家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問除中國市場外還有甚麼市場基金可買入?

本人投資月供基金數年,持有富達澳洲基金及怡富中國,價格已上升一倍,正心大心細是否仍繼續持有還是先獲利沽出,未知何否指教一下。
另來年還有甚麼市場可供選擇? 雖然仍看好中國市場,但A股熾熱恐有危機
該用戶已被刪除

Re: 請問除中國市場外還有甚麼市場基金可買入?

洋房

可靠嗎? 我係初哥

子爵府

India & Vietnam

別墅

the new emerging market has high pe already.
some people say we should put $ to safer area such as europe or developed asian countries??!
洛威拿BB等有心人收養 :adore:

複式洋房

新加坡是一個值得投資既地區. 因為係未來幾年內, 相信新加坡既經濟會有一個很大既發展. 原因係佢係未來兩三年內, 將會起好兩個賭場, 而透過起賭場, 一定可以刺激到新加坡既旅遊業. 而每個賭場既投資都涉及三十幾億美元, 兩個即六十幾億. 此外, 由金沙集團投資既賭場, 亦將會起一個全世界最大既會議中心, 希望透過呢個會議中心, 可以吸引更多世界級既會議選擇新加坡作會議場地.
此外, 新加坡政府亦決定由今年起, 將會逐步減低利得稅, 籍此吸引更多外資選擇新加坡作基地.
從呢幾方面睇, 若唔選中國(個人對07年既中國市場仍充滿信心), 新加坡不失為一個好既選擇.
基金方面可以諗: GAM Singapore 或者 JF Singapore; 若唔想單一國家咁大波幅, 可以諗JF ASEAN

大宅

wife 寫道:
India & Vietnam

我銀行個sales都係咁講,但係又好似升咗好多,買5買好?

複式洋房

越南已有新措施為股市降溫, 大家可以留意下佢既發展情況.

別墅

anybody bought JF vietnam??
洛威拿BB等有心人收養 :adore:

洋房

印度市場都好似幾好,有冇人可分析下?
對越南市場不太熟悉,市場是否有模有矩都不知,有冇人知道,個人較恐怕因資金難回流或一文不值。

洋房

無人有意見?

大宅

印度市場現在太貴了, 而國內通脹高企, 下星期可以又要加息... 小心.

越南: 太細市場,資料太小, 買入只是如入賭場. 不過, 在短線的資金市, 的確可以升到瘋狂, 但, 是否泡沫呢 ?! 自己考慮啦.

^^

Ron38
「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

大宅

想請教一下中國加息對d基金價係咪有影響?

如果手上有中國基金使唔使吐左現先?

如果打算買中國基金係咪等o下先?

大宅

^^

說真的,其實只要多留意市場新聞,及多看資料,你便會明白中國現時的投資情況 :

太多錢, 市場太投機, 大量外資湧入, 同一時間政府不希望'瘋升'而作出不同情度的調控..

若真的喜歡中國, 很簡單, 買入後set止蝕, 便可以安心投資. 現在是不是時候?! 說真的,在bk有人答..也只是'估'.. 哈哈.. 真心話.

我搜集了很多中國方面的投資資料, pm你, 你自己去看市場人士點看啦... 他們比我們更專業, 多聽, 多留意, 多明白, 才是投資之道.

你真的有時間看完, 再post你的看法在此啦.

^^

Ron38
「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

別墅

Ron,

133 招商中國基金現價值博嗎? 什麼價位入較安全呢?

menmen

民房

新興市塲如中美, 巴西, 南美又怎樣呢? 請分析下o

大宅

Ron
收到你的pm
夜晚去研究一下
再次唔該晒你

首頁

尾頁

跳至