家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

俾你你會點揀

最近買左層大陸樓,如做按揭$180000,息率大概6.5, 供5年,利息總共3萬多,每月供$3000幾!可以借人民幣,然後還港幣!
如果唔做按揭,就要賣左大概三手幾匯豐!我自己諗,如果5年後匯豐可以升到$200(係唔係我太發夢?),咁三手匯豐可以為我帶來7-8萬的回報,咁係唔係做按揭抵d?
我只係覺得層樓係luxury good,唔可以為我帶來return,但係股票既return好似好d!
但係我d friend話我點解成日要爭銀行錢?
俾你地會做按揭抑或賣股票?

男爵府

Re: 俾你你會點揀

俾我會做按揭留錢玩股票,我住緊間屋係供緊,已差不多可以"屬"樓,不過我同老公都想等埋個入市機會(股票) :-P

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

grand2005 寫道:
俾我會做按揭留錢玩股票,我住緊間屋係供緊,已差不多可以"屬"樓,不過我同老公都想等埋個入市機會(股票) :-P

Agree.

男爵府

同意吖,進取d好

大宅

Thanks!
我都係咁諗,不過我阿媽,d friends都覺得做按揭好無聊!而且大陸做按揭手續超煩!

男爵府

我老豆勁反對我玩股票,佢只應為買樓係保值,佢跟本唔明白回報少風險少,成日驚死我輸晒D錢咁(我只係買實力股)...對佢黎講如果10%回報已經係超高回報同超高投資 ......個個人價值觀唔同,雖然樓上D回應都認同進取,但我之前見過呢度好多mami都認為有錢會還按揭先唔會投資住ga

大宅

del

大宅

GRAND2005,
我覺得d錢放在層樓唔太flexible!我諗層大陸樓都唔易賣,但係股票就可以隨時賣!
其實我香港層樓都供好多錢,不過我覺得d息唔貴,俾息都係當交租,好過我俾多d落層樓,攪到自己個袋無晒錢!
我前一個月已經放晒國企股,手頭上只得匯豐銀行&宏利,唔知會唔會放得太早,but我覺得國企股風險太大,唔敢再玩住,反而我會留意國企指數,長遠應該唔會有咩問題!

首頁

尾頁

跳至