母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

兩星期了, 用電泵泵5分鐘, 只得..

BB已兩星期大, 我租了電泵來泵奶, 但現時為止泵5分鐘只得2安, 是否吾上奶呢???
該用戶已被刪除

Re: 兩星期了, 用電泵泵5分鐘, 只得..

男爵府

你bb太細啦,你現在先不要泵,努力埋身啦!
能夠泵到2安即係巳經上奶上得唔錯啦!
要記住,泵永遠都不及埋身食的咁多家!
而且,埋身食對乳房的刺激大過用泵好多家!
你現在最需要就係埋多d身,多d刺激造奶,等到bb at least 6 week大 (or 要返工前兩星期)先開始用泵同用bottle啦。
以家泵出來,就會以為自己得咁少奶(但其實係有好多,不過泵唔出之麻),嚴重打擊自信心之餘,又要洗野消毒,制唔過呀!

複式洋房

因我現時餵人奶餵了45分鐘後, BB仲哭, 好像吾夠飽.
故我要補奶補2安. 晚上仲只食奶粉.
所以, 我會用泵泵出來, 給BB

伯爵府

好媽媽勳章

georgecoco 寫道:
因我現時餵人奶餵了45分鐘後, BB仲哭, 好像吾夠飽.
故我要補奶補2安. 晚上仲只食奶粉.
所以, 我會用泵泵出來, 給BB

If I were you, I would breast feed him again instead of 補奶粉

At night~~~I don't suggest you to feed with formula at this stage (only 2 wk)

男爵府

係呀, 埋身餵對乳房刺激大啲, 你個 b 已家先兩個星期, 要比佢吸啜多啲先會多奶. 同埋如果你過早用奶樽, 驚佢會乳頭混淆.

加油, 你一定做得到既!

水晶宮

好媽媽勳章

兩星期大,用電泵泵5分鐘,有2oz真係好唔錯.

我阿b依家4個月大,用電泵泵20分鐘,先有2oz.
但佢由出世到依家都只係補過兩次奶粉.

埋身餵多d,好過無謂o既擔心.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