論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

外傭集會 促加薪13.5%

(星島日報報道)經濟好轉,有外傭組織促請政府,將最低工資由現時的三千四百元上調,回復至九八年的三千八百六十元(約百分之十三點五)。他們又希望政府撤銷外傭被提前終止合約後,只能留港兩周的限制。組織將於三月四日再發起遊行爭取權益,預計將有二千名外傭參與。

金融風暴及沙士後,外籍家庭傭工的最低工資曾兩度下調,至○三年最低的三千二百七十元。代表七個外傭團體的Coalition for Migrants' Rights指,在○五及○六年,政府雖分別將最低工資上調五十及八十元,仍未能彌補早前的減幅。組織認為,外傭曾與僱主共渡時艱,現時經濟好轉,希望政府能將最低工資調高,回復至九八年減薪前的水平,即三千八百六十元。

另按現行外傭條例,僱主與外傭簽訂的合約如被提前終止,外傭只獲准由合約終止日起計算,在港逗留兩星期。印藉傭工Laila稱,如果回鄉再重新來港,費用高昂,希望政府可以給予他們更長的逗留時間,尋找新工作。組織代表上周五曾約見三名立法會議員,商討調高最低工資等事宜。

複式洋房

Re: 外傭集會 促加薪13.5%

那些外傭真的不知所謂!
身在褔中不知褔 :-(
得寸追尺

可憐我這班要為生活日做夜做, 沒有選擇下才請外傭照顧小朋友!
最可憐的, 我們政府也只是照顧/痛惜外傭!不理我們些這僱主死活 :-(

子爵府

香港都冇最低工資, 點到佢哋有呀 ? 我夠有同公司共渡時艱, 但人工都冇加, 佢哋都  ?-( ?-( ?-( ?-(

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

佢地已經加左兩次架喎

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

講笑嘛!

佢地俾d 乜野質數的工作態度我地呀! 我一家一星期6日都在家吃飯, 我真係唔知佢有冇抹枱架! 我昨晚自己煮飯... 哈哈... 食完飯抹枱, 我條抹枱布竟然係...... 淺黑色的! :evil: 咁簡單的工作都要煩我, 佢地真係值哩個價錢嗎? 減佢人工就差不多.... 除左因為家中冇人看守孩子的安全外, 有什麼是不用我去打理的?

貼錢買難受!無奈~ :tongue:
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

子爵府

組織代表上周五曾約見三名立法會議員,商討調高最低工資等事宜。

我們有乜野渠道可以先向這幾位立法局議員反映我們的意見呢!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

咁d外傭稅係咪佢自己負責返先?都痴

大宅

低能架﹗香港人加人工幾年都加唔到13.5%人工, 嫌低咪唔好黎香港打工囉, 呢個人工分分鐘香港有d女人做清潔都搵唔到喇, 人地仲要搭車, 食飯, 養家, 又有幾多人會同情佢地呀, 係度攪攪震.

最低工資可以有, 但我覺得不適用於外傭囉, 我地咩都包晒佢咁滯, 佢已經凈賺喇, 如果我每個月儲到三仟蚊都不知幾咁安樂喇.

子爵府

講真, 經濟係咪真係好轉丫
我間公司業績一落千丈, 就黎可能連份工都無埋, 講咩加人工呢
政府真係唔該你睇真d宜家既環境啦
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

大宅

1) 這就是民主自由的其中一個代價...

2) 點解有議員願意同佢地開會呢....我諗我地香港的僱主真的要檢討一下了.. 點解沒有人會幫忙和協助我們呢..

大宅

唔係呀....我d人工都無得加啦...公司隨時摺.....佢地可以加咁多???!!!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

真係唔公平
點解我地只可選擇thai, indo & phil? 大陸人又唔可以申請黎做傭工? 我唔係有種族其視, 更唔係幫大陸人, 只係唔明我地點解要咁煩, 請d不同文化, 不同語言0既人黎, 有好多人要請傭工照顧老人家, 我相信佢地會考慮大陸人
sorry, 可能有d離題
jk67jk 寫道:
講笑嘛!

佢地俾d 乜野質數的工作態度我地呀! 我一家一星期6日都在家吃飯, 我真係唔知佢有冇抹枱架! 我昨晚自己煮飯... 哈哈... 食完飯抹枱, 我條抹枱布竟然係...... 淺黑色的! :evil: 咁簡單的工作都要煩我, 佢地真係值哩個價錢嗎? 減佢人工就差不多.... 除左因為家中冇人看守孩子的安全外, 有什麼是不用我去打理的?

貼錢買難受!無奈~ :tongue:

男爵府

外傭成日都要加人工, 又唔會諗下我地包食包住包睇醫生, 最慘係佢有左又要照顧到佢生, 我公司都冇咁好的福利啦, 對住佢地又要忍氣吞聲 最怕萬一真係要加人工, 但政府又要收外傭就煩囉

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

別墅

我5年都沒人工加

creamychoy 寫道:
唔係呀....我d人工都無得加啦...公司隨時摺.....佢地可以加咁多???!!!!
[url=]

男爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢地可能食到矇左!

洋房

我地都要香港政府每個月hk$400減為 hk$200 同可以將外傭人工報稅 !!! 改三個月為試用期,有官帥在身不能找新僱主,僱主可以keep passport ,凡借款/失蹤一律留back list等女傭再申請新僱主時,有remark 比新僱主知道,女傭大肚一律返回原居地.... 哈哈 sure win .... 發白日夢 !!! 如果香港政府真係實施以上條例,我第一個比個 "至叻" 比佢。

侯爵府

rainbowlala 寫道:
我地都要香港政府每個月hk$400減為 hk$200 同可以將外傭人工報稅 !!! 改三個月為試用期,有官帥在身不能找新僱主,僱主可以keep passport ,凡借款/失蹤一律留back list等女傭再申請新僱主時,有remark 比新僱主知道,女傭大肚一律返回原居地.... 哈哈 sure win .... 發白日夢 !!! 如果香港政府真係實施以上條例,我第一個比個 "至叻" 比佢。

1,000,000% agree

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好掂呀, 100%贊成
rainbowlala 寫道:

伯爵府

佢地咁叻, 末叫議員同政府要求取消 $400 外傭稅先啦, $3670 加埋外傭稅 $400 = $4xxx, 又食又住搵鬼請佢地, 不知所為

首頁

尾頁

跳至