懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

有沒有2004年6月的準媽媽?

各位你們好:

因為我係第一胎, 所以乜都唔識, 希望多多指教

民房

Re: 有沒有2004年6月的準媽媽?

各位好,

有無人打算係想係私家度生呀, 有邊間好呢, 要係kowloon side既 ? 請比d意見喇

男爵府

kn33888,
你好呀!?我都係第一胎,好多野都唔識,咁而家可以一齊交流下啦!
我都打算係私家,一係仁安,一係法國.不過我細佬係做護士架,佢話幫我問下佢d同事,遲d俾d意見我.

大宅

Hi 各位你好,

我的預產期係6月10日, 未決定在私家定政府, 現在兩邊都有看, 你地照到bb心條跳未呀?? 我Monday去醫生到照希望照到啦!!! 我這星期都不是太好胃口, 時常都嘔!!!

民房

Bean & 雲,

你們好, 我只知預產期係6月中咋, 醫生叫我下星期再睇先可confirm, 上次睇時得好小咋, 3mm, 好擔心呀 ! 你們的有多大呀?

我都未決定在私家定政府, 你都有睇私家, 係指私家醫院定係醫生呢 ? 可唔可以在出面撿查, 但係私家度生呢?

男爵府

我都係第一胎 ....! 我都打算政府同私家兩邊一齊睇...!

男爵府

Hi All,

我都是第一胎, 星期四去左做第一之產檢醫生話得五週都未睇到bb, 預產期大約是出年6月底, 但個b大細, 可能下個月去檢查會知道多的.

現在好似無咩太大變化,只是個胸有的脹,成日急尿,兩邊有扯時住, 胃口都幾好, 但醫生話8-12 weeks會最容易嘔.

你地有無話俾的屋企人同朋友知, 如果未,會打算幾時講,我只是講了給老公同媽咪知, 是不是會等3個月先講.

你地現在有無開始食的咩野,來增加營養, 同埋有無特別注意些什麼.

大宅

Dear All,

我都是第一胎, 我的預產期是六月初, 我將會到 QE 生, 但亦會在私家醫生做產檢.

今日在私家醫生處做陰道超聲波, 現時BB 只有2.1cm (我現時大約九週), 見到BB 心跳.

男爵府

我都照到bb啦,有1.19cm(7週),見到佢心跳,醫生仲駁佢既心跳聲過我聽,好似火車行咁"格格"聲,好得意架,個一刻真係好感動呀!原來佢咁細都可以聽到佢心跳,好興奮呀!

男爵府

kn33888,
唔好太擔心呀!我之前都係照唔到bb,只見到個水囊咋,等到7週零4日再照陰超先照到,醫生都話佢細細粒,要zoom得好近先見到佢個心跳.醫生話睇佢就約有7週.因每個人排卵日子不同而bb個size會不同架,唔駛太緊張.之前醫生都叫我擔心都擔心唔黎,最緊要係自己食好d訓好d.你可以一星期後再去覆診,到時再照下呀.

男爵府

Bean,
我都係無乜胃口呀!好肚餓,不過食唔落.我就無嘔,不過就成日作嘔咁,頂住頂住,辛苦呀!醫生話惟有少食多餐.你之前照過未呀?第一次見到bb係好興奮架!你而家有7,8週,我想你會照到架啦!

男爵府

charlotteling ,
我未講俾老爺奶奶知,不過都想講佢地知啦,因為我已經講左俾身邊既好朋友同家人知啦.我媽媽之前叫我未過三個月唔好同人講,點知佢就開心到四圍講.不過我見係開心事,我都百無禁忌.不過我想講唔講住都係順其自然就得架啦.
我就每日飲脫脂奶同食一隻烚蛋(同事教架),同埋唔好咁操勞呀!想訓就去訓.
唔知仲有乜呢?不如大家一齊分享一下呀!

大宅

我吾單止昨嘔, 仲會嘔出來呀! 我都係好肚餓, 但吾想又吾知食乜. 成日口淡淡....
仲有我因為個胃吾受得奶, 之前日日都飲奶, 就日日會胃痛, 現在停左吾飲就好番d, 我真怕隻b吾夠營養, 都吾知點算, 希望問下醫生可吾可以食"蓋"片.

Bean

大宅

我飲奶後勁多胃氣, 我已經後少飲. 不知是否須要食鈣片?

民房

雲,

多謝你也, 惟有下次睇醫生先算呢, 希望會大d喇!

你每天食一隻烚蛋, 係未連蛋黃都食ga ? 我只係食葉"shun" 同飲媽媽奶咋.

民房

其實我都係無乜胃口呀! 有時好肚餓, 但又食少少就唔想食落去.我都無嘔,不過一食完就成日頂住頂住, 真係好辛苦呀! 我都怕亞b吾夠營養, 你們係幾時開始食"蓋"片呢.

我只係老公. 媽咪同奶奶知咋, 重叫佢地唔好講住, 公司方面都幾煩, 又想快d講, 等亞head可以顧住我, 但又驚成村人知道, 你們話點好?

民房

tiger,

你係幾時last m 既? 睇下同我近唔近, 點計幾多週ga?

我都成日好多胃氣 ga!

民房

你們打算去邊度生生, 有無資料比到呀,

你們係係邊度睇私家醫生ga, 我睇開個係中環, 好貴呀, 想轉law! 有乜介紹呢! 大既幾多錢呀.

呀!因為要換季, 所以打算要在床下低拿野, 要拿起床"玉", 怕唔怕ga

男爵府

床玉又大張又重....! 我覺得唔係咁好 !等人幫你 la....!

男爵府

Kn33888,

我打算係私家醫院生, 我上次去法國醫院探個朋友, 我覺得的環境幾好, 好似收費唔算好貴, 我現在睇緊冼世源醫生,詳細收費要下次覆診時再問清楚. 我是睇其他BK媽咪留言介紹, 好似話好好, 但我只是睇了一次.

雲,

現在我已經食緊好多野,因為我真的好緊張, 希望可以俾多的營養俾BB.

Folic Acid, Calcium, Magnesium, Vitamic D , Zinc and Vitamin C,

每天飲牛奶+燕窩
雞蛋間唔中食
花膠響羅湯

首頁

尾頁

跳至