自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係長途巴士中,有2公婆加埋1個姐姐
帶住3姊妹
我估大約5歲,3.4歲,2.3歲度
中途開始排中間個女同最細嗰個不停喊
我見個爸爸係度抱,又轉下位
乜都唔得
全車人都無得訓
因為2個加埋好大聲

係咪小朋友真係一喊就控制唔到呀?
我未生架,但係我諗到如果係我
我唔識點應付呢個場面

媽媽們,你地有無乜有效既辦法呀?

伯爵府

回覆:如果你地bb們係巴士勁喊,你地會點呀?

塞奶咀可能得,唔得都無辦法

大宅

我會用電話開影片

男爵府

回覆 Chafing 的帖子

其實我都好怕BB搭緊車扭計, 唔想影響其他人, 自己聽到亦心痛。會盡量氹, 比奶咀, 比零食....唔得都無辦法

公爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 Chafing 的帖子

包容囉,咁佢地都唔想同無奈,細路仔要扭都冇辦法

水晶宮

引用:我係長途巴士中,有2公婆加埋1個姐姐帶住3

原帖由 Chafing 於 13-09-21 發表
我係長途巴士中,有2公婆加埋1個姐姐
帶住3姊妹
我估大約5歲,3.4歲,2.3歲度
其實真係控制唔到,因為小朋友仲細嘛,我會用電話氹佢收聲,一係帶定零食喺袋氹佢

大宅

喪喊真係冇辦法。我隻臭豬(係街) 有時扭眼瞓喪喊,要我係到行住先好少少,所以我好少搭巴士,因為我唔可以係架巴士到行。有時都好怕同隻臭豬去咁遠既地方

男爵府

我係人奶媽,我會出絕招 即時收聲靜晒

家龍mA  萬試萬靈  發表於 13-9-21 15:29

大宅

回覆:Chafing 的帖子

我個女之前搭巴士都成日扭計,有次仲要係屯門公路塞車,周圍d阿婆阿姨問我有冇奶咀有冇水

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

我試過,勁驚影響到人,平時唔比玩ipad都要投降,止左佢地d喊聲先

珍珠宮

通常有風景睇都唔喊

子爵府

引用:我係人奶媽,我會出絕招+即時收聲靜晒

原帖由 melmelyan 於 13-09-21 發表
我係人奶媽,我會出絕招 即時收聲靜晒
哩招從前都係我殺手

男爵府

以前未做人阿媽見到尼D情況都覺得好煩,而家有小朋友先知BB系好難控制到架,我會俾佢平時中意D嘢俾佢,所有殺手澗用曬,應該有用

子爵府

作為一個乘客,如果佢屋企人係試過都攪佢唔掂,都無辦法小朋友,咁細真係控制唔到,咁米塞耳筒開歌聽囉。如果佢企人唔理,由得佢喊,我都可能會好聲好氣問佢bb喊左好耐,係米唔舒服,洗唔洗幫手。(題外話,我都試過晨咁早返工坐巴士,望住三個嘈到爆炸既b6..舉起食指放喺口邊"薯"佢地)

男爵府

我試過搭飛機,坐我後面個bb(應該一歲左右),由上機喊到落機,三個幾鐘機程裏面,bb父母出動過零食、ipad,都只係收過聲大約十五分鐘。到落機嗰陣,佢媽媽孭住個b,第一時間行去最前,佢老公就攞行李。有個男人企喺個媽咪旁邊,好想安慰佢,幫佢手氹bb,但個媽咪可能已經好尷尬,好炆,黑晒面唔理個男人。當時我原本都好想安慰個媽咪,但見佢咁,我都唔敢出聲。其實成程機啲乘客都好好,冇人出過聲,落機嗰陣都冇人畀面色對父母睇。換轉嗰個係自己個b,我都會一千萬個尷尬,但又心痛。

大宅

比野佢食,即時收聲

子爵府

我仔多數係要食奶 但我全埋身 成車都係人就好尷尬。。

珍珠宮

BB喊有時真係控制唔到,所以去邊都好我盡量唔會搭巴士,搭港鐵有咩事可以落車,安撫完先上返車

翡翠宮

如果係我嘅小朋友,點都控制唔到,我會落車搞掂佢地先,唔想嘈住人……

首頁

尾頁

跳至