洗樽既時間,未必慳到多過埋身媽

男爵府

DHA勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:大家把握埋身機會,泵媽唔易做!

我個仔黃到而家都未退哂

全泵到而家

令願喊令願餓
已經50日大,我都好想盡快埋身

大宅

講得好 ! 返工要泵無辦法,逢星期六日我就最開心,全天候埋身,唔洗洗樽洗泵、烚樽烚泵、砌樽砌泵、雪樽雪泵,多好多時間陪 bb !!!

初生時 bb 係要食好耐,佢又攰時自己又攰,又唔知佢食幾多,長輩/無知c6 會challenge,會無信心,又諗住可以俾人餵,自己可以休息下,泵好似好理想咁。

可能我個人霸道,我想對住 bb 最多時間 ! 一直堅持除返工外全埋身,太好了,唔洗成日俾人搶咗個仔 (特別係去 62 99 屋企,一句 bb 要食奶,就關埋房門,慢慢、靜靜地餵一輪先交人),又唔洗同 c6 爭仔抱 !

bb 越大,埋身食得越快,方便到不得了! 同 bb 去街已經好多野攞,我一條巾 (有時唔記得攞巾就披肩+大髮夾就得) 加一個細水樽就去街,輕輕鬆鬆,去街都開心 d !!!

各位埋身有困難的媽媽,加油 !!!!! 捱過開頭就有好日子過,有問題快 d 去搵母乳姑娘幫手,唔好浪費埋身餵人奶最甜蜜的親子時光 !

大宅

ayenchan 發表於 13-9-17 10:11
講得好,餵人奶已經辛苦,泵媽更辛苦,睇住自己辛苦泵出黎嘅奶比第二個人餵,好淒涼㗎!出街又麻煩!
所以 ...
心同感受,臨復工前我坐埋一邊睇我媽用樽餵bb 食泵奶,我坐埋一邊泵奶,頭一次幾想喊,感覺好淒涼,咁辛苦泵奶,抱下 bb 都唔得...

大宅

bebebei 發表於 13-9-17 11:15
係咪要泵都夠bb食先可以轉全埋身?我而家泵兩次先岩岩夠bb一餐
聽好多jm講bb埋身啜係多奶過泵,所以應該唔駛到泵夠先轉

男爵府

viffy 發表於 13-9-17 12:29
講得好 ! 返工要泵無辦法,逢星期六日我就最開心,全天候埋身,唔洗洗樽洗泵、烚樽烚泵、砌樽砌泵、雪樽雪 ...

我呀女好鍾意埋身,個個星期6日埋身完,星期一就大件事了..........又惡又玩絕食....唉

男爵府

畀面勳章

我都係全泵到7個幾月頂唔順學返埋身,
有時自己好攰想瞓多陣, 但唔起身泵又谷, 泵遲d又怕奶量跌,
返埋身好好多, 可以同亞仔一齊瞓晏少少.
仲有咁岩果時亞仔病左, 唔肯食粥又唔肯飲水, 好彩學識左埋身,
唔食野都有啖奶水落肚, 唔怕佢餓親同缺水.

大宅

回覆:kwokbao 的帖子

勁,七個月都可以埋返身

大宅

引用:我都係全泵到7個幾月頂唔順學返埋身,+有時

原帖由 kwokbao 於 13-09-17 發表
我都係全泵到7個幾月頂唔順學返埋身,
有時自己好攰想瞓多陣, 但唔起身泵又谷, 泵遲d又怕奶量跌,
返埋身好 ...
我都想埋翻身,有咩秘訣??

男爵府

畀面勳章

ccchong 發表於 13-9-17 17:39
我都想埋翻身,有咩秘訣??

秘訣係... 妳要夠懶.
我當時真係頂唔順, 唔想做咁多野, 想瞓晏D (亞仔11點幾瞓, 7點就醒, 半夜坐起身喊幾次)

方法係不停嘗試, 早上谷奶亞B未瞓醒可以試, 晚上臨瞓佢呆呆可以試,
因我仔大, 佢會爬走會推開我, 所以初時佢啜一陣唔啜反抗我唔僧逼佢, 要起身泵奶同坐奶比佢.
目標係想佢喜歡埋身, 所以唔會逼佢同令佢覺得埋身係唔開心.

初初未習慣埋身, 亞B可能食得辛苦, 我會用手推等D奶出快D.
不過開頭妳都會辛苦, 因為亞B食唔清可能奶量會跌, 所以埋完身可能要泵清.

大宅

引用:呀b而家三個半月,我係近呢幾日先由全泵轉

原帖由 mizcaren 於 13-09-17 發表
呀b而家三個半月,我係近呢幾日先由全泵轉全埋身,起初有d唔慣,唔慣在唔知呀b食左幾多,夠唔夠飽,不過見 ...
你好叻呀〜 眼見好多人BB未滿月就放棄!
算啦,人覺有志,唔係個個肯犧牲!

大宅

引用:講得好,餵人奶已經辛苦,泵媽更辛苦,睇住

原帖由 ayenchan 於 13-09-17 發表
所以 ...
我序前自己泵,自己餵〜 辛苦到呢!

大宅

引用:Quote:原帖由+Babybabyhopes+於+13-09-17+

原帖由 bebebei 於 13-09-17 發表
我bb已經30日人仔…仲轉得切嗎
你想就得〜
但好辛苦,樽可能三個鐘一次,你要變番兩個鐘一次,唔識食乳頭會損會痛會敏感!好辛苦!但之後你就知值得!

大宅

引用:之前我好羨慕泵媽~~~時間好控制,可以比

原帖由 焦糖媽 於 13-09-17 發表
之前我好羨慕泵媽~~~時間好控制,可以比人餵,睇到食幾多,打爆雪櫃同冰箱時仲好有成功感~~~奈何自己 ...
真係一星期泵幾次都唔想!

大宅

引用:講得好+!+返工要泵無辦法,逢星期六日我就

原帖由 viffy 於 13-09-17 發表
講得好 ! 返工要泵無辦法,逢星期六日我就最開心,全天候埋身,唔洗洗樽洗泵、烚樽烚泵、砌樽砌泵、雪樽雪 ...
係呀〜 我諗我捱多半年都變早晚埋身!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