婦女醫護

跳至

首頁
23456...16

尾頁

別墅

elainec9 發表於 13-10-30 23:33
其實呢類手術係揾婦科定外科醫生?
我都唔清楚, 我是婦科醫生做的。

別墅

wishmeluck 發表於 13-10-31 00:33
多謝你的回覆,我諗我都會喊住入手術室!醫生話90%微創10%傳統呀,因為粒野位置吾知點點點.......攪到我好 ...
唔好擔心太多了, 比D 信心自已, 信任你既醫生, 如果只係微創做一粒, 更加唔駛驚。。我的肌瘤都唔細, 一個 8 CM, 一個 7 CM,仲有好多數之不盡的小肌瘤呢。。
加油, 做完上來匯報下。

大宅

回覆 elainec9 的帖子

婦科

大宅

回覆 queen 的帖子

我明天早入院,下午做手術了,現很緊張!!
希望能像你一樣, 一點都不痛就好了!!

複式洋房

回覆:有子宮肌瘤, 決定做手術

我幾個月前都做左,一大粒11點幾cm,開刀做,做完又勁嘔,唔敢食止痛藥(因為好暈),好痛!住左5日先出院,但見剛才有jm話唔痛,可能我特別case呱?

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

woodie 發表於 13-10-31 16:38

我嗰個14CM,用機械人做,
放心,唔好太緊張,做完多D休息

複式洋房

引用:Quote:woodie+發表於+13-10-31+16:38+回覆+

原帖由 carmen111 於 13-10-31 發表
我嗰個14CM,用機械人做,
放心,唔好太緊張,做完多D休息
機械人?

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lwklkptogether 發表於 13-10-31 18:38
機械人?

類似呢隻,你可以Search Robotic Surgery,

依家有好多微創手術都有佢幫手,

我係第一批用佢嚟做呢個手術,

當時仲有好多學生入咗手術室睇住我

複式洋房

引用:Quote:lwklkptogether+發表於+13-10-31+18:

原帖由 carmen111 於 13-10-31 發表
類似呢隻,你可以Search Robotic Surgery,

依家有好多微創手術都有佢幫手,
咁貴唔貴架?咁仲駛唔駛醫生架?
想八卦下,希望大家都冇機會用到!

翡翠宮

lwklkptogether 發表於 13-10-31 18:59
咁貴唔貴架?咁仲駛唔駛醫生架?
想八卦下,希望大家都冇機會用到!
我08年做,嗰陣唔洗錢,
普通覆診嗰陣個醫生問我試唔試吓用佢,

我話好,跟住再下一次覆診就係顧問醫生同幾個高級醫生睇我,

同我傾細節,風險等等,

仲問我介唔介意有學生入埋手術室睇吓,

同埋會錄影做教材,咁我都無所謂。

入到手術室見到好似隻大蜘蛛企響度咁囉,

對晒名問晒症,同個麻師傾咗兩句就瞓著咗喇!

別墅

woodie 發表於 13-10-31 16:38

無事的, 今晚一於放鬆心情, 早 D 訓, 我今日都出左院喇, 你都好快無事喇, 祝你早日康復!

禁止訪問

複式洋房

回覆:有子宮肌瘤, 決定做手術

我約左12月2,11月有個婚禮想去,仲要等好緊張

複式洋房

回覆:woodie 的帖子

我都系好多醫生叫我等到40,但我問返佢點解要等到40佢話驚我後悔,所以我忍到巳經冇法子再忍,希望我決定系正確,我現在個樣似28我都好驚老,不過白頭髮好勁我希望之後可以有返黑髮,12月快點來

複式洋房

引用:我都系好多醫生叫我等到40,但我問返佢點解

原帖由 tingmk 於 13-11-01 發表
我都系好多醫生叫我等到40,但我問返佢點解要等到40佢話驚我後悔,所以我忍到巳經冇法子再忍,希望我決定系 ...
Jm你真係諗清楚,我當初都有諗過全切,但醫生話我剛30頭咁後生,唔好唔要子宮(雖然我唔想生B)但令我最後決定保留係因為公司有同事多年前做了全切只保留卵巢,但同老公行埋時勁乾勁痛,冇晒這方面的需要,所以決定保留,因為同男友仲好恩愛,仲有大把日子過

複式洋房

回覆:lwklkptogether 的帖子

系,我本來想留子宮頸,但問左幾個醫生都話唔好,但系的咁多細粒始早都會大……

複式洋房

咁40歲同35歲真系分別甘大…

複式洋房

其實我都諗左二年,我以前睇的女醫生一直叫我不要做手術,佢話我呢個情形做完二年就再生,直到今年巳經系極限,由於她做開刀的,我就另找男醫生,睇左幾個,連政府女醫生都問左佢地都話割子宮現在冇人保留子宮頸,自己打算約手術的男醫生佢仲笑我,佢話我唔好聽人講子宮頸系完全冇用,之後就畫圖比我睇頸位的位置,其實我都有擔心過,不過又冇理由因為甘一直做手術………

複式洋房

回覆:happycheungc9 的帖子

系岑醫生手術費系簽卡定現金,,佢話我二個星期病假就的,好想放長點

大宅

我昨天做完手術了,現在傷口有點痛,個頭有點暈,食了點粥但想嘔,還未能下床

首頁
23456...16

尾頁

跳至