跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 嘔奶及肚仔好多風!

BB 最近成日嘔奶, 而且個肚仔好多風, 已經幫助掃左好耐背脊, 但係都唔得. 大家有冇辦法?

大宅

Re: BB 嘔奶及肚仔好多風!

嘔奶會唔會係食滯左? 你餵得佢密唔密呀?

bb眼白係咪帶藍? 媽咪話帶藍係多風.

複式洋房

我阿b亦一樣,有什麼方法可以去肚風,佢每次飲3安都會飲剩1.5安,飲時仲有痰和打egg

kogo 寫道:
嘔奶會唔會係食滯左? 你餵得佢密唔密呀?

bb眼白係咪帶藍? 媽咪話帶藍係多風.

大宅

kogo
BB 眼白冇帶藍, 不過, 我用egg 按摩佢個肚仔, 入面放隻銀介子, 按完之后, 隻介子係藍色既! 奶奶話甘係多風.

大宅

kogo

bb 本來吃6安, 最近常嘔奶及有肚風, 唔多肯吃, 只吃了5.5安. 佢都係4小時一餐!

男爵府

FOR 肚風, 我買左枝叫"infacol wind drops" (relief from infant wind) 30ml, $46~, 滴左幫BB"UR", 我阿B試過幾次, 真係快D"UR"~

別墅

我用熟油用手掌磨熱後按落bb肚仔去肚風!

子爵府

我阿媽叫我買"吾德勿賜"比阿b飲,等佢唔使成日肚痛咁可憐.但我老公話唔好靠呢d,所以寧願掃風掃耐d,每次食完奶都掃30分鐘. :-|

子爵府

我都聽阿媽講過,不過佢話用生油噃...
不過佢話呢啲古老方法,都唔知係咪work,所以冇叫我試.

NIKI5551 寫道:

大宅

之前我囡囡都係成日嘔奶同咸,眼仔又藍,阿媽叫我買”吾得密水”比佢飲,後來去到藥房阿媽話買”安兒保健肥仔水”,特價$25(150ml),藥房個人話呢隻都可以,甘我由佢滿月無耐飲到依家,每日沖完涼比一茶匙佢飲再比幾啖水佢飲或者溝落d水或奶比佢飲,試過早二、三日無比佢飲就成日咸,昨天比番佢飲不知幾好訓,依家佢有2個月大,唔知幫唔幫到你地。

大宅

judymama 寫道:

[quote]
[/quote]

呢個方法我試過二次,阿囡勁咸,我阿媽話佢肚仔好熱,佢用熟油倒落手掌磨熱後按落阿囡肚仔,重覆幾次磨熱再按,記住再磨熱手時記住遮住個肚仔先唔好冷親,跟住阿b舒服d就無點咸

大宅

用橄欖油得唔得??我地大肚果陣查果D呀

民房

我想问枝野中文是?在那里買到?thx!

大宅

hialice

醫生都開左比我, 不過, 我覺得作用唔大.
hialice 寫道:
FOR 肚風, 我買左枝叫"infacol wind drops" (relief from infant wind) 30ml, $46~, 滴左幫BB"UR", 我阿B試過幾次, 真係快D"UR"~

大宅

我用baby oil, 不過, 作用唔大!
毛豆豆 寫道:
[quote]
judymama 寫道:

[quote]
[/quote]

呢個方法我試過二次,阿囡勁咸,我阿媽話佢肚仔好熱,佢用熟油倒落手掌磨熱後按落阿囡肚仔,重覆幾次磨熱再按,記住再磨熱手時記住遮住個肚仔先唔好冷親,跟住阿b舒服d就無點咸[/quote]

別墅

kennistong,

我都試過加係D奶比bb飲, 覺得放d屁大聲d, 好似作用不大;仲有bb飲完奶1-2hrs至嘔d奶出黎仲有d渣tim, 你地有冇咁既情況架? 幫bb掃風每次只有1次ur, 有時仲好細聲, 掃到手都軟, 唉!

kennistong 寫道:
hialice

醫生都開左比我, 不過, 我覺得作用唔大.
[quote]
hialice 寫道:
[/quote]

大宅

YumiYumi

你用什麼奶樽, 我本來用nuk, 但係bb 嘔奶同難掃風既情況多左及嚴重左, 我依家轉左個奶咀用chu chu, 好似連掃風都好左少少, 唔知係心理作用定係真係有用.

男爵府

me too, 我都覺得bb容易掃風左~

kennistong 寫道:
你用什麼奶樽, 我本來用nuk, 但係bb 嘔奶同難掃風既情況多左及嚴重左, 我依家轉左個奶咀用chu chu, 好似連掃風都好左少少, 唔知係心理作用定係真係有用.

別墅

我想問係咪bb 'ur'左就唔駛再掃風ga?
bb肚臍突起係咪表示肚風多?

大宅

BB "ur" 左之后, 我都會再掃風, 等佢舒服d.

bb肚臍突起係咪表示肚風多?--> 甘又唔知wor!
milybb 寫道:
我想問係咪bb 'ur'左就唔駛再掃風ga?
bb肚臍突起係咪表示肚風多?

首頁

尾頁

跳至