媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 2001年11月份既BB媽媽會(Part III)

銘銘媽,
唔該晒妳! 幫我o地開新的topic, 妳的開埸白好精彩呀!

Kimama,
今次我o地去"5d4n"淨Bangkok :-P

P2001,
睛睛好番未呀! 唔肯食藥試下搵快佢鐘意的餅餅, 話食晒藥就比佢食, 唔知得唔得? 因為瑤瑤好鐘意食藥所以我無依個問題!

All mama,
瑤瑤上星期六我同佢去打流感針, 星期一開始唔舒服發燒, 這兩晚仲燒到103.x度, 希望佢快d好番la!

[size=large]ALL MA MA HAPPY HALLOWEEN

媽媽愛瑤瑤, 瑤瑤愛媽媽

複式洋房

琳琳媽 & Vanessa,
太好了! 琳琳 & 熙熙可以考入理想的幼稚園, 我今個星期六先in第一間學校!

琳琳媽,
瑤瑤都識答自己係女仔, 可能我有同佢講瑤瑤係女仔, 表哥係男仔! 聽得多所以識答.

Fungma & So,
見到你o地的message都覺得好唔開心, 豐豐開學唔可以比家長陪真係好慘無適應期, 希b間學校連家長係到都咁差唔到都”吧”! 玩住playgroup先啦, 下年先再讀, 到時大個仔會好好多. :-P

HeiMaMa,
係會咁o架la! 其他家長要番工唔可以成日請假, 個小朋友病都要比佢返學! 仲比唔比曦曦返?! 你再觀察下間學校好唔好! 如果遲d你開始不用陪曦曦返學, 可能佢又適應返得又開心都唔定呢. :-P

銘銘媽,
你是不是繼琳琳媽之後有喜呀? 恭喜晒

各位媽媽,
上星期瑤瑤發高燒差點要入院! 佢104度幾塞左肛d燒都無退小小, 嚇到我死死o下! 佢睇開個醫生又未夠鐘開診, 我去左睇第二個兒科醫生佢見到瑤瑤咁, 就提議我o地比佢入院, 果時個心都唔知點算! 我地話考慮下先, 原來搞搞下都夠鐘睇瑤瑤睇開個醫生, 咁我o地就走去睇, 跟住睇開個醫生問我地同瑤瑤打退燒針! 話小朋友入院好慘大人又辛苦! 同我地講打完針之後會退小小燒, 但仲有燒到102度就比佢食退燒藥, 食左半個鐘都唔退小小的話就塞肛, 如塞肛之後都唔掂就要同佢入院! 好彩瑤瑤打完針返到屋企開始精神仲唱歌仔, 我先開始安樂番小小, 跟住這兩晚我都不敢鬆懈一到4個鐘就比藥佢食, 成日同佢探熱抹身, 之後無再高燒但連續幾天都低燒唔退, 傷風咳又嚴重左, 再睇多一次醫生及睇中醫, 二樣一齊之後到依家好番好多仲有幾聲咳. 跟住就到我病左! 我立即睇醫生依家好番啦! 仲有要代瑤瑤多謝各位ee的祝賀, Thanks! :-P

各位11月出世的小朋友:
ee前排唔得閒, 不能和每個小朋友講生日快樂! 所以今之祝11月出世的小朋友:身體健康,永遠開開心心!

複式洋房

仔仔媽咪,
仔仔適應o左番學未呀? 仲有無喊呀? 有一日我係診所睇到02年10月出的”學前教育”話小朋友返學有哭鬧持續二星期都無好轉的話, 會對兒童有影響做成恐懼, 如果在返學途中已經開始喊就試下轉人帶返學, 仲有家長千奇唔好有依依不”寫”的表情, 小朋友是很敏感的.

kimama,
我只幫瑤瑤報了三間學校, 第一間就上星期六in完, 第二間就十二月頭in, 第三間就十二月先報名明年一月先in. 第一間就係”堅道~真光”我報名時係已經講清楚會收開學時足三歲的小朋友先, 因為佢”大坑”果間私小要收足六歲的小朋友, 不過仍然會in瑤瑤, in個時第一句已經同我講返要收足三歲的小朋友先, 跟住”係咁二”考o左瑤瑤兩個問題比張貼紙瑤瑤就走左去(奇視細女)
:-x 但係我見佢o地in其他小朋友就好詳細, 我覺得既然唔考慮就唔好浪費我d 時間, 搞到無返playgroup去in. 希望第二&第三間唔好又係咁(這兩間都係好多人報名), 我估都係收大仔/女). 不過我都心大心細唔知比唔比佢做細女?! 所以依三間唔收就05年先讀

