論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

工人會唔會成日都Mom/Sir你架?

可能我同工人關係都close,所有佢唔會成日mom我,反而亞sir佢就成日叫喎...佢多數會address我Mammi,跟亞b叫!!!?-(

別墅

Re: 工人會唔會成日都Mom/Sir你架?

會, 但佢叫"madam"而唔係mom, 其實madam & sir 先係尊稱, mom 同mami冇分別, 係香港文化先將女主人叫mom.
大和撫子 寫道:
可能我同工人關係都close,所有佢唔會成日mom我,反而亞sir佢就成日叫喎...佢多數會address我Mammi,跟亞b叫!!!?-(

洋房

Mom都好過無呀...我叫工人做野佢多數應我Yes,有時咩都唔應,聽左都唔知佢知唔知,不過佢多數會聽完就做

大宅

真係好CLOSE喎, 叫你MAMI, 有D打冷震呀.

洋房

等待BB的小貓 寫道:
真係好CLOSE喎, 叫你MAMI, 有D打冷震呀.
該用戶已被刪除

別墅

我工人都一樣有時跟bb叫mami,有時叫mom
:wave: :pint:

禁止訪問

大宅

babesiu 寫道:
我個印印叫我’小姐’咖.’小姐,你返嚟喇?’, ’小姐,食得飯喇’...幾架勢

哈哈哈
等我教賓賓叫我大少奶先得......
大少奶早晨...諗下都想笑...

複式洋房

我諗妳個bun係口齒唔靈利,而唔係妳惡;因為我個bun又係咁,有時回應我叫我Mom,但係有時無故又叫我Sir ;又經常同我講有關囝囝時,佢講咗"She.........."
N&M 寫道:
唔知我係咪好惡? 我叫bun bun 做嘢, 佢會答我 "yes, sir"? ?-(

複式洋房

my yan yan address me "太太" all the times, then, I am really 威!

子爵府

醒目開學勳章

IYMAMI 寫道:
我諗妳個bun係口齒唔靈利,而唔係妳惡;因為我個bun又係咁,有時回應我叫我Mom,但係有時無故又叫我Sir ;又經常同我講有關囝囝時,佢講咗"She.........."

唔係錯啊!我問過賓賓,係賓籍煩你呀英語裡面係用"she"="he",跟住呢句先好笑,我問咁"she"係用咩形容?佢答我:咪"she"囉,mom你真係識講笑

子爵府

醒目開學勳章

aunt-amie 寫道:
[quote]
babesiu 寫道:
我個印印叫我’小姐’咖.’小姐,你返嚟喇?’, ’小姐,食得飯喇’...幾架勢

哈哈哈
等我教賓賓叫我大少奶先得......
大少奶早晨...諗下都想笑...[/quote]
唔得,我又要教賓姐叫我皇后娘娘,仲勁,有無氣勢?[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1475.gif[/img]

別墅

我以前個吹水賓話菲律賓係叫老師做"mom","Sir",所以佢地咁叫主人因為佢當主人係老師咁教導佢地喎。

因為呢件野太吹水,所以連佢呢句說話有多真就唔知啦,不如各位靚媽問番你地d賓啦!
minimooncake 寫道:
會, 但佢叫"madam"而唔係mom, 其實madam & sir 先係尊稱, mom 同mami冇分別, 係香港文化先將女主人叫mom.[quote]
大和撫子 寫道:
[/quote]

洋房

Bingo呀!My賓都係咁架!!!
IYMAMI 寫道:
又經常同我講有關囝囝時,佢講咗"She.........."

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至