自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Delete post

wong12    發表於 13-9-19 18:41

公爵府

回覆:又係神慈秀明會

神慈秀明會 (宗教法人 神慈秀明会)是日本一種新興宗教,本屬神道教世界救世教的一支。1970年由日本人小山美秀子創立,總部在滋賀縣甲賀市信樂町神苑。早期以醫治為宗旨,近年活躍於環境保護和美術等方面。
同耶穌及聖母無關

公爵府

多年前西貢南邊圍旅遊巴翻側事故就係呢個教嘅教友,大家有無印象?
http://zh.m.wikipedia.org/wiki/2008年西貢南邊圍旅遊巴翻側事故

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

angel1206 發表於 13-9-18 16:00
我未來老爺奶奶都係神慈秀明會既頭號忠心教友, 我未來99話d藥係毒藥叫全家都唔好食, 有一次我男朋友2個妹妹 ...
先說明我阿爸阿媽都係呢個教既教友, 我自己未入信.
我覺得每個教都有呢種忠心教友, 唔會只係神慈透明會先會咁, 樓主可能只遇著你未來99係咁, 所以先會有咁唔好既感覺.
我都認識佢地一d入左信十幾二十年既教友, 佢地初時見到我都會叫我入信, 我當時婉拒, 之後就冇再叫, 所以唔會個個教友都係咁.

公爵府

蝴蝶皇后 發表於 13-9-18 16:32
多年前西貢南邊圍旅遊巴翻側事故就係呢個教嘅教友,大家有無印象?
http://zh.m.wikipedia.org/wiki/2008年 ...
係, 呢單意外好多人傷, 我都認識一d教友係當時的傷者, 有位教友當時係重傷, 做左幾多個手術, 住左幾個月醫院. 有d教友當然係過左身啦.
所以而家佢地去西貢既總會, 旅遊巴係唔會行呢條路, 因為怕危險.

公爵府

引用:我未來老爺奶奶都係神慈秀明會既頭號忠心教

原帖由 angel1206 於 13-09-18 發表
我未來老爺奶奶都係神慈秀明會既頭號忠心教友, 我未來99話d藥係毒藥叫全家都唔好食, 有一次我男朋友2個妹妹 ...
我中學時個同學帶我返過幾次我覺得佢怪怪地又濫神秘:;pppp:一定要有教友帶住先可以入去佢教會架唔似得其他教堂咁有興趣都入得

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 angel1206 的帖子

我99都入左呢個會成廿年…佢好正常唔似你99咁喎

不過我最憎佢地成日叫人捐錢

我99都中毒架…唔比我地掂佢個神光櫃!懶有寶咁:;pppp:

水晶宮

男爵府

引用:回覆+angel1206+的帖子我99都入左呢個會成

原帖由 Minor 於 13-09-18 發表

我奶奶又係信左廿幾三十年。呢個會真真揾笨,一日都黑都好多名堂要捐錢,捐得小又話冇得出席d咩活動,平常要d老人家當值做埋打掃清潔,呃埋d錢置物業。鼓吹有病唔洗睇E生,d教友幫你做d叫“jor lik“既儀式就得喎,吹脹。年年要換“神光“,最少幾千蚊。

男爵府

引用:我未來老爺奶奶都係神慈秀明會既頭號忠心教

原帖由 angel1206 於 13-09-18 發表
佢個神叫“咩see沙麻“

公爵府

Minor 發表於 13-9-18 16:47

我99都入左呢個會成廿年…佢好正常唔似你99咁喎
個神光櫃冇入信既人係唔可以掂架, 我都冇掂過我阿爸阿媽嗰個

公爵府

loklok_mama 發表於 13-9-18 17:09
我奶奶又係信左廿幾三十年。呢個會真真揾笨,一日都黑都好多名堂要捐錢,捐得小又話冇得出席d咩活動,平常 ...
個神光好似唔洗年年換喎, 只係定期換個神光袋咋喎
如果係年年要幾千蚊咁換, 我阿爸肯定唔會入信, 佢只係間中返去教會叫d組長幫佢換個神光袋.

