家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 結婚後是否仍然有俾錢娘家?

有呀 :-P

大宅

由第一份工已經有俾家用,因為爸爸、媽媽帶大我們都辛苦,但每次俾家用佢哋,都同我講:妳夠唔夠用?一係講:我幫妳儲蓄起先!有這樣的父母真係我的福氣,但佢哋又講幾時都係生女好D!

大宅

pandayumama 寫道:
婚前婚後我都一直比父母家用,而且仲係一直擔重任個種,有時都會覺得心力交悴,但正如大家所講,父母養大我係花左好多金錢+心血+愛心+......
父親去年離世,留在我心頭的痛一直不能消失,我們巳經不能有太多的時間陪伴父母,如果能在經濟上讓他們有個安定的晚年就請盡力吧.....
me too!!我生我仔仔果年果月,我爸爸離世,我都答應媽媽,我會令她在經濟上不愁…所以我都要努力工作!

男爵府

我睇完你地個個都有俾,我自覮好慚愧,我唔係每個月俾,只係响d大時大節一次過俾多d,我老公係老外,佢覚得好奇怪點解我要俾$屋企人(佢地有做野ga),佢話好似報答咁,而佢prefer買gift會好d,佢話就算仔女大咗後,我地唔可以問佢地拎$,因為養佢地係我地責任,而唔係攞番回報,如果想退休後有$用,應該係我地要努力做野搵$,而唔係應該俾pressure d仔女喎,有時我老公叫我無須做野,因我地有join account,其實都係佢d$,咁我可以用,但我心諗,如果我唔返工,咁我又點响d大時大節一次過俾$我阿媽呢?!! 唉......

男爵府

有比, 大時大節及我出雙糧時會比多dd
佢地都有擔心我地夠唔夠用, 所以佢地真係好好好好...........
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

洋房

對我來說,給父母一點錢是一份心意.更可況,婚後陪伴他們的時間已經減少.如果人又唔到錢又無.你話佢地會幾傷心呢?

當年我因為要養家所以先至會出來工作.由當日開始我經己學會節儉,由於學歷較低,收入不多.我只能給予他們的基本生活費(直到現在)不過這已佔了我收入的一半了.

經過這幾年來, 雖然辛苦但我亦可以儲到一點錢.所以我認為儲唔儲到錢係自己個人的問題,請大家不要將問題推到你們最親的父母身上.

複式洋房

BBIX 寫道:
我睇完你地個個都有俾,我自覮好慚愧,我唔係每個月俾,只係响d大時大節一次過俾多d,我老公係老外,佢覚得好奇怪點解我要俾$屋企人(佢地有做野ga),佢話好似報答咁,而佢prefer買gift會好d,佢話就算仔女大咗後,我地唔可以問佢地拎$,因為養佢地係我地責任,而唔係攞番回報,如果想退休後有$用,應該係我地要努力做野搵$,而唔係應該俾pressure d仔女喎,有時我老公叫我無須做野,因我地有join account,其實都係佢d$,咁我可以用,但我心諗,如果我唔返工,咁我又點响d大時大節一次過俾$我阿媽呢?!! 唉......

外國人對家庭的觀念同中國人唔同. 雖然佢地會比中國人更表達愛. 但其實視每個人係獨立個體. 冇供養父母的概念.

大宅

我覺得好睇家庭環境,每個家庭經濟不同,
我就出黎做野俾家用到現在,
以前d家庭,個個生幾個,每月份糧都用洒係屋企喇~

我有些朋友,父母家庭經濟好好,
俾錢父母都唔要,所以我覺得每個家庭不同.

有俾家用有唔代表好孝順.
唔俾家用有唔代表唔孝順.

做子女最緊要知道父母需要甚麼.

大宅

父母年青時, 將佢地既收入全數放哂係我地身上, 我地就係佢地既投資, 到我們長大了, 養番佢地就必然啦!
結婚與否並唔係重點, 最重要係有冇心. :mrgreen:

男爵府

雖然份工冇雙糧同花紅,但年年在新年我都會比多3000當係節日特別金,因為知佢地過節一定駛得多,只要佢地仍健在,生活得開心,自己慳d都比得開心。

別墅

2老,共供養$5200一個月,新年多$2000
我自己俾,而且我一向無洗老公$,俾幾多都可以自己定.

首頁

尾頁

跳至