自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 如果可以係hk生活就好喇!!!

[quote]
waiabbey 寫道:
但係住外國d鬼老可能都認為我地d香港移民滿佈距地整個角落呀! 香港人見倒d自由人都驚, 大家都係中國人都接受五到, d鬼老會點認為我地呀?

咁又唔止hk人嘅,依家london什國人多呀!冇計啦,人離鄉濺,物離鄉貴麻 :-(

男爵府

waiabbey, 你咁又唔同, 我意思係如果覺得係外國揾到工sin驕傲sin至係崇洋!!

男爵府

11111 寫道:
鍾薏媽媽

我來咗uk7個月,起初時半夜'擇'醒仲以為自己係hk架,定定之後其實身在uk,我來uk都係為小朋友咋,依家外地生活咪好好多囉,有電腦有dl,如果唔出家門同係hk冇分別

咁又係, 我由朝到黑多數都係睇無線, 不過係d劇集慢d lahh!!!

男爵府

大家好呀~~ 岩岩先見到有個咁既topic~
我想講。。。
[size=x-large]我都好想返香港呀!!! :-( :-(

男爵府

11111 寫道:
[quote]
但係住外國d鬼老可能都認為我地d香港移民滿佈距地整個角落呀! 香港人見倒d自由人都驚, 大家都係中國人都接受五到, d鬼老會點認為我地呀?

咁又唔止hk人嘅,依家london什國人多呀!冇計啦,人離鄉濺,物離鄉貴麻 :-(

係呀!!!! 物離鄉貴arh!!! o個日買左罐成3磅1罐ge"豆豉0魚", 好唔抵arh???

男爵府

hk430, 收到la~~~我都係呀!!!!!!!!!
你係邊ga???

男爵府

鍾薏媽媽,
我老公7.15am 出門口, 5pm-6pm return. But sometimes he has to leave earlier. 識新朋友有d難因為我無返工好難識人. 但會同老公d朋友 social. 從前in uk, 我多朋友過佢 (becasue he worked from home), 所以我宜家有d jealous!
但宜家無返工有多d同hk d family & 朋友 communicate (I never had time before). 但我發現多d in touch, miss them & hk more. Becasue they remind me of lots of things!
USA 比 UK 有多d選擇, 但同hk無法比! I also miss 茶餐廳 in hk! :-(

大宅

鍾薏媽媽 寫道:
[quote]
11111 寫道:
[quote]

係呀!!!! 物離鄉貴arh!!! o個日買左罐成3磅1罐ge"豆豉0魚", 好唔抵arh??? [/quote]

我又買咗12粒墨魚丸要£3x

男爵府

鍾薏媽媽,
我老公7.15am 出門口, 5pm-6pm return. But sometimes he has to leave earlier. 識新朋友有d難因為我無返工好難識人. 但會同老公d朋友 social. 從前in uk, 我多朋友過佢 (becasue he worked from home), 所以我宜家有d jealous!
但宜家無返工有多d同hk d family & 朋友 communicate (I never had time before). 但我發現多d in touch, miss them & hk more. Becasue they remind me of lots of things!
USA 比 UK 有多d選擇, 但同hk無法比! I also miss 茶餐廳 in hk! :-(

waiabbey, 你老公返日頭都好丫, 我老公返3.30-12, 所以夜晚都係得我同r b係屋企!!
係lahh, 我咪就係比mummy同個妹搞到我件仲miss hk lahh!!
咁usa好過uk都好la, 有冇成日去飲茶ga?? 同hk冇得比就更ga la, 尤其是如果返完hk返黎, 真係乜都唔想食, 邊到都唔想去ga, 令願係屋企

男爵府

11111 寫道:
[quote]
鍾薏媽媽 寫道:
[quote]
11111 寫道:
[quote]

係呀!!!! 物離鄉貴arh!!! o個日買左罐成3磅1罐ge"豆豉0魚", 好唔抵arh??? [/quote]

我又買咗12粒墨魚丸要£3x [/quote]

heehee.......係o米仲要係冇乜墨魚味ge墨魚丸la???

侯爵府

Del
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

Del
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

SaBB,
豆腐花....豆漿......"次"飯.......好味arh!!!
你係o米返weekend chinese takeway做counter ga???
你住係宿社???
咸蛋?? 你打算掂煮arh??
反而係我老公返hk時成日買益力多自己飲wor!!! ?-(

男爵府

SaBB 寫道:
鍾薏媽媽,

你就好啦,有得係屋企睇無線...
我都有tvb劇集睇,不過係對住電腦睇, 人地download比我既 ..so, 晚晚食飲都同我一齊睇, 有返d hk感覺

o車.......你咪仲好!!! download o個d仲新la!!!
就係要有返dhk感覺, 我先由朝到黑開住無線睇!!!

侯爵府

Del

侯爵府

Del

侯爵府

Del

男爵府

鍾薏媽媽,
其實我係uk時係做restaurant/catering manager (but not chinese restaurant), 所以有時都會after 12am 返屋企, 老公成唔日等我返!

我唔係住big city 但every Sunday 都會去飲茶ga, 20 mins drive. 但今日冇去因為好大雪, 零下十幾度!

有日同表妹MSN, 佢話去lunch, 問佢eat what, 佢話雲"ton"麵, 雖然好簡單, 但都好 jealous, 因為好容易for her, just a few minutes away!

表妹gave me this web site 話幫我解悶! 點知仲惨! 以前冇特別想hk d生活, 但見到this web site d人成日話去邊到食buffet ah, 日本料理ah, 有d jealous ... although usa has more choice than uk, i can get 日本料理 as well, but not as much choices as hk.

但我唔認為usa好過uk even 多d選擇, 始終係uk 14 yrs, 比 usa親切d ...

男爵府

鍾薏媽媽 寫道:
SaBB,
豆腐花....豆漿......"次"飯.......好味arh!!!
你係o米返weekend chinese takeway做counter ga???
你住係宿社???
咸蛋?? 你打算掂煮arh??
反而係我老公返hk時成日買益力多自己飲wor!!! ?-(

益力多 Tesco有wor ...我係uk成日買ga, 好貴嘅咩?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至