Vanessa,
係呀! 近排的腸病毒好勁, 前間爆發果間聖心仲好近我屋企, 所以我都好驚
:-( 熙熙好好笑追小強打, 比我就9秒9唔走la, 不過我估依家比我係屋企見到小強, 我都會追打佢, 因為多o左瑤瑤 :-P

銘銘媽,
等我今期買本Parent 睇下銘銘先, 是不是可以投票的

各位ee,
多謝各位ee對瑤瑤的關心, 瑤瑤已經好番晒無事呢, 不過唔知係唔係食得西藥多個人有d燥, 打算同佢睇中醫清清佢

複式洋房

[size=medium]To all papa, mama & kids,

[size=large]Merry Christmas!

複式洋房

[size=medium]祝各位爸爸, 媽媽, 小朋友:

[size=large]HAPPY NEW YEAR!

複式洋房

Fungma,
多謝你的分享!

All mama,
瑤瑤都有 terrible 2 的表現, 未夠2歲就開始駁咀~同佢講你咁做係唔o岩o架知唔知道, 佢就答:唔知道! 叫佢唔好搞亂d野, 佢就答: 摸下咋! 佢就唔會打人不過會打空氣及身邊的物件! 成日自問自答--- > (講理人o地d對白) 佢naughty的時候我會罰佢企門口, 有時佢自己罰自己, 瑤瑤有時就罰佢d公仔企門口跟住就講我同佢講d對白, 搞到有好嬲又好笑! 我單獨同瑤瑤出街佢好小要我抱好肯行, 不過同爸爸一齊就成日要爸爸抱 :-P

瑤瑤佢病o左差不多3個星期, 初時咳跟住流鼻水差不多好番哂唔知點解就嘔, 仲嘔到七彩部洗衣機都無停過洗同乾, 跟住就呵個肚仔仲好多風成日叫肚仔痛! 依家好番好多了, 成個人都瘦o左 :-(

HeiMaMa,
Please check PM!

複式洋房

[size=medium]祝各位: 心想事成, 身體健康!

複式洋房

銘銘媽,
我估係男仔, 爆冷! :-P

Brianmama,
多謝你的分享, 等待你的待續!

HeiMaMa,
真係多謝你的關心!
致於曦曦間學校的老師是不是由N1跟到K3呀? 妳唔好un住 la如果個老師唔係跟到畢業妳駛咁擔心, 我覺得比曦曦讀o左e個學期妳先再評估曦曦需唔需要去做言語治療, 因為我朋友個仔2歲半才讀N1先肯開始講o野依家不知幾多o野講, 更可況曦曦先讀o左一個星期, 我就覺得曦曦好叻仔妳無陪佢一個鐘都無喊進步得好快, 我諗佢好鐘意間學校!

Vanessa,
瑤瑤係新年都好搞笑, 以前我同佢爸爸預先教佢人o地比利是妳應該點講, 點知大年初一果日心情好好人o地一比利是佢就同人講kung喜發財, 身體健康, 心想事成, 然後講多謝利是! D親戚見到佢咁好口就再比多封佢, 跟住轉頭比晒d利是我袋, 搭lift有人入lift佢同人講之前d對白人o地又比利是佢, 所以今年瑤瑤d收穫都唔錯!

Kimama,
Jeremy好番就好喇! 妳都多點休息

P2001 & All mama,
我去o左Bangkok 8日, 今次我家姐同我o地一齊去有人幫我手湊女, 同理時間長好好玩同好舒服, 買o野買到唔夠o急要用紙皮箱載 :-P

複式洋房

P2001,
因為今次買左d好ar位o架o野 & 幫人買多左d電器返來, 大件又重所以就搞成咁 :-P
晴晴好返d未呀? 妳都要休息多d小心身體, 盡量叫晴晴同小表弟唔好行得咁近不過我都知好難, 但都無咩辦法

Vanessa,
不如考慮o下比熙熙返全日幼兒園

複式洋房

AimeeLin,
歡迎加入我們!

