論盡家傭

跳至

首頁
34567...15

尾頁

別墅

BK Milk勳章

引用:Quote:外星媽媽+發表於+14-2-21+22:29+我想

原帖由 kaky 於 14-02-21 發表
暫定24號是到港, 3月2日才可帶佢返屋企~~
希望今天順利到港

大宅

引用:回覆+外星媽媽+的帖子點會冇呀???他們一向

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

引用:Quote:原帖由+外星媽媽+於+14-02-23+發表係

原帖由 emilyckl 於 14-02-24 發表
唔知邊個打邊個,同“總監”有好些嗎?
嗰個總監好似好熟啲工人咁,話係訓練佢地的

別墅

BK Milk勳章

外星媽媽 發表於 14-2-24 11:55
嗰個總監好似好熟啲工人咁,話係訓練佢地的
Yes, I talked with a lady who is the trainer.

大宅

引用:我都唔知道緬甸女傭好唔好,+因香港未聽過,+

原帖由 kaky 於 13-10-06 發表
我都唔知道緬甸女傭好唔好, 因香港未聽過, 不過上網睇新加坡已有緬甸女傭一段時間, 好壊參半~~
我現在唔敢 ...
請問知不知是否順利到港?

別墅

BK Milk勳章

回覆:外星媽媽 的帖子

已到港了。

複式洋房

祈待樓主對工人的評價...

大宅

引用:祈待樓主對工人的評價...

原帖由 ftygirl 於 14-02-24 發表
祈待樓主對工人的評價...

大宅

回覆 ftygirl 的帖子

仲要等到3月2日先可帶返屋企~~

大宅

大宅

大宅

emilyckl 發表於 14-2-24 09:45
唔知邊個打邊個,同“總監”有好些嗎?

我一向都是同"總監"聯絡的, 亦是她promote緬傭給我的.

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

剛睇報導講到緬傭姐姐幾好咁噃.. .希望可以保持水準啦...

攪到我又想再請番工人... 自炒左舊工人幾個月來我真係好懶做家務.. 放工返來十分之忙... AHAHAH

等待樓主日後既新姐姐報告~~
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

別墅

別墅

BK Milk勳章

回覆:有冇人知道緬甸女傭怎樣??

【太陽報專訊】【記者陳淑霞報道】緬甸外傭輸港,一直只聞樓梯響,首批十九人的緬傭生力軍昨終浩蕩抵港,負責「牽線」的僱傭中介指,能操英語的緬傭不愛「煲電話粥」、自制力強、聽教聽話,且生活循規蹈矩,甚獲港人家庭垂青,當中不乏居於淺水灣、山頂等逾五千呎獨立屋的知名超級富豪,更有富豪一次過「認頭」四名緬傭,將外傭班底大換班。首來港的緬傭則被地鐵逼爆情景「嚇壞」,坦言尚未習慣,但會努力融入本港文化。

30%擁學位 英粵語培訓

緬傭「先頭部隊」昨早五時許抵港,由xxxx僱傭中心總經理xxx隨行,旋即到入境處辦理手續,其後再到中介的訓練中心休息,為未來一周最後特訓作準備,包括試搭港鐵熟習交通實況、廚藝及家務訓練,並重溫廣東話,熟習「熄電視、湊放學及買餸」等常用的詞彙。

林淑玲大讚緬傭淳樸敦厚、做事勤快「易上手」,亦因信佛而多安守本分,「唔會追求物欲或亂搞男女關係」,服從性高「唔會駁嘴」,亦不會「博炒諗跳槽」,口味與港人相似但較清淡,注重清潔。林指,其公司是首獲緬甸發牌的全球及本地僱傭中介,每年獲配輸出限額二千人,去年九月至今成功招募二百名二十四至三十五歲女傭,三成人擁大學學歷,由專人教英語、廣東話及普通話,於當地接受三個月密集式訓練,學習本港文化、照顧長者及嬰兒護理等技巧。近一百人已畢業,全獲本港僱主聘用,將分批來港。

她更指,不少人「千方百計」查問緬傭輸港情況,聘用者以長者家庭、緬甸華僑佔多,亦有近二十名經營地產、銀行大集團的超級富豪「認頭」,全因他們於星馬泰的度假屋,聘用的緬傭表現佳,較其他外傭優勝,不惜苦等多月等候聘用。

初來埗到的緬傭稍現疲態,仍樂於示範做家務,表現有板有眼,三十一歲的Thin Thin Moe即席示範英語及普通話對答,她曾於馬來西亞當工廠女工,但薪水微薄,希望來港賺錢養家,又指不怕本港僱主難服侍或遭虐打。

大宅

引用:【太陽報專訊】【記者陳淑霞報道】緬甸外傭

原帖由 emilyckl 於 14-02-25 發表
【太陽報專訊】【記者陳淑霞報道】緬甸外傭輸港,一直只聞樓梯響,首批十九人的緬傭生力軍昨終浩蕩抵港,負 ...
你請嗰個有無上鏡呀?

大宅

引用:Quote:原帖由+emilyckl+於+14-02-25+發表【

原帖由 外星媽媽 於 14-02-25 發表
你請嗰個有無上鏡呀?

大宅

引用:Quote:外星媽媽+發表於+14-2-24+11:53+你是

原帖由 kaky 於 14-02-25 發表
不是, 第一批超過9成都不是用金x, 你呢??
你地第二批幾時到港??
我也不知是第幾批,我上星期才入齊文件,已過了領事館,入了入境處,但未有ref no

別墅

BK Milk勳章

回覆:外星媽媽 的帖子

Yes

男爵府

回覆:有冇人知道緬甸女傭怎樣??

緬傭食唔食豬架?
要每日拜神的嗎?

首頁
34567...15

尾頁

跳至