自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好媽媽勳章

我個仔特別頑皮

有冇媽咪可以教教我可以點做. 我個仔 5 歲 K3, 已經連續 2 天比老師罰留堂, 昨天 45 分鐘, 今日 10 分鐘. 昨日是因為他首先話同學"死仔, 衰仔", 之後做完評估的試卷就去取圖書看, 但是他又搶同學的圖書, 又推人. 老師因此要他罰留堂. 今日就不執嘢, 玩打交, 就罰留堂 10 分鐘. 已經試過用好多方法教他, 都不得. 真是有冇媽咪可以幫到我.
:-( :-(

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Re: 我個仔特別頑皮

咁平日邊個叫佢"死仔 / 衰仔"?
呢樣佢一定係學大人的,
要教,先要搵出源頭,
邊個大人咁講,先以身作則先改。

複式洋房

好媽媽勳章

多數都是阿婆, 阿麻 + 我老公, 已經要他們不可以再說和大家都要留意自己所講的說話

子爵府

小朋友有時講d野同做d野都係在大人身上,電視機及身邊事物所吸取我地做父母要多些留意及關心我地的小朋友,爸爸需要家庭溫暖,媽媽需要爸爸的愛及關心,小朋友需要爸爸媽媽gar愛及關懷....所有野都係一個循環~多些同小朋友溝通啦

禁止訪問

複式洋房

好媽媽勳章

jennifer_bc,

我都有跟個仔溝通, 但是仔成日都話"我唔講比你聽". 他真是唔講, 點樣叫他, 都不肯講.

大宅

我阿仔都話過要殺死果個老師,插死li個老師,
我唔知佢係邊度學返黎。

或許是電視吧?但我通常都係睇普通話ge電視咋播..
而且我睇緊時,佢正忙緊佢自己的活動架喎。

臭八婆 寫道:
唔一定大人架
我仔話要殺死校長
問佢邊度學佢話
搭校車同學講架
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

別墅

嘩∼∼依家d細路咁犀利架!
大人除左要以身作則外, 重要教導小孩子是非對錯!
唔好以為小孩子咁樣好得意,由得佢亂咁講!

複式洋房

你d屋企人係唔係好燥?
不如實行孟母三遷

禁止訪問

大宅

我個仔讀幼稚園係好乖架,唔會比老師罰依樣個樣,仲會比老師話佢乖,,而家升左小學,就由開學到而家不停比老師話佢上堂遊雲,做埋d出位野,話極都唔聽,仲越黎越學埋d唔知咩野返黎,我問老師 佢話係學左另一個同學d野,= = 而家叫極佢都係敢,,點解架???
讀書唔叻都算啦 而家d操行都衰到敢,都唔知幾時又有新野比我睇 ,都巳經日日同佢講唔可以敢,但都係......唉,,,,,,,激死我

男爵府

我覺得家校係合一架,生命影響生命,妳應該先係家庭方面去影響佢帶佢上正軌,學下SUPER NANNY的招數啦!如果係屋企佢的行為已經有問題同埋講極都唔改的話,就係屋企搵個AREA叫企埋去一段指定的時間,你地全家唔好採佢,直到佢要為自己所犯的錯SAY SORRY為止,我相信佢慢慢會明白自己邊道地方做錯而慢慢去執翻正

首頁

尾頁

跳至