銘銘媽,
哈哈..太好了! 湊成一個好字

kimama,
我只熟識Bangkok的”吃渴玩樂”通常上網睇睇有咩好介紹, 如果你有需要我可比d資料你!

Fungma,
真係好佩服你呀! 能夠一邊湊豐豐一邊讀書 :-P

琳琳媽,
是呀! 我們好耐無”傾計”喇, 見之前的留言我估你會好忙不敢來電打擾你, 你通常咩時間會比較清閒呀? 我call你la.

PinPin,
唔該晒你send張相比我, 我d親戚朋友話:影得瑤瑤好靚wor, 不過個媽就.............:-x
關於份報紙我要遲d先可以覆你有無, 我今朝已經call左我朋友佢話要找一找先知有無掉o左, 希望有好消息比你la

So & fungma,
第一張相係老師和琦琦, 最後一張是我和瑤瑤

複式洋房

HeiHeiMa,

是不是佐敦個醫生好出名la? Hugo好鐘意同Joey哥哥次次都跟著佢玩, 而瑤瑤每次放學都鐘意同Joey哥哥一齊行去MTR!

我都覺得好似Vanessa咁講, 曦曦仲係適應期! 你定係打算一路比曦曦返半日? 如果唔係就一定遇到這個過度期!你要試o下跟著老師的做法, 可能有不錯的效果!

今期開始Iris 個囡囡轉校過來同瑤瑤一齊返星期六間Playgroup, 同理我o地一齊選讀同一間學校讀K1, 唔知會唔會同一班做同學仔? 另外之前同你提及Thomas地墊我最後係灣仔買左仲平過係中環買, 我覺得唔錯又夠大同無膠味, 如果你仲有興趣我再比多d資料你!

複式洋房

[size=large]重要消息!日子有所更正 !請留意!

各位媽咪,
我和琳琳媽為了和大家預早慶祝兒童節!所以向3月份舉行BBQ!今次不會有抽獎和交換禮物的!詳情如下:

兒童節BBQ Gathering
[size=small]日期:2004年3月28日(星期日)
時間:中午12點正至下午4時正
地點:警察會(太子)
費用100(大人) / $70(小童三歲以上)
*駕車人士請注意:因本場地不提供車位,所以要在場外等街位!*
*截止報名日期:3月10日*
*已報名人士請於3月12日前過數給我,Hong Kong Bank A/C No.589-9-003528(TSANG WAI MING),請各位過數後PM給我留Ref. No.及保留收據!Thanks!*

報名名單:
1) 琳琳媽 - 2大1B - $200
2) Pochacco2001(Ming) - 2大1B - $200
3) 嘉琪(Pochacco2001朋友) - 2大1B - $200
4) QQ媽(Pochacco2001姑奶) - 1大1B - $100
5) fungma - 2大1B - $200
6) Heimama - 2大1B - $200
7) PinPin - 2大1小1B - $270
8) So - 2大1小1B - $270
9) 銘銘媽 - 2大1B - $200
10)Aimee - 2大1B - $200
11) Kimama - 2大1B - $200
12) ahtkk - 2大1B - $200
13) 瑤瑤媽咪 – 2大1B - $200

複式洋房

琳琳媽, P2001及各位媽媽,

屋企有d事未能出席個聚會, 唔好意思呀! 大家玩得開心d

複式洋房

琳琳媽,

謝謝你的關心! 其實係我老公整親隻眼入o左醫院(都要住一段長時間), 出左院都要休息所以不能出席你們的聚會! 記得到時post多d相比我睇

Vanessa & ahtkk,
我之前"媽媽寶寶"都有提及, 講孩子如果經常啜奶瓶, 會影響牙齒的健康, 不過熙熙只是飲奶先用奶樽應該問題唔大! 可以慢慢來 試o下將d奶放入杯杯都睇o下佢有咩反應!
瑤瑤都在兩歲時開始轉用啜筒杯飲奶, 初時都OK不過用o左無耐就病要用番奶樽, 之後好番就慢慢轉用啜筒杯, 依家一日兩餐奶都無用奶樽了!