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

loklok_mama 發表於 13-9-18 17:09
我奶奶又係信左廿幾三十年。呢個會真真揾笨,一日都黑都好多名堂要捐錢,捐得小又話冇得出席d咩活動,平常 ...
係啦…個爛鬼神光又話唔比人掂得,年年比錢去換…又話年年要去日本聖壇

根本就係搵笨

我自細父母就離左婚,我就跟爸爸生活

有日我媽有個教友打黎話我呀媽唔得啦叫我去見佢最後一面,呀媽原來在死前半年入左呢個會…呀媽走左後果兩位聯絡我既教友要我日日同佢返教會日日捐錢…我話我要返工唔可以日日去,佢地就黑曬口面比曬面色你睇..

好啦…到我呀媽搞掂曬D身後事…佢兩個無良教友話陪我走左咁多路要茶水錢!真係正仆X黎…咁當時我同C6拍緊拖,加上佢呀媽又係呢個神棍教…咁咪聽佢呀媽講比返D茶水錢果個條神棍囉

諗起都一肚火…總之呢個教變態架!厄人、神棍

男爵府

引用:Quote:loklok_mama+發表於+13-9-18+17:09+

原帖由 小fen 於 13-09-18 發表
如果係年年要幾千蚊咁換, 我阿爸肯定唔會入信, 佢只係間 ...
我成日聽奶奶講要换神光,幾錢幾錢甘,又話我大伯(同佢一樣信呢個教)嫌貴唔換。可能隨你卦。我奶奶好虔誠架,寧願慳自己都要捐錢,佢個神光櫃我都冇掂過,佢又係好緊張,好似夾萬甘,唔比掂

珍珠宮

小fen 發表於 13-9-18 17:15
如果係年年要幾千蚊咁換, 我阿爸肯定唔會入信, 佢只係間 ...
神光袋我奶奶都成日去換…神光好似一年一次,我99好似幾百蚊

公爵府

loklok_mama 發表於 13-9-18 17:24
我成日聽奶奶講要换神光,幾錢幾錢甘,又話我大伯(同佢一樣信呢個教)嫌貴唔換。可能隨你卦。我奶奶好虔誠架 ...
咁我又唔聽見我爸媽要換個神光呀, 只係話換個袋.
如果要換神光俾錢的話, 我阿爸一定唔會, 因為佢入信時都俾左錢, 冇可能年年都俾.
個櫃冇入信係唔掂得呀, 我都冇掂佢地個櫃

公爵府

Minor 發表於 13-9-18 17:24
神光袋我奶奶都成日去換…神光好似一年一次,我99好似幾百蚊
係咪要換我就唔知啦, 我又唔覺我爸媽有換到.

男爵府

引用:多年前西貢南邊圍旅遊巴翻側事故就係呢個教

原帖由 蝴蝶皇后 於 13-09-18 發表
http://zh.m.wikipedia.org/wiki/2008年 ...
呢次意外我奶奶都有去。講起就嬲。出事時我睇到新聞,就驚奶奶有事,因我知佢有去,即刻打比老公,老公打比奶奶,但奶奶冇開電話,急到我地死。後尾揾到佢,問佢知唔知發生咩事,原來佢個教會冇話比佢地知有教友出事,重繼續活動,重要熄電話,你話邊有甘不負責、甘冷血架

珍珠宮

我爸媽以前都係神慈秀明會既教友,我細個既時候就要佢地返教會,每個月有什麼月際都要返去參拜,我好憎去,如果要入信就要買個神光箱(成個棺材咁),而入信後每個人都要帶一種要“神光”既野(其實只不過係一塊布包到好似一個正方形咁,之後掛條連係上面,因為有左“神光”就可以進行一種叫“淨靈”既動作(即係用隻手去替人治病 ,我媽同爸個時每個星期要幫教會“當班”,好煩,到我大0的既時候又逼我入信,信左又成日叫我返教會,又叫我去咩際物物際,到後期我媽就不信了(我忘了是咩原因),但當時我爸仍信的,不過之後發生了一些事,我爸亦都無再信了。現在回想起,都覺得呢個教係呃錢,慶幸我的一家人都已經脫離呢個教會了。

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

我99也超級信呢個教…………

首頁

尾頁

跳至