複式洋房

P2001, 琳琳媽, CCT, 銘銘媽, HeiMaMa, ahtkk & Vanessa:
我代我老公向大家說聲多謝關心! 佢住o左成23日醫院今日仲於出院 la, 真係好開心 瑤瑤痴住爸爸唔放, 樣樣都要爸爸同佢一齊, 不論玩, 沖涼連訓都要爸爸陪.

HeiMaMa,
瑤瑤差不多有20日無見過爸爸(除左佢係醫院請假2日出來安排公司d事), 佢o地每日只用電話傾計好似一對小情侶咁

ahtkk,
祝婷婷早日好番, 天氣好反覆小心著涼, 瑤瑤昨天起身都傷風食左藥好番好多了

明天的聚會大家玩得開心d, 記得影多相比我睇

複式洋房

All mama,

個假期同瑤瑤去左海洋公園, 中央圖書館, 維園, 香港公園, 動值物公園(全公園宴)哈..哈..好開心!

另外我都睇o左個部"karcher"吸塵機真係好大部, 不過我考慮買另外個部蒸氣清潔機, 佢做緊特價$2500不過售貨員可以比之前做"9樓特價場"個價我$23xx, 如果大家有興趣想買記得問o下有無得平呢

複式洋房

Pochacco,
小心身體! 記得定時食藥呀!

仔仔媽咪,
真係登妳開心! 終於唔洗做到三更半夜.
你老公部相機真係好正wor, 因為一般的DC真係比單境慢!

銘銘媽,
我都要遲d先可以覆到妳! 不過我比較贊成去警察會多d. :-P

All mama,
瑤瑤都總算戒o左日片啦! 初初就愛理不理鐘意就話比妳聽, 唔鐘意問都話無得柯轉頭就柯o左, 之後係屋企去大小便都問題, 不過出街就唔肯! 唔鐘意我”勒”佢, 最後試o左幾個方法終於無問題仲好合作tim! 至於夜片佢都有意識叫我同佢小便, 不過通常都柯o左!

複式洋房

銘銘媽,
唔好意思呀! 星期日的聚會我不能出席. 因為我家姐改左時間飛返加拿大我要送機所以黎唔到.大家玩得開心d.

Angelmami,
妳好! 瑤瑤係3號出世最鐘意每事問, 多d入黎傾計!

Vanessa,
瑤瑤唔係好鐘意踏單車, 無心機踏! 最鐘意跑步, 踏兩踏就話:不如我地跑步啦.

CCT,
正一奸商! 我估佢都知道架單車係有問題, 如果唔係有咁好死肯退返錢比妳. :-x

仔仔媽咪,
妳老公影得d相好靚呀! 我同瑤瑤見到都開心理一份, 瑤瑤一路睇一路係到 嘩..巴斯光年呀! Micky呀! Pooh Pooh呀! 仲有瑤瑤對鞋呀!(因為仔仔有幅相係到劃緊畫的

複式洋房

Ahtkk,
婷婷好番未呀! 我都試過隻眼生粒野腫到開唔到, 醫生都叫我割左佢, 後來我睇左第二個醫生搽藥膏及用眼藥水就無事!

Vanessa,
瑤瑤都好鐘意游水, 近排佢爸爸都同佢游左好多次水, 仲想學人跳水tim! 我打算報親子游班因為唔知點教佢潛水.

仔仔媽咪 & kimama,
唔敢當做領導(包你地會)哈..哈..次數雖多, 但來來去去都係去個d地方, 我地都有打算係11月會去旅行不過暫時未決定去邊到!

Perrymami & kimama,
瑤瑤都可以清楚分"你"&"我", 不過有時都會講錯! 佢好清楚自己係女仔, 每次問係都無答錯自己係女仔. 去廁所就叫佢睇下到門個公仔有無著裙, 都無咩特別教佢!

複式洋房

p2001,
我都睇o左d相la! 晴晴好得意好開心, 晴晴有張相係喊住同老虎仔影相好慘但係好得意

Vanessa & 仔仔媽咪,
有時教仔佢要比d錢人駛先得o架 我都打算報Stanford不過佢地係灣仔個池要裝修未肯定到個日期比我, 要等佢地回覆!

仔仔媽咪,
玩得開心d, 仔仔爸爸又可以同仔仔影多d靚相

HeiMaMa,
同瑤瑤出外慶祝生日只不過係大人去旅行玩的借口 我都想做妳仔仔又可以去日本玩 :-P

首頁

尾頁

跳至